Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2022-2026 döneminin Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, “2023 ilk toplantısında birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. 2023 yılı ülkemiz için çok önemli bir kilometre taşı. Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümünü hep birlikte kutlayacağız. Bu yıl bu anlamda heyecanı kadar hissettirdiği sorumluluk ile de büyük bir yıl olacak. Cumhuriyetimizin 100. Yılına layık olarak aydınlık, üreten, girişimcileriyle güçlenen ve başarılara imza atan bir Türkiye için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük bir heyecan ile çalışacağız. 2020 yılından bu yana süregelen riskler, ekonomik çalkantıların gölgesinde yeni bir yıla 2023’e giriş yaptık” dedi.
BELİRSİZLİK VE KÜRESEL DURAĞAN
Altuğ, “Bu yılda söz konusu belirsizlik ve küresel durağın devam edileceği ön görülüyor. Enflasyon, maliyetler, özellikle Avrupa Birliği üyelerinde yaşanan talep daralması iş dünyası açısından 2023 yılı özellikle de kış dönemine dair risk ve belirsizlikleri işaret etmektedir. Durum reel sektörü zora sokarken çalışanlar açısından da alım gücü konusunda ciddi sıkıntı yaşatıyor. Her zorluğa rağmen üretim gayretinde olan iş dünyası olarak yaşam koşulları itibariyle mutlu çalışanlarla yol almak istiyoruz. Aslında böyle bir süreçte ülke olarak ihtiyaç duyduğumuz en önemli şey istikrar olacaktır. 2022 yılının genel ekonomik durumuna dair veriler de TÜİK tarafından açıklanmaya başladı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon geçtiğimiz aralık ayında yüzde 1,18 arttı. Yıllık bazda ise yüzde 64,27 olarak gerçekleşti” ifadelerine yer verdi.
FİYAT İSTİKRARININ SAĞLANMALI
Başkan Altuğ, “Veriler bize enflasyonun düşme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Öyle görülüyor ki ekonomik açıdan 2023 yılının en önemli gündem maddesi de enflasyon ile mücadele olarak görülmektedir. Öncelikli temennimiz enflasyondaki düşüşün devam etmesidir. Ancak enflasyon düşerken emtia fiyatlarındaki yükseliş üretici ve tüketicinin sıkıntılarının devam etmesi anlamına da geliyor. Bu yüzden fiyat istikrarının sağlanması çok önemli. 2022 yılında Türkiye’nin dış ticaret açığı yüzde 138, 4 artarak 110, 2 milyar dolar olmuştur. Bu ciddi bir yük. Sürekli olarak dile getirmiş olduğumuz tükettiğinden fazla üretmek gerekir söylemi işte tam bu anda anam buluyor. İthalat yerine yerli üretim ile çözeceğimiz bu durum reel sektörün ve tüketicinin desteklenmesiyle mümkün olacaktır. Bu yönde geçtiğimiz hafta açıklanan KGF destek paketi iş dünyasına bir nebze de olsa nefes aldıracaktır. KGF destekleri konusunda TOBB öncülüğünde ciddi bir lobi çalışması yaptık ve aldığımız sonuç gayet memnuniyet vericidir. Tabi bu desteklerin hayata geçmesinde bankalarımızın da sorumluluğu yüksek. Bankaların iş dünyamızın bu desteklerden faydalanması adına üzerine düşeni yapması çok büyük önem arz ediyor. Yaşadığımız bu süreçte dikkat etmemiz en önemli konu tüketimden ziyade üretimin artırılması ve üreticinin finansa erişiminin kolaylaştırılmasıdır. İmalat sanayinde kapasite kullanım alanı ise bir önceki aya göre yüzde 1,2 puan azalarak toplamda yüzde 75,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu tabloda Sakarya Dış Ticaret verilerine baktığımızda ise şehrimiz aralık ayında 514,1 milyon dolar ihracat yapmıştır” diye belirtti.
TAHMİNİ BİR RAKAM
Başkan Altuğ, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “2022 yılında TÜİK verilerine göre ihracatımız 5 milyar dolar üzerinde gerçekleşecektir. Daha açıklanmadığı için bu tahmini bir rakam. 2022’de 30’u aşkın sektörde 155 ülke ve 11 serbest bölgeye ihracat gerçekleştirdik. TÜİK tarafından açıklanan güncel kasım ayı verilerine göre ise şehrimiz 338 milyon 594 bin dolar ithalat gerçekleştirmiştir. Kasım ayından Sakarya’da dış ticaret dengesi 153 milyon 250 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 145’tir. Aralık ayında SATSO olarak yaptığımız sanayi durum ve beklenti anket sonucuna göre kasım ve aralık ayında ihracat kanalında yeni bir yıl nedeniyle kısmi bir aksaklık yaşandığı, üyelerimiz tarafından belirtilmiştir. Ankette ayrıca önümüzdeki 3 aylık süre için hem iç hem dış piyasa hem de istihdamda olumlu yönlü güçlü artışi beklentisi olduğunu söyleyebilirim. Yani Sakarya’nın iş dünyamızın 2023 yılında ümitle çalışmaya devam edebileceğini söyleyebilirim.
