HALK54.COM
Nurettin Eryılmaz

Ülke gündeminde olduğu gibi Sakarya’da da vatandaşlar aradığı bazı ilaçları bulamıyor. Dövizdeki artış, ilaç kur fiyatının düzenlenmemesi pek çok ithal ham madde girdilerini engellemektedir.Hammaddede dışa bağımlılık, ilaç fiyat kararnamesi gibi nedenlerle son günlerde iyice derinleşen ilaç bulamama sıkıntısı vatandaşı zor durumda bırakırken, eczacılar da yaşanan sıkıntıdan dolayı mağdur olduklarını dile getiriyor.

20. Bölge Sakarya Eczacı Odası Başkanı Orhan Yontar, yaşanan ilaç bulamama sıkıntısı ile ilgili HALK54'den Nurettin Eryılmaz’a açıklamada bulundu.

"Türk eczacılar birliğinin ısrarla uyarılarına rağmen ilaç bulunamama sorunu ile karşı karşıya kalındı" diyen Yontar, "Bu nedenle 27 Kasım tarihinde Ankara’da 20 bin kişi ile büyük bir miting gerçekleştirdik.Burada sağlık bakanlığın çözüm için adım atması istenmişti. Euro kuru 19,70 lira, devletin ödediği ise 7,86 lira. Ancak bu kur seviyesinin, güncel kurun çok altında olması nedeniyle piyasada bulunamayan ilaç sorununun sonu gelmedi. İlaç firmaları, ruhsat askıya alınmasın diye bazı ilaçları, örneğin ayda 100 bin kutu üretme yerine artan maliyetlerden dolayı üretimi kısmıştır.Ama özellikle şişeli ürünlerde, çocuk ilaçlarında (öksürük, grip, antibiyotik şuruplarında) çok ciddi anlamda sıkıntılar var. Rutinde bol bol gelen ilaç yok. Bir kısmı şişe, kapak, kaşık gibi maliyetlerle ilgili pahalılık, bir kısmı da hammaddede dışa bağımlılıktan kaynaklanıyor. Kur Fiyat güncellenmesi yapılmazsa ilaç bulunmama oranı yüzde 25'in üzerinde bu oranında yüzde 30-35’e çıkacağından endişeliyiz. İlaç firmaları ilacı temin edemeyince bizde vatandaşa ilaç veremiyoruz" dedi.

Yontar, "Şunu da ilave etmek istiyorum. Vatandaşımız ilaçları eczacıların vermediği düşüncesine kapılıyor. Bizler elimizde olan ilacı neden vermeyelim, ya da neden stoklayalım? Böyle bir düşüncemiz kesinlikle olamaz. Bizler her zaman hastalarımızın ve vatandaşlarımızın yanında olduk ve sağlığın aksatılmamalı için elimizden geleni yapıyoruz.Eczanelerdeki bazı kuyruklar ilaçın bulamaması nedeniyle oluşmaktadır.ilaç firmalarının avro üzerindeki kur farkının düzeltilmemesi ve ilacı 7,86 liradan (düşük kur) hesap görülmesinden kaynaklı. İlaçlarda avro kur fiyatı güncellenmiş olsa sorun çözülecek. Bu konuda eczacıların bir rolü payı yok. İlaç fiyatı ne kadar artarsa hastanın cebinden çıkan üçret artar.Aksine ilaç fiyatı artıkça eczacıların karıda düşüyor.” diye konuştu.