// Halk54.com haber analiz //

EN BAŞINDAN BAŞLAYALIM!
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Sakarya’da bulunan 16 ilçesinde seçimler ilçe başkanlığı kongreleri başladı. Seri bir şekilde yapılan kongreler devam ederken AK Parti Adapazarı İlçe Başkanlığı kongresinde siyasi kulislerde beklenmedik bir gelişme yaşandı. Daha önce Adapazarı Belediyesi Başkan yardımcılığını uzun yıllar yapan ve Başkan Mutlu Işıksu’nun 2019 seçimlerinde başkan seçilmesiyle başkan yardımcılığı görevine son verilen Erol Aydın diğer adayların arasından sıyrıldı ve genel merkezin adayı olarak gösterildi.

HENDEK KONGRESİ
AK Parti Adapazarı İlçe Başkanlığı kongresinde Erol Aydın’ın aday gösterilmesi ve başkan seçilmesiyle il teşkilatında dengelerin değiştiği siyasi kulislerde konuşulurken bu kez AK Parti Hendek İlçe Başkanlığı kongresi gündem oldu. İlçede uzun yıllar başkanlık yapan Şenay Sakal ‘ben tekrar adayım’ dediği ve Şenay Sakal’dan sonra ilçede başkanlık yapan Ali Kemal Sofu’nun da kendisine destek vermesiyle başlayan süreçte mevcut başkan Hasan Serdar Baykal’da aday oldu. İki adayın çekiştiği Hendek’te bir ilk yaşandı ve genel merkez izni ile iki aday seçime girdi. Seçimi Hasan Serdar Baykal alırken, AK parti Sakarya’daki dengelerin değiştiği bir kez daha gündeme geldi.

VE ERENLER KONGRESİ
Bu iki kongre sonrasında AK Parti Erenler İlçe Kongresi öncesinde siyasi kulislere çatlak sesler gelmeye başladı. Mevcut başkan Beşir Doğrusever’in istenmediği ve yerine bir başka adayın hazırlandığı siyasi kulislerde dillendirilirken, AK Parti Erenler İlçe Başkanlığı için geçen Eylül sonuna gün verildi. Ancak mevcut başkan Beşir Doğrusever ‘ben adayım’ ısrarıyla birlikte Eylül’deki kongre ertelendi. Kongre ertelendi ama Erenler’de sularda durulmadı. Kulislerde sürekli Erenler konuşulurken avukat Bülent Ateşoğlu ile Erdal Köse’de ‘bizde adayız’ diyerek ortaya çıktı.

ANKARA GÜNLERİ
Beşir Doğrusever, Bülent Ateşoğlu ve Erdal Köse’nin talip olduğu AK Parti Erenler İlçe Başkanlığı kongresi öncesinde 3 aday Ankara’ya çağrıldı. AK Parti Genel Merkezi’ne davet edilen ve mülakata alınan adaylar ‘Ben adayım’ ısrarı sürerken, işlerde artık sıkıntı boyutundan sancı boyutuna taşındı. Üç aday ve bu adayları destekleyenlerin ısrarıyla birlikte yapılan görüşmeler, AK Parti desturuna göre istişareler yine sonuç vermedi.

ADAYIMIZ ATEŞOĞLU
Bir Ekim günüydü ve AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever sosyal medya hesabından “Genel merkezin adayı Bülent Ateşoğlu” açıklaması yaptı. Bu çıkışla birlikte eskiden olsa, bir zamanların AK Partisi olsa ‘eh tamam, madem genel merkez Bülent Ateşoğlu dedi. Bize de Bülent Ateşoğlu’nu desteklemek düşer’ denirdi ama öyle olmadı. Diğer iki aday Beşir Doğrusever ile Erdal Köse halen ve ısrarla ‘biz adayız’ demeye devam etti.

DOĞRUSEVER ŞUNU SORDU
Mevcut başkan Beşir Doğrusever ‘çalmadım, çırpmadım, çalıştım, teşkilatıma sahip çıktım. Beni neden aday göstermiyorsunuz söyleyin hemen bırakayım’ çıkışları sürerken, Erdal Köse ise “En başından beri adayım diyorum. Halende diyorum. Ben adayım” demeye devam etti. Ve dün, yani 24 Ekim 2020’de tarihi gün geldi çattı. AK Parti Erenler İlçe Başkanlığı Kongresi Ernaz Tesisleri’nin bahçesinde Pandemi kurallarına uygun bir şekilde ve açık havada yapıldı.

ÜÇ ADAYLI KONGRE
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu, AK Parti Sakarya İl Koordinatörü AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever, ilçe başkanları, belediye başkanları, delegeler, partiler ve davetlilerin katılımıyla yapıldı. Divan kuruldu. Konuşmalar yapıldı. İl koordinatörü AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü,  “Biz bu kutlu davada bir tuğla olmaya çalışmalıyız. Bazen istemediğimiz, hoşumuza gitmeyen kararlar alınabilir. Bunlara çok takılmamak gerekiyor” dedi.

ERENLER FARKI
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce kendisinin Erenler Belediye Başkanlığı yaptığını dolayısıyla Erenler’in kalbinde ayrı bir yeri olduğunu anımsattı. Yüce,” Erenler'e aşkım var, muhabbetim var. Biz Erenler'e istedikleri peşin hizmet verdik. Erenler'i gezin neler yaptığımızı göreceksiniz. Erenler'e yeni bir siyasi lider gelmesini temenni ederim" dedi. Ve sıra AK Parti Erenler İlçe Başkanı olarak seçime giren Beşir Doğrusever’e geldi.

KAFANI KOPARTIRLAR
Başkan Beşir Doğrusever Sakarya siyasetinde uzun zaman konuşulacak ve hafızalardan silinmeyecek o konuşmasını yaptı. Doğrusever, “Ne olur bizim kavanozumuzu sallamayın. Bırakın başarılı olan hak eden bu yarışı kazansın. Bizi Milliyetçilikle karıştırmak isteyenler var. Kavanozdaki karınca misali kimse bizim kavanozumuzu sallamasın. Bana dediler ‘konuşursan kafanı kopartırlar’ dediler. Ben ölsem de doğruyu söyleyeceğim" dedi.

VE SEÇİM OLDU
Ve uzun süredir nefesler tutularak beklenen seçim oldu. Beşir Doğrusever, Erdal Köse ve Ahmet Bülent Ateşoğlu yarıştı. Erdal Köse 144, Beşir Doğrusever 85 ve Ahmet Bülent Ateşoğlu ise 31 oy aldı. Şimdi önümüze konan bu fotoğrafı nasıl okuyalım! AK Parti Genel Merkezi “adayımız Bülent Ateşoğlu” dedi ama seçime 3 aday girdi. Hadi 3 aday girdi. Peki ama genel merkezin “Adayımız” dediği isim nasıl 31 oy alır! Nasıl seçimi kaybeder! Hadi kaybetti.

NASIL OLUR!
Genel merkezin dediği isim, gösterdiği isim seçimi kaybetti. Peki ama bu Bülent Ateşoğlu’nun listesinin yönetim Kurulu Asil’de 19, yönetim kurulu yedekte 10 kişi var. Asil ile yedek toplamı 29 kişi yapar. Yine Bülent Ateşoğlu’nun üst kurul il delegelerinde 54 asil, 27 yedek isim var. Yani genel merkezin ‘adayımız’ dediği Bülent Ateşoğlu’nun listesinde 100’ü geçkin isim var. Ama seçim sonunda sandıktan Bülent Ateşoğlu’na 31 oy çıkıyor. Şimdi bunu nasıl okumak lazım! Neresinden bakmak lazım!

ÇOK SORU VAR
Mevcut başkan Beşir Doğrusever günlerce ‘delege benle’ dedi. Sonuç! Sandıktan 85 oy çıktı. Peki bu nasıl oldu! Hani delege Doğrusever ile idi. Ve Erdal Köse’ye gelelim. Sessiz, sakin ama derinden çalıştığı belli olan Köse girdiği seçimi aldı. Divana ‘bende aday olabilir miyim’ dedi ve seçimi kazandı. Peki ama Erdal Köse’yi delege mi çok seviyordu, yoksa delege yaşanan bütün bu olaylara ‘alın size seçim’ deyip Erdal Köse’de mi birleşti! Ya da Erdal Köse’yi destekleyen grubun bir yükselişi mi var! Bu yükseliş dengeleri nasıl etkiler!

KİM KAZANDI KİM KAYBETTİ!
Sorular ve cevaplar elbette herkese göre değişen bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Şurası bir gerçek ki AK Parti’de demokratik bir seçim oldu. Bu seçimin kazananı Erdal Köse ve elbette onu destekleyen grup oldu. Peki seçimin kaybedeni kim oldu! Şimdi bu soruyu kime sorsak “Bu seçimin kaybedeni yok, elbette partimiz kazandı” olur. Biz de buna, bu sözlere saygı duyarız ama şurası bir gerçek ki genel merkezin ‘adayımız’ dediği isme sandıktan 31 oy çıktı. İşte bu tablo önümüzdeki il başkanlığı sürecine kadar siyasi kulislerde en çok konuşulacak konu olacak...