Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ör, piyasada 59 TL gibi rakamlara taklit ve tağşiş ürünler görüldüğü belirterek, "Bal balcıdan alınır diyoruz. Bununla alakalı Sakarya'da bal severlerin bal ulaşım anlamında bir sorunu yok. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sakarya Arıcılar Birliği'yle iş birliği içinde 12-13 bölgeye bal evleri açıldı ve bu bal evlerinde sadece bal çeşitleri satılıyor. Ballarda sadece özüne göre ayçiçek ağırladıysa ayçiçek ismi veriyoruz, yayla ağırlıklı ise yayla balı, yüksek yayla balı ise yüksek yayla, alçakta olan ballara ise ova balı, ıhlamur, kestane balı isimlerini veriyoruz ve balın isimlerine göre de doldurma yapıyoruz.

Ballarımız zamanla kristalize olabilir. Kristalize olan bala da yaşayan bal diyoruz. Yani kristalize bal demek yaşıyor. Bal zaman zaman kendini korumaya alıyor. Belli bir soğuk da ve sıcakta kendini korumaya alıyor. Belli bir soğuk olunca ve bu şekilde uzun yıllar kendini değerinde yani ölmüyor, değerini de saklıyor bu şekilde bu balada yaşayan bal ismi veriyoruz.

Bal severlere kesinlikle sokaklarda veya kahvelerde kahve köşesine gelip bal satanlardan taklit ve tağşiş bal almamalarını tavsiye ediyoruz. Hiçbir arıcı kahve köşelerinde bizim Sakarya'da 1700 arıcı üyemiz var hiç birine sokakta ve kahvelerde bal sattıramazsınız. Çünkü işini düzgün ve kaliteli bir şekilde üretmiştir kendinde kaliteli bal olduğundan emin olduğu için, tüketicilerin kendilerinden bal almalarını isterler. Yani bizim arıcılarımız bu şekilde bir satıcılık yapmıyor. Üreticiler bal üreticilerinden veya bal evlerinden temin edebilirler.

Birlik olarak arı üretici üyelerimizden balları alıyoruz, tahlile gönderiyoruz, laboratuvarda tahlilleri olduktan sonra dolum tesisimizde dolumlarını gerçekleştiriyoruz. Dolum tesislerinde dolumu yapılan balları şehrin çeşitli yerlerinde bulunan bal evlerine sevk ediyoruz ve burada satışları gerçekleşiyor.

Bizim ürettiğimiz buradaki ballar da, Avrupa ve Amerika'ya gönderdiğimiz balların aynısıdır hiçbir fark yoktur. Bal tüketicilerimiz bal evlerindeki balları gönül rahatlığı ile tüketibilirler." dedi.

Bal üreticisi Abbas Kolaşalı, "Bizim en büyük sıkıntımız piyasada satılar taklit ve tağşiş ballar. Bu balların bir denetim mekanizmasından geçmesini istiyoruz. İl Tarım, İlçe Tarım müdürlükleri tarafından bu taklit ve tağşiş bal üreticilerinin denetlenmesini istiyoruz ve bu konuda bizler üreticiler olarak büyük bir sıkıntımız var, bu taklit ve tağşiş balları tamamen merdiven altı dediğimiz yerde üretim yaparak halkımıza ucuz fiyata ulaştırıyorlar. Bizim ürettiğimiz ballarda da ucuz olanları var tabiki ve bizim ürettiğimiz ballar birlik tarafından tahlilleri yapılıp dolum tesislerinde doldurulduktan sonra Belediyeye ait bal evlerinde  çeşitli bölgelerde bunların satışları yapılıyor ve vatandaşlar bu bal evlerine çok rahat ulaşabilirler. Bizim bu ürettiğimiz ballar bal evlerinde satılarken aynı ballar Amerika ve Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor" dedi.

C3E80248 6412 43B0 B5Ae D35F784710BfBacaaed4 7C72 4073 9B5B B40769529E6B42Ecd797 Cc2C 40Dd 98B3 1650E6E59D05