//Esra Şenli//

Özel MEDAR Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cevdet İzmirli, yaklaşan bahar ayı öncesinde alerji ile ilgili önemli uyarıda bulundu.

Mevsimlerin bölge değiştirmesiyle oluşan alerjilerden bahseden İzmirli, özellikle oral nefes almanın çok tehlikeli ve yanlış bir nefes alma yöntemi olduğunu ifade ederek, "Burun mukozasının içerisinde siller hareketler var. Bu siller hareket mukozada ödem oluşturuyor ve akıntı oluşturuyor. Ödem akıntı oluşturduğu zaman mukoza kendisini korumaya başlıyor, koruma görevi oluşturuyor. Bu koruma göre ile orada sekresyon akıntı dediğimiz akıntıları kendisine koruma yapmak için fazlalaştırıyor. Bu arada bu akıntı da fazlalaşınca burunu tıkıyor. Burun tıkanınca hasta nefes alamıyor. Biz buna nazal nefes alamama diyoruz. Oral nefes almaya başlıyor. Narzal nefes almak %100 gerekli, oral nefes alma çok tehlikeli ve çok yanlış bir nefes almadır." dedi.

İzmirli, "Oral alınan nefes %40 ağızdan alınır. Alınan nefes %40 kana karışıyor oksijen. Ama nazal yani burundan alınan oksijen ise %80 kana karışıyor. Sebebi ise içerisinde nitrit denen bir madde salgılanmasıdır. Bu madde oksijenle birleşerek nitrit oksit oluşarak vücudumuzdaki hem boğazı tahriş etmiyor hem akciğerlerde difüzyon geçiş hızını hızlandırıyor. Geçiş hızı hızlanınca oksijenimiz çoğalıyor. " dedi.

Burnun nefes almasının azaldığı durumlarda hemen hekime başvurulması ve gerekli ilaçlardan istifade edilmesi gerektiğinin altını çizen İzmirli, "Bizim burada nazal nefes almayı sağlamamız lazım. Bunu yaparak kalbimizin sıkıntısını kurtarmış oluyoruz. Çünkü beyin oksijenin azaldığı sinyallerini kalbe yollayarak kalbin fazla çalışmasını sağlıyor. Fazla çalışan organ yorularak kalp yetmezliğine ve tansiyon gibi hastalıklara neden olur. Bunun için mutlak suretle nazal dediğimiz burnun nefes almasının azaldığı durumlarda hekime başvurmak ve gerekli ilaçlardan istifade etmek gerekir." dedi.

Bahar aylarının polen alerjilerinin ayı olduğunu anımsatan İzmirli, "Bu aylar polen alerjilerinin ayıdır. Ama mevsimsel alerjiye tekrar dönecek olursak diyelim ki siz İstanbul'dan Sakarya'ya geldiniz. Buradaki havanın değişikliğinden bir alerji yaşarsınız. Ya da mevsimsel geçişlerde yine bir alerji yaşarsınız. Bir de kış alerjisi vardır. Soğuk alerjisi vardır. Soğuktan alerji olursunuz. Bir de vazomotor alerji vardır. O da motor sinirleri  hava basıncına, havanın nemine, havanın ısısına göre ayarlar kendini motor sinirleri. Ama bu motor sinirinde bir bozukluk teşkil ettiği zaman kendisini ayarlayamıyor. Ayarlayamayınca hasta da burundan nefes alma zorluğu başlıyor. Ona da müdahale etmek gerek. Ona oksijenle nitriti buluşturarak müdahale ediyoruz." dedi.