HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ
Serdivan ilçesine bağlı Yazlık Mahallesi'nde yaşayan 3 çocuk sahibi 70 yaşındaki Vasfiye Öner Tayat, kültür ve sanata dikkat çekmek için yıllar boyunca yaptığı çalışmalarını evde sergileme kararı aldı. Cumhurbaşkanlığının onayı ile evini Kültür ve Sanat evine çeviren Vasfiye Tayat, bu işe başladığı günden beri yaptığı tüm çalışmalarını evinde bir araya getirdi. 

Sanata dikkat çekmek ve halkı sanat konusunda bilinçlendirmek adına ücretsiz olarak böyle bir girişimde bulunduğunu ifade eden Tayat, ayrıca Vali ve belediye başkanlarını da sanat evine ziyarete beklediğini kaydetti. 

"SADECE EL İŞİ"
İlk olarak ev tekstili üzerine süslemelerle bu işe başladığını anlatan Vasfiye Öner Tayat, "Hiç bir kursa gitmeden kendi başıma öğrendim bu işi. Kendi bildiğimle bişiler yapmaya çalıştım. Bir ev için nakış üzerine ne gerekiyorsa her şeyi yapıyorum. Makina hiç kullanmıyorum. Sadece el işi yapıyorum." dedi. Evde bulunan tabloları fotokopi üzerinden kızıyla birlikte yapmaya başladığını belirten Tayat, "3 derken 5 derken buralara kadar geldik." dedi.

"BU EV DOĞMAMIŞ BEBEKLERE ARĞAMANDIR"
Yaptığı işleri sergilemekten zorluk çektiğinden dolayı Yazlık Mahallesi'nde bulunan 2 katlı evini sanat evi müzesine çevirdiğini söyleyen Tayat, "Yaptığımız işleri sergilemek için verilen alanlar kısıtlıydı. En fazla 2 gün oluyordu. 2 günde gelen oluyordu gelmeyen oluyordu. Baktım olmayacak, çok çaba gösterdim ne yapabilirim diye. Sayın Cumhurbaşkanımıza bir mektup gönderdim. Kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. Evi sanat evine çevirme önerisinde bulundum ve kabul edildi. Hemen sanat evine çevirdim. Gelecek nesillere ve doğmamış bebeklere arğamandır bu ev. Evde binlerce ürün var. " dedi.

LADY DİANA TABLOSU
Evde en dikkat çeken tablolardan biri olan Galler Prensesi Lady Diana'nın tablosu ile ilgili konuşan Tayat, "Lady Diana'yı bir prenses olarak değil, bir insan olarak düşündüm. Ölümüne çok üzüldüm. Hiç bulamamıştık bir fotoğrafını. Eninde sonunda bir fotoğrafını buldum. Lady Diana'nın bugüne kadar yapılan tabloları hep yağlı boyaydı. Benim yaptığım kanaviçe işleme tablodur. Tam orjinalini yaptım, giydiği kıyafeti, taktığı tacı, küpeleri... Kızım işledi, ben diğer materyalleri, boncukları taşladım ve işledim." dedi.