Teknolojinin hız kesmeden gün geçtikçe gelişmesiyle beraber Teknolojik Sistemlerin de yaşamın her alanında faaliyetleri kolaylaştırmak amacıyla hepimiz tarafınca kullanılabilir hale gelmiştir.

Elektronik Güvenlik Sistemleri denildiğinde akıllara ilk gelen ve en çok tercih edilen Teknolojik Güvenlik Sistemlerinin başlangıcında Güvenlik Kamerası Sistemleri gelmektedir. Hırsızlık, gasp, sabotaj ve terör şeklinde olaylarının artması bununla beraber can ve mal güvenliğine olan önemin de artmasını getirmiştir.

Böylece ancak kurumsal ve devlet kurumları değil bununla birlikte daha minik ölçekli iş bölgeleri ve haneler tarafınca da yaygın olarak Güvenlik Kameraları kullanılır hale gelmiştir. Kapalı Devre İzleme Sistemleri (Kapalı Devre Görüntü ve Kayıt Sistemleri ClosedCircuit TV - CCTV) olarak da malum muayyen bir bölgenin değişik amaçlar doğrultunda 7/24 canlı olarak izlenebilmesi, bu görüntülerin istenilen müddette kayıt dibine katılımı ve video ekranlarına imaj olarak verilmesini elde eden sistemler olmaktadır.

KULLANIM AMAÇLARI
Güvenlik Kamerası Sistemlerinin Kullanım Amaçları üç ana başlığa hizmet etmektedir.

Bunlar;

CCTV Sistemlerinin en yaygın kullanım amacı izlenen bölgede Güvenlik sağlayarak caydırıcı olmaktır, bu sayede işlenecek olan suçun engellenmesi, kabahat işlenmesi niteliğinde vakaya müdahale edilmesi ve Güvenlik Kamerası ile elde edilmiş imaj kayıtları yardımıyla tespit edilmesi sağlanmaktadır.

Bir öteki amacı ise, insan kuvvetiyle gözlemlemenin zor olduğu otoyol ve tünellerdeki trafik akışının gözetlenmesi, ormanlık alanların yangınlara karşı gözetlenmesi, endüstriyel otomasyon uygulamalarında, nükleer santrallerde ve kanalizasyon ve öteki boru hatlarının gözetlenmesi ve görüntülenmesi için Teknolojik Kamera Sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistem yardımıyla trafik kazaları, çalıntı vasıta ve trafik ihlali icra eden araçların tespiti, orman yangınları, herhangi bir teknik arza şeklinde acele durumlarda anında ayrım edilerek müdahale edilmesi sağlanmaktadır. Bu ihtiyaçlar TEDES, Plaka Tanıma Sistemi, Şehir İzleme şeklinde Kent Güvenlik Sistemlerinin de doğmasına neden olmuştur.

Tüm bunlarla beraber Güvenlik Kamerası Sistemlerifabrika ve iş yerlerinde çalışanların icra ettikleri işleri ve performanslarını bağlantı kanalıyla kontrol etmek amacıyla da tercih edilmektedir.

Modüler bir yapıya sahip olan Güvenlik Kamerası Sistemleri ihtiyaçlara ve kullanım amacına göre seçilmesi gerekmektedir.

Güvenlik Kamera Sistemleri, AHD Kamera Sistemleri (Analog Kamera Sistemleri) , IP Kamera Sistemleri ve Termal Kamera Sistemleri olmak suretiyle üç değişik öbek olarak ele alınmaktadır.

NASIL SEÇİLMELİ?
Güvenlik Kamerası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenlerin başlangıcında seçilecek olan Kamera Sisteminin ihtiyaca en müsait olanı, kullanım amacına göre ve kullanım yerine göre belirlenmesi gerekmektedir. İç Mekan Kameralarının daha şık ve gözü rahatsız etmeyecek boyutlarda tasarlanarak iç atmosferi bozmadan bir bütünlük sağlamaktayken, Dış Mekan Kameraları ise, Bullet Kamera şeklinde daha muhafazalı olması hava şartlarına ve toz, leke şeklinde dış etkenlere karşı dayanıklı modeller olmaktadır. Bu nedenle, iç ve dış mekanlarda kullanılan kameraların modellerinin ve kasa özelliklerinin farklılık gösteriyor olması göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan mühim noktalardan biridir.

