YAPILMA İŞLEMİ
Pekmezin nasıl yapıldığını anlatan 52 yaşındaki Cemalettin Çiftçi “Üzümü bağdan toplayıp çuvallara katıyoruz. Üzerine biraz ak toprak koyarak çuvalları özenle çiğneyerek eziyoruz. Durulama işlemini yaptıktan sonra kazanda kaynatıyoruz. Büyük kazanda kaynarken devamlı ve hızlı şekilde savuruyoruz. Savurma işlemi ne kadar hızlı yapılırsa pekmezin kalitesi o kadar iyi olur” dedi

PEKMEZ KOKUSU
Saatlerce kaynattıktan sonra pekmeze koyu rengini ve lezzetini kaynatma işleminin verdiğini anlatan Çiftçi “Kaynama sırasında pekmez kokusunun yayılması pekmezin kıvama geldiğini gösterir” dedi. En hoşa gideninde pekmezin kıvama gelmesiyle beraber köpüğünün içilmesi olduğunu söyledi. Kıvama geldikten sonra bekleme sürecinin ardından kavanozlara doldurulan pekmezin daha sonra sofralarda yerini aldığını anlattı.

ŞİFA KAYNAĞI
Odun ateşinde pişen pekmezin şifa kaynağı olduğunu belirten Hüseyin Özen’de pekmezin vücuda enerji sağladığını yapımının zahmetli olduğunu ve uzun sürdüğünü dile getirerek, "Her yıl olduğu gibi kışlık pekmezimizi hazırlıyoruz. Pekmezimiz organiktir, pekmez olmazsa olmazlardandır" dedi.