CHP’nin günlerdir merakla beklenen 3 adaylı il kongresinde bence en çok çalışan başkan adayı Ecevit Keleş kazandı.

Evet, son söyleyeceğimi baştan söyledim. CHP’nin il başkan adaylarından Erdoğan Isır, Reyhan Şahin ve Ecevit Keleş üçlüsünde gerçekten, Ecevit Keleş seçim sürecinde “Atom karınca” gibi çalıştı. Ecevit Keleş’in Adapazarı merkez ilçe kongresinde desteklediği aday Fatma Kurtuluş kaybetmesine rağmen, seçimi kazandı. Bilindiği gibi merkez ilçe kongresinde 110 il delegesi seçildi. Yani toplam il delegelerinin neredeyse 3’te biri. Keleş bu dezavantajına rağmen 133 oy aldı. Rakipleri Reyhan Şahin 103 oy alırken, Erdoğan Isır 92 oyla kaldı.

Görüldüğü gibi her üç başkan adayı da hatırı sayılır oy aldılar. Sonuçta sonucu pek kestirilemeyen il kongresini Ecevit Keleş kazandı.

Genel merkezin adayı olarak yola çıkan Av. Reyhan Şahin seçim çalışmaları sırasında ısrarla genel merkezin adayı olmadığını söylemeye çalıştı. Ancak bunu söylerken bayağı zorlandı. Bana göre Reyhan Şahin yola gecikmeli olarak çıkmasın rağmen 103 oy almayı başardı. Füsun Çetin ve bazı ekip arkadaşlarının desteklediği Erdoğan Isır 92 oyda kalarak bence hayal kırıklığına uğradı.

Salondaki hava

Gelelim kongre salonundaki havaya…

Öncelikle üç adayın ciddi bir yarışma içine girdiği kongreyi izleyenler öyle beklendiği gibi değildi. Atatürk Spor Salonu’nun tribünlerinde hatırı sayılır bir boşluk vardı. Doğrusu CHP’lilerin çekişmeli kongreye ilgi göstermemesi oldukça düşündürücüydü. Adayların kongre öncesi yaptığı konuşmalara baktığınızda, Erdoğan Isır yine sol söylemler ile delegeleri etkilemeye çalıştı. Konuşmasına biraz da ajitasyon kattı.

Reyhan Şahin ise konuşmasını yazılı bir metinden okuyarak yaptı. Böylesi heyecanlı kongrelerde başkan adayı olan bir ismin yazılı metinden konuşmasını sürdürmesi salonu pek etkilemiyor. Ecevit Keleş, salondaki konuşmasında da yapısına uygun bir şekilde sürekli hareket halindeydi. CHP ile ilgisi olmayan bir kişiyi, her üç adayın konuşmasına göre tercih yapacak olsa, kanımca Ecevit Keleş’i tercih ederdi.

Çarşaf liste bereketi

Kongre öncesinde İl Başkanı Erdoğan Isır ile bir araya gelen ilçe başkanları kongrenin çarşaf liste ile yapılması konusunda görüş birliğine varmışlardı. Öyle de oldu. Kongre öncesinde her üç adayda, blok liste ile ilgili önerge vermedi. Ve CHP İl kongre de partinin tüzük hükmü gereğince çarşaf liste ile yapıldı. Bu arada çarşaf liste ateşini ilk kibriti çakan Özgür Arık’ın bu konuda başarısını da göz ardı etmemek gerekir.

Kongrenin çarşaf liste ile yapılması sandığı üyelerin direk iradelerinin yansımasına neden oldu. Örneğin seçimi kazanan Ecevit Keleş’in listesi neredeyse yarı yarıya delindi. Ecevit’in listesi üç adayında listelerinde yer alan isimlerden oluştu. Dün sabah görüştüğüm Ecevit Keleş bu durumdan hiç rahatsız olmadığını belirtti. Çalışacağımız arkadaşlarımızın hepsi partimize gönül veren isimler, benim için hiçbir sorun yok” diyordu.

Aynı şekilde Ecevit’in kurultay delege listesi de yarı yarıya delindi. Kurultay delegeliğini kazananlar her üç adayın listesinde olan isimlerden oluştu. CHP’li delegelerin iradelerinin bu şekilde doğrudan sandığa yansıması parti içi demokrasi adına güzel bir gelişme oldu. Yarışı düzeyli bir şekilde sürdüren 3 başkan adayını da kutluyorum. Sonuçta yarışı kazanan Ecevit Keleş’i de tebrik ediyorum.