Kaliteli Güvenlik Kameraları seçiminde Yüksek Çözünürlük ve Geniş Görüş Açısına sahip, Yüksek Teknolojik Ürün olması IP Kamera Sistemlerinin tercih edilmelerinde mühim bir etkili olmaktadır.

Çok yüksek çözünürlüğe sahip bulunmasına gereksinim duyulmadığında ve kullanılacak olan mekanın geniş olmaması niteliğinde kullanımı, montajı daha kolay, maliyeti düşük ve yaygın olarak kullanılan AHD Kameralar tercih edilebilmektedir.

Kullanılacak olan zeminin fer yoğunluğu şeklinde faktörlere bakılarak ek özelliklere gerek duyulan durumlarda laf mevzusu olabilmektedir. Gece Görüşünün mühim olduğu kullanım alanlarında Gece Görüşlü Kamera Modelleri (ICR ve IR Led Kameralar) seçilerek kızılötesi ışınlar yardımıyla 24 saat Kaliteli Görüntü İmkanı sunmaktadır.

İhtiyaca Uygun Kamera Seçiminden sonrasında kullanılacak kamera sayısı, görüntülerin kayıt dibine katılımı istenilen süre, kaydın çözünürlük kapasitesine göreİhtiyaca Uygun Kamera Kayıt Cihazı tarzı yapılmalıdır.

Kaydedilen verilerin izlenebilmesi için ihtiyaca müsait, mekanda kullanılacak olan kamera sayısına bağlı norm ve özelliklerde 7/24 Görüntülenebilecek Monitor Sistemi seçilmesi gerekmektedir.

AVANTAJLARI
CCTV Sistemleri uygar hızla gelişen değişen teknolojinin bize sunduğu harikalarından biridir. Güvenlik Kamerası Sistemlerinin Avantajlarının şüphesiz en önemlisi bütün alanlarda kullanılmaya elverişliliği yardımıyla Güvenli Yaşamimkanı sunmaktadır oluşturmaktadır.

Sıralamak gerekirse; Caydırıcılık özelliğiyle suçun işlenmesinin önüne geçmektedir.Güvenlik Kamerası ile korunan işletmelerde kabahat işlenme oranlarının düşmüş olduğu meydana getirilen araştırmalar tarafınca da kanıtlanmış olmaktadır.

Kamera Kayıt Sistemi yardımıyla hırsızlık, yangın, sabotaj, sertlik ve rahatsızlık şeklinde vakaları açığa çıkarmada büyük katkı sağlamaktadır.

İnsan gücü ile bağlantı yapmanın ve denetlemenin zor olduğu alanlarda rahatça gözetleme imkanısunmaktadır.

İşletmelerde çalışanların güvenliğini sağlamanın yanında iş verimliliğini de arttırarak kurumlara tertipli bir iş ortamı sağlamaktadır.

KULLANIM ALANLARI
Güvenlik Kameralarının Kullanım Alanlarına günlük yaşamın her yerinde rastlamak olası olmaktadır. Başlıca kullanım alanlarına değinmek gerekirse;

  • İşletmelerde, fabrikalarda, alışveriş merkezlerinde, resmi ve hususi kurumlarda- İşyeri Kamera Sistemleri - Fabrika Güvenlik Kamera Sistemleri

  • Hanelerde - Ev Kamera Sistemleri

  • Araçlarda – Araç İçi Kamera Sistemleri

  • Hastanelerde - Hastane Kamera Sistemleri

  • Sitelerde ve binalarda - Apartman Kamera Sistemleri - Bina Kamera Sistemleri

  • Okullarda - Okul Kamera Sistemleri

  • İnşaatlarda - Şantiye Güvenlik Kamera Sistemleri

  • Maden ocaklarında ve rafinerilerde - Maden Kamera Sistemleri - Rafineri Kamera Sistemleri