Dünya nereye gidiyor? Covid-19 ile yaşanan endişeler ardından başlayan Amerika-İran gerilimi peşinden Suriye devletinin iç savaşın patlaması. Rusya’nın Ukrayna yönelik başlattığı harekât Azerbaycan Ermenistan arasında Karabağ savaşı. Şimdi de Filistin’in silahlı kanadı Hamas'ın İsrail’e saldırması dünya gündeminde.

Türkiye’mizin 290 km mesafeki komşusu Karadeniz karşında Ukrayna ülkesi, 2022 yılı şubat ayında Rusya’nın başlattığı askeri hareket ile dünyanın gözünü çevirdiği bölgeydi. Bir yılı aşkındır savaş Ukrayna topraklarında devam ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başlamıştı. Ukrayna cephede Rusya'ya teslim olmadı karşı koymayı sürdürüyor.   

Dünya ülkelerinin Ukrayna ve Rusya’dan tedarik ettikleri tahıl ünlerinin gemilerle sevkiyatına Rusya izin vermiyordu.  Dünyada tahıl sıkıntısına neden olmuş, yaşanan sıkıntıyı aşmak için Türkiye devreye girerek Rusya ile yapılan uzun görüşmeler günler sonra Rusya belirli şartlar üzerinden tahıl koridorun açılması için izin vermiş, dünya ülkeleri Türkiye’ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu başarılı diplomasiden dolayı teşekkür etmiş çabalarını takdirle karşılamışlardı. 

Dünya yeni bir savaş ile gözlerini İsrail ve Filistin’e çevirdi.  Cumartesi sabahı dünya yeni bir olaya yeni bir savaşa uyandı. Filistinli Hamas'ın silahlı kanadı İsrail'e karşı gerçekleştirdiği son 50 yılların en büyük saldırısında en az 700 kişi hayatını kaybetti. İsrailli yetkililer 2000'e yakın kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardıman saldırılarında ise 493 kişi öldü. İsrail ordusu, bölgede tam kontrolü sağlamak için yoğun operasyon sürdürüyor.

İsrail Gazze yönelik askeri harekâtını sürdürüyor. Bundan sonra ne olacağına yönelik durumuyla ilgili herkes tedirgin.  Amerika İsrail’e destek açıklaması yaptı, savaş gemisini İsrail’e destek için yolluyor. İran Hamas’a destek açıklaması yaptı. Türkiye her iki taraf için itidal çağrısı yaptı.

Umarız ki Filistin yaşanan bu saldırının ardından daha zor günler daha ölümcül askeri saldırılara maruz kalmaz. Ne zaman hangi ülkeler nasıl olurda arabulucu olur saldırılar durdurur ateşkesi sağlar şuan yaşanan olay zor bir süreç.  İçinde en çokta siviller zarar görüyor, siviller ölüyor. Siviller evsiz yurtsuz kalıyor, çocuklar kadınlar çile çekiyor. Açlık çekiyor, korku yaşıyor ölümle karşı karşıya kalıyor, ailelerini kaybediyor. Savaş çok kötü orada Müslümanlar ölüyor insanlar ölüyor. Savaşlar yapılmasa diye düşünüyorum. 

Son 10 yılı aşkındır dünyada ekonomik bir dar boğaz yaşıyor. Bu süreç içeresinde ülkeler arasında enerji konuları olsun Suriye’de yaşanan iç savaş Ukrayna’da yaşanan savaş Irak'ta iç sıkıntılar Afganistan’da Taliban’ı ülke yönetimini ele almasıyla başlayan iç göç nedeniyle sorun yaşanan ülkelerin vatandaşları Avrupa’ya gidebilmek için Türkiye üzerinden gitmeye çalışıyor. Bu nedenle ülkemizde mülteci konusu sıkıntısı yaşanıyor. Çevremizde yaşanan yeni savaşlar nedeniyle ülkemiz yeni bir mülteci göç dalgasına maruz kalmaz.

Yaşanan savaşlar karşısında ülke olarak tarafsız kalmak gerektiği zaman da arabulucu olarak barışa katkı sunmak görevi bilinci ile hareket edilmesini diliyorum.