Mevsim olarak bahar ayına girmemizin ardından doğada canlılarda doğurganlık oranının arttığını belirten Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, köpeklerde doğumdan sonra dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Yıldız, "Mevsim olarak bahar ayına adım attık .Bahar mevsimi beraberinde doğada canlılarda doğurganlık oranı artıyor. Köpeklerde doğumu takiben ilk on gün doğaları gereği fizyolojik olarak ,yavrular kendi vücut ısılarıyla kendilerini ısıtamazlar. Yavruların kendilerine ait olan ısı düzenleyici sistem çalışmamaktadır. Anne kendi vücut ısısıyla yavrularını ısıtmaya çalışır. Bu ısıtma başarılı olmazsa yavrularının çoğunu bazen de tamamını kayıp eder. Kış aylarında ya da mevsimsel soğuk havalarda infrared ısıtıcılarla anne ve de yavrular soğuğa karşı koruma altına alınmış olunur. Annenin bulunduğu alan ve de kulübe yağmur rüzgar , kar, aşırı güneş v.b. meterolojik şartların olumsuz etkilerinden alınacak olan fiziki tedbirlerle anne ve de yavrular korunmuş olurlar. Evlerde beslenenlerde ise böyle olumsuz şartlar genellikle azdır ya da yoktur." dedi.

Yıldız, "Anne doğumdan sonra süt miktarının istenilen seviyelere çıkması için ,yavru mamasıyla ya da protein, vitamin, yağ, karbonhidrat yönünden zengin gıdalarla beslenmelidir. Süt emzirme dönemi bitince normal ırkına özgün mamalarla beslenmeye devam edilir. Temiz su verilmelidir. Su kapları düzenli olarak yıkanmalıdır. Kaplar akan çeşmenin altında durulanmalıdır.
Yavrular genelde üç dört haftalıkken ırkına göre başlangıç mamalarıyla beslenmeye başlarlar . Devamında ise yine ırkına göre yavru mamasıyla beslenmelerine devam edilir. Serbest veteriner hekimler den alınacak destekle aşılamaları belli bir programa bağlı olarak altı haftalıkken başlanılır. Yavruların veteriner kliniğine aşılamaya gidildiğinde chipleri takılıp sağlık karneleri çıkartılır. Veteriner hekimi tarafından sisteme kayıt edilir." dedi.