Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, video  konferans yoluyla basın toplantısı düzenledi.

DSÖ'nün salgına karşı dünya çapında bir savaş verdiğini belirten  Ghebreyesus, bu noktada araştırma ve geliştirme konusunda "agresif" çalıştığını  söyledi.

Ghebreyesus, iki ay önce, dört ilaç ve ilaç kombinasyonunun Kovid-19'a  karşı etkinliğini değerlendirmek için "Dayanışma Denemesini" başlattıklarını  anımsatarak, deneme kapsamında 35 ülkeden 400'den fazla hastanenin aktif olarak  hasta kabul ettiğini aktardı.

Şimdiye kadar 17 ülkeden 3 bin 500 hastanın deneme için kayıt  yaptırdığını belirten Ghebreyesus, "Cuma günü, Lancet (tıp dergisi),  hidroksikolorokin ve klorakin ve bunların hastaneye yatırılan Kovid-19 hastaları  üzerindeki etkilerini gözlemleyen bir çalışma yayınladı. Yetkililer, ilacın tek  başına veya makrolid ile kullanıldığında, daha yüksek bir ölüm oranı tahmin  ettiklerini bildirdiler." diye konuştu.

Ghebreyesus, cumartesi günü "Dayanışma Denemesi Yürütme Grubunun"  toplandığını ve Kovid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan hidroksiklorokin  isimli ilacın kullanımının "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya  alındığını kaydetti.

DSÖ Genel Direktörü, diğer ilaçların denemelerinin ise devam ettiğini  dile getirdi.

Trump, Hidroksiklorokin kullandığını belirtmişti

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, cuma günü yaptığı  açıklamada, Brezilyalı makamların Kovid-19 tedavisi için kullanılan  hidroksiklorokinin geniş çaplı kullanımını onayladığını hatırlatmış, klinik  çalışmaları sona ermemiş olan bu ilacın kullanımının risk taşıdığı konusunda  uyarıda bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni tip koronavirüsten korunmak için  kullanmaya başladığını açıkladığı ilacın kalp hastalığı riskini artırdığı  bildirilmişti.

Tıp dergisi Lancet tarafından yapılan araştırmada, sıtma ilacı  hidroksiklorokinin tek başına veya antibiyotikle kullanımının Kovid-19  hastalarında fayda sağlamadığının görüldüğü kaydedilmişti.

Öte yandan,  Trump, 19 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Son birkaç  haftadır, önlem amaçlı hidroksiklorokin kullanıyorum." ifadesini kullanmış, bunu  kendisinin istediğini doktorlarının da itiraz etmediğini vurgulamıştı.