Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, hayvancılık üretiminin iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yıldız, "Bugünlerde yaşamakta olduğumuz yüksek sıcaklıklar gelecekte devam etmesi durumunda hayvancılık olumsuz yönde etkilenecek. Yüksek sıcak havalarda, tarımsal üretim rekoltelerinde doğal olarak düşüş beklenir. Tarımsal rekoltenin düşük şekillenmesi hayvancılığın geleceğini olumsuz yönde etkiler. Bir ahır işletmesini toplam giderlerinin yüzde 70'e yakını yem giderleridir. Ahır işletmesinde, yem giderleri ne kadar azaltılırsa karlılık o ölçüde artış sağlar. İklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklıklar hayvanlarda et, süt, tavuklarda yumurta verimlerinde düşüşe yol açacaktır." dedi.

Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"Toplumda ette süte, yumurtaya kolay erişimde sorun yaşanacaktır. Bir yandan nüfus artışı bir yandan iklim değişimine bağlı kuraklık, yüksek sıcaklıklar hayvancılıkta üretim rekoltesini düşmesi maalesef olumsuz yönde fiyatlara yansıyacaktır. Gelecekte, sıcaklığın iklim değişikliğine bağlı hayvancılıkta olumsuz etkilerini aşağıdaki başlıklar altında sıralanabilinir.

*Yaz aylarında artan sıcaklıklar hayvancılık üretimini şu şekilde olumsuz etkileyebilir:

-Kaba yem büyümesini veya büyüme mevsiminin uzunluğunu azaltan ısı stresi

-Hayvancılık gelişmesini ve büyümesini, üreme rekoltesini ve süt üretimini azaltan ısı stresi

-Artan hayvan su gereksinimleri

-Azalan su mevcudiyeti ve kalitesi

-Hayvancılıkta verimliliği azalması ve parazitlere ve hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelmeleri.

*Azalan yağış ve daha yüksek sıcaklıklar, tarımsal alanlarda yem üretimini Yüzde 10'a kadar azaltabilir:

-Hayvancılık verimliliği ve karlılığındaki düşüş, meraların büyümesindeki düşüşten daha büyük olacaktır.

-Mera üretiminde yıllar arası değişkenliğin artması muhtemeldir.

-Tropik (C4) bitkiler daha baskın hale gelirse artan karbondioksit konsantrasyonları mera sindirilebilirliğini ve protein içeriğini azaltabilir, ancak bu azalma baklagil türlerinin artan büyüme oranları ile dengelenebilir."