Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımıyla Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Meclis toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1216 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Aralık ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Tuncay Cebeci’nin sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Toplantının devamında Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili ilgili bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi; “Dünyada, pandemi ile başlayan zorlu süreç ve istikrarsızlık, Rusya Ukrayna savaşı ile derinleşirken İsrail’in saldırılarıyla da cepheleri genişleyen bir çatışmalar dönemine girildiğini gösteriyor. Özellikle son dönemde Filistin’e uygulanan şiddete karşı tüm dünyanın sessizliği insanlık adına da yıkıcı bir çağın başladığına işarettir. Ortadoğu’daki bu sancılı süreç öngörüldüğü üzere zamanla tüm coğrafyaya yayılarak daha vahim sonuçlar doğurabilir. Yaşanan bu olaylar küresel ekonomiye hasar verirken değişen dünyayı ve dinamiklerini çok daha iyi okumamız gerektiğini de gösteriyor. Tüm olumsuz senaryolara rağmen sonuç itibarıyla 2024 yılına tabiri caizse yumuşak inişle giren bir küresel ekonomi ile başlıyoruz.

Ülke ekonomisi açısından bakıldığında mayıs ayında tamamlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından ekonomi ve para politikasındaki önemli değişimleri ve yapılanmaları hep birlikte izledik. Hükümetimizin makro tedbir politikaları ve daha öngörülebilir bir piyasa dinamiği oluşturma çabalarıyla uygulanan sıkı para politikasının olumlu sonuçlarını da bu yıl göreceğimizi düşünüyorum. Merkez Bankası’nın rezervlerinin artması, CDS oranlarında yaşanan düşüş, büyüme rakamları, 255 milyar 809 milyon dolarla ihracat rekoru kırılması uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının pozitif yönlü notları uygulanmakta olan ekonomi programının olumlu sonuçlarının göstergesidir.

Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm

2023 yılında ekonomi bir yana yüzyılın en büyük acısını yaşadık. 6 Şubat depremi ile canımız yandı. Önümüzdeki günlerde birinci yılını dolduracağımız deprem felaketi en büyük gündemimiz oldu. 50 binden fazla insanımızı yitirdiğimiz 11 ilimizi etkileyen bu afetin ülkemiz ekonomisine maliyeti minimum 104 milyar dolar olacaktır. Geldiğimiz nokta itibarıyla yaralar sarılmaya devam etse de maddi kayıplar açısından tahmin edilenden daha hızlı toparlanıyoruz. Bu depremden ülke olarak derslerimizi aldığımızı düşünüyorum. Özellikle deprem hafızasına sahip bir il olarak biz, kentsel dönüşüm sorunumuzu halletmeliyiz. Bir yıldır her toplantımızda bunu gündeme getiriyoruz. Olası bir başka deprem için zamanımız daralıyor. Bu yüzden artık şehrimizde, kentsel dönüşüm söylemleri eylemlere dönüşmeli. Bunu büyükşehir belediye başkan adayımız Yusuf Alemdar ile de görüştük. Deprem görmüş tüm binaların hasarlı hasarsız olmasına bakılmaksızın elden geçirilmesi gerektiği konusunda hem fikiriz. Bu konu şehir olarak bizim asli meselemiz olmalıdır. Bunu hem o konutlarda yaşayan hem iş yeri sahipleri hem de bu dönüşümü uygulayacak kurumlar açısından en hızlı ve en uygulanabilir şekilde yapmalıyız.

 

Sakarya 2023

2023 yılında toplam ihracatımız 6,1 milyar dolar değere ulaşarak rekor yeniledi. Otomotiv ihracatında 4. Sırada yer alıyoruz. Bu ihracat rakamları içerisinde tarım sektörünün payı sadece %2…163 ayrı ülkeye ihracat gerçekleştirirken, 110 ülkeden ithalat gerçekleştirdik. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 154. Ayrıca dış ticaret fazlamız geçen yıla göre yüzde 25 artarak 2,1 milyar TL oldu. Sözünü ettiğim ihracat rakamları TİM ve TÜİK’in  açıkladığı  bizim de yıllardır baz aldığımız rakamlardır. Bu rakamlar firmaların merkezinin yer aldığı illere göre belirleniyordu.

Ancak; ticaret bakanlığının yeni bir uygulaması ile 1 Ocak 2024 itibariyle şirketlerin üretim yeri bazlı ihracat verileri de aylık olarak açıklanmaya başladı. Üretim yeri bazlı ihracat rakamlarına göre Sakarya’mızın ihracatı 9.4 milyar dolardır. Bu rakamlar ile ciddi rekabet ettiğimiz birçok ili geride bıraktık. Hedefimiz üretim yeri bakımından 20 milyar doları aşmaktır.

Yatırım Teşvik Verileri

Yılın ilk 11 ayında, ilimizde 209 yatırım teşvik belgesi alındı. Yatırımların toplam değeri bir önceki yıla göre %88 artarak 30.2 milyar lirayı bulmuş durumunda. Bu yatırımlarda ön görülen istihdam kazanımı ise yaklaşık 5 bin kişi.

İstihdam

Sakarya’nın 2023 yılının ilk 10 ayına ait verilere göre istihdamda bir önceki yılın aynı dönemine göre 4 bin 730 kişilik bir azalış mevcut. Toplam sigortalı sayısı %1,4 azalarak 327 bin 689’a gerilemiş durumda.

