Sakaryaspor’un altyapısından yetişip A Milli Takım’a kadar yükselen eski futbolcu Fuat Koçer, TV264 ekranlarında katıldığı programda Sakaryaspor’un altyapı sistemine ve yönetim anlayışına sert eleştirilerde bulunmuştu.

HALK54 konuk yazarı İbrahim Bulut, kaleme aldığı “Fuat Koçer’in çığlığı: Altyapı değil, altüst yapı!” başlıklı köşe yazısında, Koçer’in futbol kariyerinden bugünkü Sakaryaspor değerlendirmelerine kadar dikkat çeken ifadelerine yer verildi.

İşte İbrahim Bulut'un o yazısı:

"1995-2004 yılları arasında Sakaryaspor’da futbol oynamış bir isim: Fuat Koçer. Sakaryaspor’a Futbol Okulu’ndan başlamış, yani temelden... Olması gereken yerden. Torpille değil, onun bunun araya girmesiyle hiç değil! Futbola olan sevgisi ve hırsıyla yeşil-siyahlı çimlerde topla buluşmuş. Bugünkü adıyla U14, U15, U17 takımlarında başarıyla top koşturmuş; Sakaryaspor’un Süper Genç Takımı’nda oynarken “geleceğin yıldızı” gözüyle bakılmış futbol çevrelerince.

Fuat Koçer, kısa sürede Milli Takım hocalarının da dikkatini çekmiş. A Genç Milli Takıma davet edilerek Ay-Yıldızlı formayla Portekiz, Belçika ve İsviçre’de mücadele etmiş. Sakaryaspor’un Süper Lig’e son çıktığı kadroda da yer alan Koçer, büyük hayallerini yeteneğiyle birleştirmiş. Alın teriyle, hırsıyla, emeğiyle, ekmeğini yediği, suyunu içtiği, havasını soluduğu Sakarya’ya hizmet etmenin onurunu yaşamış. Ancak büyük hayalleri, talihsiz bir sakatlıkla yarım kalmış; futbola, istemeyerek ve belki de gözyaşlarıyla veda etmek zorunda kalmış bir Sakarya çocuğu.

Tüm bunları Koçer’i tanıtmak için yazmıyorum, haddime de değil. Kim bilir daha neler yaşadı, neler gördü? Nispeten kısa ama Ay-Yıldızlı bayrağı göğsünde taşıyacak kadar anlamlı bir futbol kariyerinden söz ediyoruz. Asıl amacım başka.

Fuat Koçer uzun süredir medyada yer alıyor. Müthiş tespitleriyle, futbolun özellikle Sakaryaspor’un gerçeklerini 7 yaşındaki bir çocuğa anlatır gibi anlatıyor. Geçtiğimiz günlerde TV264 ekranlarında yayınlanan Spor264 programında Sakaryaspor’un bugünkü durumunu ve kurtuluş reçetesini tane tane anlattı. Eğip bükmeden, filtresiz, doğrudan. Büyük laflara, uzun analizlere gerek yoktu. Konuşması bir tokat gibi çarpıyor insanın yüzüne.

Aşağıya Fuat Koçer’in o programdaki konuşmasının tam metnini bırakıyorum. İzlemek isteyenler Sokak_54 Instagram hesabından videoyu da bulabilir.

İŞTE O KONUŞMA

“Geçen bir spor muhabirinin tweetini okudum. Altyapıyla alakalıydı. “Hayırdır?” dedim kendi kendime. Sakaryaspor altyapısı milletin çoluğunun çocuğunun okulu mu? Özel okulu mu, kreşi mi, bakım evi mi? Böyle bir şey olabilir mi ya?

Utku Kaynar bir tweet attı… Tweet mi, haber mi tam hatırlamıyorum. Ama böyle şeyler olursa, Sakaryaspor da böyle olur!

Bak ben Sakaryaspor’da oynadım. Milli futbolcuyum. Sakaryaspor sayesinde milli takıma gittim. Ama bugün benim çocuğum bir şey veremiyorsa ben çocuğumu götüremem Sakaryaspor’a ihanet ederim. Böyle bir şey olabilir mi?

Babası kulübe para veriyor diye, yönetimde diye, onun çocuğu altyapıya giriyor öyle mi? Yok öyle bir şey!

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar çıkıyor, "altyapı" diye bağırıyor. Bak ben ilk programda söyledim, ilk programda! Linç ettiler beni. “Yahu altyapı, altyapı diye tutturdu! Zaten Sakaryaspor kariyeri de yok, altyapıdan yolladılar” dediler.

Arkadaşlar, ben bu kulüpte oynadım! Siz sallıyorsunuz ama o zaman da bu işler vardı.

Hikmet Sevim geldi mesela... Abdullah Gül’ün kankasıymış, sınıf arkadaşıymış... Öyle anlatıyordu kendini. Bize geldi, düz koşu yaptırdı, sonra yolladı beni kulüpten!

