Nurettin Eryılmaz /Can Toka
Adapazarı çarşısında ve pazar yerlerinde sokağın nabzını tutan kameralara, vatandaştan çarpıcı açıklamalar geldi. Eskiden fahiş fiyat artışlarının dönemsel konuşulduğunu ancak artık zamların süreklilik kazandığını ifade eden tüketiciler, bütçelerini korumak için market market gezdiklerini ve indirim kovalamak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
"Markete Artık Hesap Makinesiyle Giriyoruz"
Röportajda öne çıkan en çarpıcı açıklama biri bir öğrenciye aitti. Eskiden alışveriş yaparken cebindeki parayı bildiğini ve hesaba gerek duymadığını söyleyen genç, "Tüm marketlerde fiyatlar o kadar çok değişiklik gösteriyor ki artık markete girdiğimde hesap makinesini açıyorum. Neyin fiyatı ne kadar, cebimdeki para ne kadar diye bakıyorum" diyerek alım gücünün geldiği noktayı özetledi.
"Tarım Kredi de Çare Olmadı, Kasa ile Etiket Birbirini Tutmuyor"
Piyasadaki fiyatları dengelemesi amacıyla kurulan Tarım Kredi Kooperatif Marketleri de vatandaşın eleştiri oklarından kaçamadı. Bir vatandaş, "Daha ucuz olması gereken Tarım Kredi Marketleri’ne gidiyoruz, fiyatlar diğer zincir marketlerle aynı, hatta bazen daha da üstünde" ifadelerini kullandı. Bir başka tüketici ise raftaki fiyat ile kasadaki fiyatın birbirini tutmadığını, tüketicinin kasada iki katı fiyatlarla karşı karşıya kaldığını iddia etti.
Gurbetçiler de Şaşkın: "Almanya’dan Daha Pahalı Hale Geldi"
Yaz tatili için Almanya'dan memleketi Sakarya'ya gelen bir gurbetçi ise Türkiye'deki fiyatların Avrupa standartlarını aştığını söyledi. Euro bazında bakıldığında bile çarşı-pazarın el yaktığını belirten gurbetçi, "Almanya'da 1 kilo kıymayı 12 Euro'ya alıyoruz. Burada etin yağlısı da yağsızı da aynı para. Eskiden 3 bin Euro ile yaptığımız tatili şimdi 6-7 bin Euro ile ucu ucuna yapıyoruz. Köy pazarları bile Almanya'dan daha pahalı hale gelmiş" diyerek şaşkınlığını gizleyemedi.
"Para Cezası Yetmez, Mühür Vurulmalı!"
Eski esnaf olduğunu belirten 86 yaşındaki bir Sakaryalı vatandaş ise serbest piyasa ekonomisiyle birlikte denetimlerin etkisiz kaldığını savundu. Hükümetin fahiş fiyat uygulayan işletmelere ceza kestiğini hatırlatan yaşlı vatandaş, para cezalarının caydırıcı olmadığını belirterek, "Ceza yazmakla bu iş çözülmez. Fahiş fiyatla mal satan mağazaya 15 gün kapatma cezası vereceksin, kapısına mühürü vurup afişi asacaksın. Ancak o zaman düzelir" şeklinde konuştu.
Emeklilerin ise ortak şikayeti kiralara yetişememek oldu. 22-25 bin lira bandında maaş aldıklarını belirten emekli vatandaşlar, Sakarya'da ev kiralarının 20 bin liraya dayandığını, pazardan artık tüm karpuz yerine sadece dilimle veya yarım karpuz alabildiklerini aktararak yetkililere "sesimizi duyun" çağrısında bulundu.