109 bin 706 çalışan kadın ile %33,5 kadın istihdam oranına sahibiz. Bu oranla Türkiye’de 26. Sırada yer alıyoruz ve bu yeterli değil. Çalışan ihtiyacımızın yoğunluğunu kadın istihdamımızı artırarak telafi edebiliriz. Her zaman dile getirdiğim gibi kadınlarımızı aktif üretimin ve çalışma hayatının içine dahil etmek bizlere her açıdan kazanç sağlayacaktır.

Yine 2023 yılında; ilimizdeki iş yeri sayısı bir önceki yıla göre %4,6 artarak, 28 bin 438’e yükselmiştir. İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirilenlerin sayısı da 27 bin 917 oldu. Bu sayı ile 11. Sırada yer alıyoruz. Ancak ilk 10 sıradaki illerin işe yerleştirme sayıları ve nüfusu oranlandığında bu illere göre daha yüksek bir orana sahip olduğumuzu ve 2. Sırada yer aldığımızı görüyoruz. İşverenlerin işçi talebi ise 45 bin 974 olarak kaydedilmiştir.

2024 Beklentileri

2024 yılının ülkemiz için zor geçeceği tüm otoriteler tarafından tahmin ediliyor. 2023’ü yüzde 64,8’lik enflasyon düzeyi ile tamamladık. Yaz aylarına kadar enflasyon bu düzeylerde kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Yaz aylarından itibaren düşüşler bekleniyor. OVP’de 2024 enflasyon tahmini yüzde 33 oranında. Yıl sonunda tam bu şekilde gerçekleşmese de yüzde 50’lerin altına düşmesi öngörülebilir.

Yaşadığımız sorunların temelinde enflasyon var. Enflasyonu aşağı çekmeyi başarabilirsek, diğer sorunların da çözüldüğünü göreceğiz. Her zaman söylediğim gibi en büyük problemimiz “ürettiğimizden fazlasını tüketmek”. Geçtiğimiz iki yılda da Türkiye ekonomisi büyük oranda tüketim artışı ile büyüdü. Çıkış yolumuz; üretim ve tüketim arasında bozulan ilişkiyi yeniden dengelemekten geçiyor. Yani üretmekten geçiyor. Ekonomimiz, büyük bir darboğazdan çıkış arifesinde. Temennimiz şu anda uygulanmakta olan kurallara uygun, şeffaf ve öngörülebilir para politikasının devam etmesidir.

2024 yılı için mesleki eğitimden, daha doğrusu temel eğitim anlayışından, faiz oranlarına, mahfi eğilmez hocanın son günlerde söylediği enflasyon ataletinden kredi derecelendirme şirketlerinin ülkemizi gördüğü perspektife kadar pek çok konu başlığı da sorunlarımız arasında. Ancak bu sorunların da zamanla çözülebilmesini temenni etmekten başka bir çaremiz yok. Bizler yeter ki konuları bu kürsülerden dile getirmekten vazgeçmeyelim.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Şehrin 3 Sorunu Anketi

10 Ocak çalışan gazeteciler günü dolayısıyla medya temsilcileriyle bir araya geldik. Programda şehrimizin en önemli üç sorununu sıralamalarını istediğimiz bir anket gerçekleştirdik. Basın mensuplarına yaptığımız anketten çıkan sonuçlara göre şehrimizin öncelikli üç sorunu sırasıyla; Trafik, raylı sistem, ulaşım-Deprem ve kentsel dönüşüm-Siyaset ve liyakat oldu.

Büyükşehir Belediyesi adaylarımıza iletmek üzere şehrimizin öncelikli sorunları ile ilgili ekonomi tabanlı STK’larımızla birlikte 14 Şubat’ta yapacağımız çalıştay raporumuza ekleyeceğiz.

Akyazı Dokurcun Çengeller Köyü Camii

Akyazı dokurcun beldemizde bulunan ve 1800’lerde yapıldığı düşünülen çengeller köyü camimiz tarihi eserdir. Ancak şu anda metruk bir durumda ve bu bize yakışmıyor. Bunun yerelde bir akıl birliği ile özüne uygun şekilde restore edilip hem ibadete hem de turizme kazandırılması gerekiyor.  Oda olarak daha önce tarihi çark restorasyonu, fenerli konak ve son olarak da Sait Faik heykel restorasyonu gibi şehrimizin değerlerini koruyan faaliyetlerde bulunduk. Bu konuda da ilgili kurumlar tarafından bir çalışma yapılmasını öneriyoruz.

Elektrikli Sedye

Geçtiğimiz meclis toplantımızda hep beraber aldığımız bir karar ile huzur haklarımızla eğitim araştırma hastanemizin ihtiyacı olan elektrikli sedyeyi temin ettik. Ve hastaların kullanımı için hediye ettik.  Huzur haklarımızın böyle hayırlı bir konuda değerlendirilmiş olmasından dolayı mutluyum.

Başkan Altuğ’un konuşmasının ardından SATSO 2024 Yılı İş Planı Taslağının Görüşülmesi ve Tasvibi Gündem Maddesinin görüşülmesinde SATSO Genel Sekreteri Şevket Kırıcı kürsüye gelerek meclis üyelerine Oda çalışmaları ve 2024 yılında planlanan projelere yönelik sunum eşliğinde açıklama gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından oylanan gündem maddesi meclis üyelerince kabul edildi.

Thumbnail Meclis 20240131 55Thumbnail Meclis 20240131 34Thumbnail Meclis 20240131 46Thumbnail Meclis 20240131 10Thumbnail Meclis 20240131 8