Alem-i cihan bilir benim nasıl futbolcu olduğumu. Bak isim veriyorum! Eski Cumhurbaşkanının sınıf arkadaşı! “Ben yakınıyım” diyordu. Hikmet Sevim, Hikmet Bey, Hikmet Efendi geldi, düz koşuyla yolladı bizi!

O dönem ben milli takıma gidiyordum! Yazık, günah! Ben bile Sakarya’da kaybolmuş bir değerim!

Beni bilen bilir. Hocalarım, yakın çevrem bilir nasıl futbolcu olduğumu. Yapmayalım artık bu işi!

Sakaryaspor’a siyaseti, parayı, arka bahçeyi sokmayalım! 90 dakikanın içinde görüyor insanlar, artık kameralar da gösteriyor. Ter veriliyor, emek veriliyor...

Bugün bana 25 kişilik kadro ver, tanımıyorum! Gidiyorum, düz koşu, 5-2, bu şu derken bakıyorum: “Bu kim? Dayısı, amcası, dedesi kim?” Olmuyor abicim! Futbolda artık bu işler yok!

Çünkü kulüpler batıyor! Bu kulübün de bir ömrü var. Her şeyin bir ömrü var. Nasıl benim burada bir ömrüm varsa…

Bu sezon boyunca buradaydım. Erhan Kaytanbay, Allah razı olsun, “Abi” dedi, “Seninle bu sezon program yapmak istiyorum.” Ben de Erhan’ı kırmadım. Sezon sonuna kadar buradayım ama bir dahaki sene yokum.

Trabzonspor-Galatasaray maçını Sakaryalı hakem yönetecek Trabzonspor-Galatasaray maçını Sakaryalı hakem yönetecek

Bir daha konuşmayacağım bu ekranlarda. Bundan sonra Erhan buraya kimi bulur, teknik konuşan olur, başka biri olur… gelir konuşur.

Ama benim söylediklerime kulak verin.

Sakaryaspor’da artık “dayı”, “amca”, “il başkanının yeğeni” muhabbeti bitmeli. Çıkın artık bu kafalardan!

Altyapı hocaları 9 senedir ne yapmış? Memur zihniyeti! Tak kartı, git! Bir tane oyuncu çıkaramamışsın Sakaryaspor’a. Bırak git burayı ya!

Ben altyapı hocası olsam, bir tane oyuncu çıkaramıyorsam, durmam orada!

Sakaryaspor’u bu kadar düşüremez kimse. Köylü Memed’in oğluymuş, torpilsizmiş… Oynuyorsa oynat! Bunlar Sakaryaspor’un geleceği. Bu çocuklarla kurtulur Sakaryaspor.

Yoksa ver parayı Büyükşehir’e, “Onu al, bunu al”… Olmuyor!

Bu işlerin ömrü doldu artık! Herkes şapkayı önüne koyacak. Altyapıya komple reset atılması lazım. Hocasından koltuğuna kadar!

Kimse kızmasın. Bu iş böyle değil! Neden 10 senedir buradaydınız? Ne oldu? Baba ya, bizi dinlemediler!

Sözünün, lafının, hikmetinin, kerametinin geçmediği bir yerde durmayacaksın. Padişah bile yanında olsa durmayacaksın! Çünkü gün değişir, geçer. Hakikat kalıcıdır kardeşim!

Bugün herkes kendi çıkarı, menfaati için gerçekleri gizliyor. Ama zaman… zaman öyle bir kavram ki, iyiyi ve doğruyu içinde saklar.

Bana sezon başı “Altyapı, altyapı…” diye alay eden insanlar… Bugün Yusuf Alemdar aynı şeyi söyleyince hak verdiler! Çünkü kulüpler batıyor artık.

Paralar ilginç. Benim 10 senede bulamadığımı, adam bir imzada alıyor! Gözümüz yok. Ama o parayla da oynamıyorsa, eleştiririm kardeşim!

Vay efendim onu nasıl eleştirirsin? Eleştiririm!

Bu parayı belediye veriyorsa, büyükşehir belediye başkanı veriyorsa, eleştiririm. O oyuncu koşmazsa, istediğimi söylerim ona!

FIFA’mış, MIFA’ymış… Duymadığı İngilizce şeyler söylerim!

Ben bunları Sakaryaspor’un menfaati için söylüyorum. Eğer buradan bir çıkarım olsa, rahat konuşamam! Yeğenim olsa, az utanır, konuşamam. Ama ben Sakaryaspor’u sevdiğim için konuşuyorum.

Yemin ediyorum, maçlara gitmiyordum! Bu sene Erhan sayesinde Sakaryaspor’un maçlarına gittim. Millet alay etti: “O senelerdir yok zaten!”

E ne olmuş senelerdir yoksa? Sen 100 maç izle, bir tane oyuncu göremezsin! Ben iki kere izlerim, adamı burada derim!

Ben futbolcuydum. Sen seyircisin. Sen beni kendinle aynı kefeye koyma!”"