2023 yılına girdik, artık resmen seçim yılındayız. Mayıs ayı ortalarında Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi yapılacak.

Siyasilerin ekonomi ve seçim maratonu ocak ayı içinde hızı daha da artarak süreceğe benziyor. Liderlerin İstanbul belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’na hapis cezası üzerinde eleştirileri sert bir şekilde sürüyor. Peki seçmen ne diyor ya da seçmen siyasilerin hareketlerini nasıl okuyor ya da değerlendiriyor diye hemen soru akıllara geliyor.

İşin aslı vatandaşlar hemen seçim diyor ama seçimde değişime de çok temkinli yaklaşıyor ve bakıyorlar. “Yeni gelenler ya bu günden daha kötü yapar düzeltemezseler ” diye en çok konuştukları tartıştıkları konu. Mutfaktaki artan hayat pahalılığı, ev kiraların yüzde 300 artması, doğal gaz, elektrik ve su faturaların çok astronomik şekilde artmasından çok şikâyetçiler. Evde tek kişi çalışarak ev ekonomisine yetmediği aylıklara yapılan zamlara rağmen hayat pahalılığı devam ettiği aylıkla alım gücü arasında makasın sürekli açıldığı vurgulanıyor.

2023 yılı ilk günlerindeyiz. Bakalım zamlar bu yılda tam hızıyla devam edecek mi? Zamları nasıl bir formül durduracak. Gıda ve diğer temel ihtiyaçlarda toptan ve perakende satışları için sabit fiyat sınırı getirilecek mi? Fiyat sabitleme esnaf tüm satıcılar için doğru bir çözüm olur. Bu arayışlar bu çözüm yolları seçim sürecine ilerlerken gündemin en önemli ana başlıkları olacak. Vatandaşın gözü kulağı hayat pahalılığını düşürecek formüller için bekleyişte olacak.

Muhalefet geçen yıl erken seçim çağrısı yapıyordu. Şimdi cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3. kez cumhurbaşkanı adaylığı hakkında yasa hakkında uzman olan profesörlerin görüşleri var, açıklamaları var. Eğer 23 Haziran öncesi seçim kararı alınması durumunda ve mecliste muhalefet ile iktidar partiyle 360 milletvekili erken seçim için oy vermesi durumunda Erdoğan’ın 3. kez aday olabildiği görüşü tartışılıyor.

Siyasette seçim tansiyonu gün gün artarken, seçime 4 buçuk ay ya da 6 ay var demek için kesin seçim takvimin mecliste görüşülerek karar alınması gerekiyor.

2023 Ocak ayı sonuna kadar seçim takvimiyle ilgili nasıl bir gelişme yaşanır onu hep birlikte yaşayıp göreceğiz.

Sakarya’da AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Deva Partisi ve Gelecek partisi genel seçime doğru giderken bir yandan da kongresini yaparak hazırlık yapıyorlar.

Demokrat Parti il başkanlığını yıllardan beri sürdüren İsmail Ergül, görevinden istemeyerek de olsa istifa etmişti. Geçen gün yapılan kongrede Sakarya’nın yakından tanıdığı Demokrat Parti içinde olan Zafer Adalet aday olarak başkan seçildi.

AK Parti'de İl Başkanı Yunus Tever Ankara'dan alacağı işaretle il başkanlığından istifa edeceği kulislerde konuşuluyor. Yeni il başkanı olaraktan Ömer Arslan'ın ismi geçiyor.

İyi parti il kongresine hazırlanıyor. Kuruluşundan beri parti de il başkanı olarak görev alan Selçuk Kılıçaslan, il başkanlığını bırakıyor aday olmuyor. Kılıçaslan milletvekili aday adayı olacak.

CHP il başkanı Ecevit Keleş il başkanlığını bırakacak diye kulislerde söylentinin aksine il başkanlığını bırakmıyor. Yani milletvekilliğine aday adayı olmuyor.

Deva Partisi ve Gelecek Partisi’nde henüz bir gelişme yok. Her iki parti kendi iç işleriyle çalışmalarını sürdürüyorlar.