Meclis Üyesi Haluk Akbay, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“19. Yüzyıl başlarında Adapazarlılar tarafından kullanılmaya başlanılan, 1950’li yılların ortalarında İzmit’ten, İstanbul’dan gelen misafirlere de ev sahipliği yapan Çark Mesire adını aldığı Çark Deresi’nde sandallarla dolaşıldığı, ülkenin önde gelen ses sanatçıların sahne aldığı, konserlerin verildiği, kırmızı kortlarda tenis müsabakalarının yapıldığı Çark Mesire’yi hatırlatacak bir iz olarak girişinde var olan giriş kapısının elden geçirilerek temizlenerek üzerinde duran taşın yerine monte edilip  “Çark Mesire” yazısı yazılarak bir iz bırakılmalıdır. Defalarca Büyükşehir Kültür Müdürlüğü’ne başvurmamıza, şehrimizin yerel gazeteci yazarları tarafından dile getirilmesine rağmen yetkililer ilgilenmemiştir. Şehrimizin kültürüne ve tarihimize sahip çıkıp gelecek nesillere daha güzel yaşanabilir kent bırakmak her yöneticinin görevidir.

KENTSEL SİMGE ÖRNEKLERİ

İstanbul denince Kızkulesi, Galata Kulesi, Haydarpaşa Garı, İzmir denince Konak Meydanı Tarihi saat kulesi, Konya denince Mevlana Türbesi, Bursa denince Ulu cami, Yeşil türbe ile anılırsa, Çark Mesire de Adapazarı için derin anlamı vardır. Millet bahçesi içine alınan Çark Mesire yerinin tarihi ve önemi yaşatılmalıdır. Kültür ve sanat diğer kentlerden getirilen sanatçıların verdikleri konserler ile yaşamaz. Tarihimize ve kültürümüze sahip çıkılmalıdır.

SAİT FAİK ABASIYANIK PARKI VE HEYKELİ

  Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile İl kültür ve Turizm müdürlüğü tarafından yapılan “Sait Faik Abasıyanık” hikaye yarışmaları, anısını yaşatmak ve genç kuşaklara tanıtmak amaçlı çalışmalar taktir ettiğimiz çalışmalardır. Gerçekten güzel bir davranıştır. Ancak Abasıyanık ile ilgili olarak güzel olmayan konu yıllardır dile getirilmesine rağmen İzmit caddesindeki Grand Otel’in arkasındaki Abasıyanık parkında bulunan Abasıyanık Heykeli adına yakışmayan ve çevresindekilerin ifadesi ile son derece köhne bir durumda özellikle geceleri daha da istenmeyen görüntülerin yaşandığı yerde bulunması acaba kentin yöneticilerini rahatsız etmiyor mu? Eğer bulunduğu yerde Çevresi düzenlenmeyecek se başka yere Taşınması düşünülmelidir. Örneğin Millet Bahçesi Çark Mesire yeri önü gibi.

(AFA) AHMET FAİK ABASIYANIK KÜLTÜR MERKEZİ

Hatırlanırsa Abasıyanık ailesi tarafından 3 dönüm arsayı Kültür Merkezi yapılmak üzere bağışlanmıştır. Üzerine yapılan Afa Kültür Merkezi deprem güvenliği olmadığı için yeni modern bir kongre merkezi yapılmak için yıkılmıştı. Yıkımından tam 6 yıl geçmesine rağmen çöplük halinde şehrin merkezinde durmaktadır. Acaba yöneticilerin seçim vaatlerinde de olan çalışmalar neden yapılmıyor mevcut durumdan Sayın Yöneticiler rahatsız olmuyorlar mı? Sakarya ilinin nüfusu bir milyonu aşkın olmasına rağmen verimli topraklarında hem ekonomik hem de Kültür Kongre merkezleri bakımından fakir bir il durumuna AKP iktidarı döneminde düşülmüştür. Adapazarı’na yakışmıyor.

ATATÜRK ANITI

Adapazarı’na yakışmayan bir başka görüntü ise Demokrasi meydanında bulunan Atatürk Anıtı’nın yeridir. Demokrasi meydanında bulunan yere Büyük şehir belediye Başkanı Zeki Toçoğlu döneminde yeni düzenleme ile mevcut yere taşınmıştır. Atatürk anıtı, arkasındaki ağaçlar ve yeme içme dükkanlarından dolayı kamufle edilmiş durumdadır. Özellikle geceleri hiç görünmüyor. Şu anda şehirdeki sağduyulu herkes Atatürk Anıtı’nın bulunduğu yere yakışmadığı konusunda hemfikirdir. Anıtın bu yerde bulunması bence bu kentin ayıbıdır. Bu şehrin seçim sonucunda seçilen yöneticileri görev sürelerinin bitimine yaklaşık 13-14 ay kalmıştır. Başta Adapazarlı ve Sakaryalı seçmenler vakti gelince değerlemelerini yapacaklardır. Bu taleplerin ve sorunların çözümü gerçekten çok zor mu yoksa ekonomik kaynak mı gereklidir. Halkımızın takdirine vicdanlarına bırakıyorum.”