TARIMSAL ÜRETİMİN ÖNEMİ
Tarımsal üretimin önemini her zaman dile getiriyoruz. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Şehrin güneyinde Geyve ve Pamukova’da kurmayı planladığımız Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili tüm kurumlarımız arasında bir mutabakat sağladık. İlimizin tarımsal üretimini desteklemek verimli üretim yapılmasını sağlamak ve geliştirmek için bu İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve içinde kurmayı planladığımız Tarım TEKNOKENT’i oldukça önemli olacaktır. Ayrıca geçtiğimiz hafta SUBÜ çatısı altında adını Nehir TEKNOKENT olarak yeni bir TEKNOKENT kuruyoruz. TEKNOKENT’in yüzde 7’lik hissedarı olacağız. Kurulduğu ve yaşatıldığı süre boyunca başkanvekilliğini odamız üstlenecek. Bununla birlikte birincisi TÜBİTAK ve SAÜ TEKNOKENTİ olmak üzere 3 tane TEKNOKENT’iN yönetiminde bulunuyoruz. İnşallah tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgemizde SAÜ ile birlikte 4. TEKNOKENTİ’mizi kurarız.
YEŞİL MÜTABAKAT
Avrupa Birliği’nin iklim eylem planı olarak harekete geçirdiği yeşil mütabakat üretimde karbon salınımı kaynaklı çevre kirliliğinin en aza indirgemesine yönelik hedefler ortaya koymaktadır. Bu konuda odamızda 2022 yılı itibariyle üyelerimizi sürece kanalize etmek amacıyla çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda odamızda çeşitli seminer ve bilgilendirme semineri düzenledik. Danışmanlık projesi yürüttük. 8 farklı sektörde faaliyet gösteren ve ihracat yapan 10 farklı üretim firmasının üretim şekli analiz edildi. Sera gazı emisyonları hesaplanarak kurumsal karbon ayak izleri oluşturuldu. Odamızın da karbon ayak izi ölçümünün yaptırdık. Ölçüm raporu doğrultusunda karbon salınımını azaltma konusunda yapılan çalışmalar devam etmektedir. Yeşil mütabakat komisyonunu kurduk oluşturduk. Üniversite sanayi iş birliği içerisinde komisyonumuz ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Karbon salınımını azaltmak amacıyla odamız adına bir hatır ormanı oluşturduk iki üniversite ile bir işbirliği protokolü yaptık bugün SUBÜ ile birlikte ilk protokolü imzaladık. Bu protokol üniversite öğrenci stajların içeriyor. Başvurular web sayfası üzerinden alınacak.
RAYLI SİSTEME TAM DESTEK
Son günlerde şehir gündeminde olan ve Büyükşehir belediyemizin de planladığı raylı sistemin şehrimize kazandırılması yönündeki çalışmaları destekliyoruz. Sakarya üreterek büyüyen bir şehirdir. Özellikle şehrin ana aksları arasında bir raylı sitem gereklidir. Daha önce de söylediğim gibi Anadolu’da pek çok kentimizde raylı sitem kullanılıyor. Sakarya’mızda rekabette öncü kentlerden biri ve raylı sitem ile bu rekabette bir adım daha ileriye gidecektir.
SAPANCA ŞEHRİN MANZARASIDIR
Pandemi sürecinde dünya genelinde turizm ön plana çıkmış kabin evler olarak adlandırılan ve bungalov olarak bilinen rağbet artmıştır. Sapaca eko turizmde önemli bir bölge oldu. Bu şehrimiz adına güzel bir gelişme ancak bungalov evler ve tesisler yapılırken doğaya zarar vermeden Sapanca’nın yeşil alanlarını yok etmeden yapılamasını dile getirmek isterim. Doğal dengenin korunması bizim hassasiyetimizdir. O alanlara zarar verirsek ne inşa edersek edelim kazanç değil kayıp olacaktır. Sapanca şehrin manzarasıdır. İstediğimiz bu manzarayı koruyarak turizmin gelişmesidir. Şehrimizin doğal güzelliklerini korumaya özen göstereceğiz.
NİTELİKLİ BİR DÖNÜŞÜM
Sakarya’nın turizm, sanayi ve tarım açısında ekonomik potansiyel, kültürel zenginlik ve insan kaynağı gibi oldukça önemli kaynaklara sahip olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde şehrimizin tüm dünyayı etkileyen ekonomik buhranı avantaja çevirecek gücü olduğunu da görmeliyiz. İlimizde nitelikli bir dönüşümü gerçekleştirebilmek ve yarınlara ulaşabilmek için bu potansiyeli gerçekleştirecek güç vardır.
KURAKLIK TEHDİDİ
Kış ortasında olmamıza rağmen mevsim normallerinin bayağı üzerinde olan hava koşulları nedeniyle ciddi tedirginlik yaşanıyor. Bugün az da olsa başlayan yağışların bu kuraklık tehlikesini ortadan kaldırmasını diliyorum. Çünkü devam eden ekonomik sıkıntılara kuraklığın da getireceği sıkıntıların eklenmesi hem ekonomiye hem doğaya hem bizlere zarar verecektir. Su kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız. Enerji tasarrufu konusunda çok daha dikkatli olmalıyız. Hizmet binamızda güneş enerji santralleri kurmayı planlıyoruz. 240 kilovat güç kapasiteli güneş enerji santrali panelleri sayesinde yaklaşık olarak yıllık ortalama 211 kilo karbon emisyonu önlenecektir. Şarj istasyonu kurmayı planlıyoruz. Karasu’da bir bölge endüstri bölgesi olarak ilan edildi ve resmi gazetede yayımlandı. Çok avantajlı bir durum. 3-4 tane yatırımcı şimdiden başvurmuş durumda.”