Hüseyin Cumalı'nın haberi
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Meclis Kürsüsü’nden 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ile ilgili AK Parti hükümetini eleştiren CHP Grup Sözcüsü Şaban Koludra, “Depremden sonra ek vergiler kondu. ÖTV gibi ve bir takım tüketim ürünlerinden alınan vergiler gibi” dedi. Oysa depremden sonra Özel Tüketim vergisi (ÖTV) değil, Özel İletişim Vergisi (ÖİV) kondu.
Mesleği Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir olan Koludra’nın vergilerle ilgili yanlış bilgi vermesi kafaları karıştırdı. Mecliste bir grup, “Bilerek ÖTV Vergisi söleyip, iktidarın deprem vergilerini Sakarya’ya vermediği algısı yapıyor” derken, diğer bir grup ise, “ÖTV ile ÖİV karıştıran CHP sözcüsü mecliste bir de rüzgar yapıyor” diye konuştu.
YAZLIK KAVŞAĞI
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Adapazarı Yazlık Kavşağı’nı yapmasıyla ilgili meclis kürsüsünden konuşan Koludra, “Yazlık Kavşağı’na karşı çıktığımızı altını çizerek söylüyorum. Nedeni ise kavşağın belediyeyi ve şehri borçlandırarak 25 milyon Euro’luk krediyle yapılmasıdır. Neden? Nedenleri çok basit arkadaşlar, yeni gençler var onlar bilmeyebilir. 17 Ağustos 1999 depremini bu şehir yaşadı. Bu şehir borçlandı” dedi.
ÖTV BİZİM İÇİN KONDU
Koludra, “O acıya tanık olarak Kızılay Şube Başkanlığı’nda uzun süre görev yaptım. Burada daha sonra 4 yıl Ankara’da tanık olduğum olaylar var. Mesleğimiz gereği meslek mensubu arkadaşlarımız var. Depremin zararlarını minimize etmek ve şehrin yapılanmasını kaynak sağlayarak güçlendirmek için o zaman bir karar alınmıştı. Ek vergiler kondu. ÖTV gibi ve bir takım tüketim ürünlerinden alınan vergiler gibi” diye konuştu.
BİN DOSYA OKURUM!
Koludra, “Bu vergiler halen alınıyor. Bu vergiler niye konmuştu! Bu şehrin ihtiyacı olan kayıpların telafisi ve bu telafiyle beraber şehrin ekonomisini de düzeltecek tedbirlerin alınmasına kaynak oluştursun diye. Şehir ne aldı şehir hiçbir şey almadı arkadaşlar. Bir önceki dönem meclis üyeliğine seçildiğimde ilk olarak mesleğim gereği raporları inceleyen, okuyan bir insanım. Her meclis en az bin dosya okurum” dedi.
O ÖTV DEĞİL ÖİV
Mayıs ayı meclisinde skandal ve gaflara imza atan Koludra kürsüde bir kez daha gaf yaptı. Marmara Depremi sonrasında dönemin hükümeti halk arasında ‘Deprem vergisi’ olarak bilinen Özel İletişim Vergisi’ni (ÖİV) almaya başladı. Sakarya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Meclis Başkanlığı’nın yanı sıra mesleği mali müşavirlik olan Koludra’nın ÖTV yerine ÖİV’yi bilerek söylediği, iktidarın deprem verilerini Sakarya’ya vermediği algısını yapmak için kürsüden algı yaptığı gündem oldu.
ALGI ÜSTÜNE ALGI
Sakarya Büyükşehir Belediyesi aldığı resmi kararla Sakarya’daki 7 yerel gazete ile 1 internet sitesine Basın İlan Kurumu (BİK) üzerinden meclis kararlarını ayda bir kez yayınlattığını bile bile meclis kürsüsünde konuşan CHP Grup Sözcüsü Şaban Koludra, Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi’nin kendisini Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı tam sayfa ilanlar nedeniyle eleştirdiği algısını yapmaya kalktı.
ALEMDAR GEREĞİNİ YAPTI
Başkan Alemdar, “Büyükşehir Belediyesi meclis kararlarını 7 yerel gazete ile resmi ilan alan 1 siteyle veriyor” deyince Koludra, “Evet, 6 gazeteye daha veriyor!” dedi. Bunun üzerine Alemdar,’neden bunu burada, kürsüde söylemedin! Büyükşehir Belediyesi reklam, para veriyor ve gazetede bu haberi yapıyor gibi gösterdin. Bunlar doğru işler değil, yalan, yalan yalan” dedi.
BU KEZ DE VERGİ
Gazetemize yapmak isteği bu algı operasyonu yetmiyormuş gibi . Sakarya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Meclis Başkanlığı’nın yanı sıra mesleği mali müşavirlik olan Koludra meclis kürsüsünden, “Depremden sonra ek vergiler kondu. ÖTV gibi ve bir takım tüketim ürünlerinden alınan vergiler gibi” dedi. Oysa depremden sonra dönemin hükümeti Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) değil, Özel İletişim Vergisi’ni (ÖİV) hayata geçirdi. Sırf meclis kürsüsünde siyaset yapmak ve iktidara deprem vergileri üzerinden vurmak için algı yapan Koludra yine büyük tepki aldı.
Özel İletişim Vergisi nedir!
Özel İletişim Vergisi ya da deprem vergisi, 17.000'den fazla kişinin öldüğü yıkıcı 1999 Gölcük depreminden sonra Türkiye hükümeti tarafından alınmaya başlanan vergidir. Başlangıçta geçici olarak getirilen bu vergi, depreme bağlı hasarın önlenmesini amaçlıyordu, sonra kalıcı hale geldi. Hükümet, bu vergiden yaklaşık 85 milyar TL topladı.
Uygulanmaya başlaması
Deprem vergisi Kasım 1999'da Bülent Ecevit hükümeti tarafından kablo TV, mobil aramalar ve mesajlaşmaya uygulanmaya başlandı.[ 4481 sayılı yasayla gelir, taşıt, emlak, özel haberleşme ve özel işlemler üzerinden de alınmaya başlandı. 2003'te vergi uygulamalarının çoğu kaldırıldı ancak Özel İletişim Vergisi kalıcı hale getirildi.[ Bu vergi özel haberleşme için %7.5 iken 2021'de kararname ile %10'a yükseltildi.
Amacı ve kullanımı
Vergilerle birlikte telekomünikasyon ve binalar depreme dayanıklı hale getirilecekti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), afet yönetimi için 25 ilde lojistik merkezler kurdu. Daha sonra 65 ilde afet sonrası kullanılacak mallar için ilave lojistik merkezler kuruldu. 2012 yılında hükümet, binaları depreme dayanıklı hale getirmek için güçlendirmeyi amaçlayan yeni bir plan duyurdu. 2011 yılında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi parasının çeşitli ulaşım ve tarım projeleri için kullanıldığını söyledi
Eleştiriler
Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), vergiyle milyonlarca evin depreme dayanıklı hale getirilebileceğini, ancak hükümetin parayı inşaat projelerini finanse etmek için kullandığını iddia etti.
(*) Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi
*
Özel Tüketim vergisi nedir!
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir. ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır.
ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.
Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu
Kanun No: 4760
Kabul Tarihi: 06/06/2002
Resmî Gazete No: 24783
Resmî Gazete Tarihi: 12/06/2002
(*) Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi