//Esra Şenli//

DEVA Partisi İl Sektörel Politikalar Başkanı Volkan Terzioğlu ve İl Ekonomi Politikaları Başkanı Burak Vatansever, Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt fiyatlarındaki açıklaması ve Temmuz ve Aralık aylarında uygulayacağı fiyatların yanı sıra sektörün sıkıntılarını dile getirme için basın mensuplarıyla bir araya geldi. 

Süt üreticilerinin büyük sıkıntılar yaşadığını aktaran DEVA Partisi İl Sektörel Politikalar Başkanı Volkan Terzioğlu, "Ülkece sütün dünyadaki önemini ve hayvansal ürünlerdeki yerini, çok önemli bir paya sahip olduğu, dengeli ve önemli bir besin kaynağımız olduğunu unutmamamız lazım. Dünyadaki süt üretimini ve süt endüstrisinin bir denge içerisinde götürüldüğü ve bunun da bir denge şeklinde uygulandığı bir ortamda ne yazık ki ülkemizde bu denge unsurunun biraz ucunun kaçtığı, üretici ve tüketiciyle sıkıntılı bir sürecin son birkaç senedir yaşadığımız aşikar bir şekilde ortada. Dünya da son senelerde 41 dolar cent olarak ortalama fiyat olarak çiğ süt fiyatının belirlendiği bir durumda ülkemizde bu fiyatı bile alamayan üreticimiz aynı zamanda yem ve süt palitesinin de bire bir buçuk uygulandığı, yani bir litre süte bir buçuk kilogram yem alınarak uygulandığı dünya piyasalarındaki bu dengenin Türkiye'de gözetilmeksizin ülkemizde ulusal süt konseyinin açıkladığı fiyatla bugün itibarıyla bir litre sütle sadece 1.1 kilogram yem alabilen üreticimiz ne yazık ki büyük sıkıntılar yaşamaktadır. " diye konuştu.

Terzioğlu, "Bizim üreticilerimizin şu an da girdi maliyetlerinin hasat zamanı olmasına rağmen arpanın %75, samının %100, mısırın da %50'ye yakın fiyat artışının olduğu bir dönemde 2750 liraya arpayı aldığı, 1200 liraya samanın kilosunu aldığı ve mısın da 2600-2700 liraya dayandığı hele de hasat zamanı olmasına rağmen ki bundan sonraki 6 aylık süt konseyinin verdiği fiyatı düşündüğümüz de bu fiyatların daha da yukarı çıkacağı öngörüldüğün de alınan zam ne yazık ki üreticinin ineklerini kesime göndermesine sebep olacaktır. Bu ineklerin kesime gitmesi bizim birkaç sene için de daha önce yaşadığımız gibi kesinlik hayvanlara et sıkıntısına doğuracağı aşikar bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu hayvanlarımızın kesime gitmemesi için üreticilerimizin para kazanması gerektiğini unutmamamız gerekiyor. Dolayısıyla bizim bugün aldığımız kararlar bizleri yarın öbür gün gıda sıkıntısına uğratacak. Çiftçimizin ineğinden,köyünden, tarlasından uzaklaşmasına sebep olacak. " dedi.

Terzioğlu, "Bizlerin bu öngörülü yaklaşımları bundan 6 ay sonraki sıkıntılarımızı bugün öngörmek ve bununla alakalı politikalarımızı revize etmemiz gerekmekte. Bizleri üreticimizi bu konuda mağduriyetini Tarım Bakanlığının bir an önce görüp bununla alakalı müdahalede bulunmasını, piyasaya maliyetleri değerlendirerek bir süt fiyatı belirlenmesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu.