Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Korona pandemisi sürecinde bütün dünyada ve de ülkemizde insan psikolojileri ,sağlıklarını olumsuz yönde maalesef etkiledi.Bu olumsuz etkileri en aza indirmeğe yada ortadan kaldırmaya  evcil hayvanlar kedi ,köpek,kuş v.b. olumlu yönde etkilemektedir. Pandemi sürecinde sosyalleşmenin mecburiyetten sıfıra indiği ,oluşan bu açığın kapanması için evcil hayvanlar çok önemli işlev görmektedirler.

Bir veteriner hekim klinisyen olarak insanımızın pandemi süresince kliniğimize baş vuran yeni hayvan edinmiş hayvan severler çok ciddi oranda sayıları arttı.Yeni hayvan edinmiş aileler gerek kendileri gerekse çocukları psikolojik ve moral olarak çok olumlu yönde etkilenmiş durumda olduklarını ve de bu mutluluğu tüm insanlığa tavsiye ediyorlar.

Görsel ve de yazılı basında haberleri takip ettiğimizde son zamanlarda maalesef insanların kendi aralarındaki şiddet haberlerini nerdeyse her gün karşılaşmaktayız.Corona pandemisinin diğer olumsuz sonuçlarından biriside şiddettir.Evcil hayvanlar insanların psikolojilerini olumlu yönde etkileyeceği için inşallah insanlar arasındaki bu olumsuz şiddet olaylarını bir daha duymayız.

Covit19  Pandemi süresinde insanlarda oluşan  psikolojik hastalığın adı ‘Korona Sendromu’ yada anksiyetesi olarak şimdiden tanımlanabilinir. Bu olası hastalıkların oluşumunu önlemek için bize en büyük destek evcil dostlarımızdan gelecektir . Tabii ki bu vb. sorunlarımız oluştuğunda psikiyatristlerden  yerine göre psikologlardan da destek alacağız.Edindiğimiz evcil hayvanlar bu süreci çok kolay atlatmamıza yada hiç yakalanmamıza yardımcı olacaktır.İnsanlar doğaya aittirler. Doğayla ne kadar iç içe yaşarlarsa bu gibi sorunlarla daha az karşılaşırlar.                            

Psikonöroimmünoloji alanında, stres, anksiyete ve depresyonun bağışıklık sistemimizi düzensizleştirebileceği artık iyice yerleşmiş durumda. Psiko sosyal stres faktörleri, ayrılık kaygıları veya şiddetli depresyon veya anksiyete gibi öznel deneyimler gibi yüksek stres dönemlerinde, bir bireyin vücudunda büyük miktarda kortizol salınır. Bu, enfeksiyon hastalıklarına, kansere ve bir vücudun hücresel bağışıklığının aksi takdirde direneceği diğer koşullara karşı bağışıklık sistemini daha da azaltır . Bağışıklık sisteminin işleyişindeki değişiklikler, bireyleri enfeksiyonlara, iltihaplanmaya, iyileşmeyi yavaşlatmaya , baş ağrısı gibi fizyolojik rahatsızlıklara, uyku güçlüklerine, uçuk oluşumuna, bağırsak düzensizliğine ve diğer çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarır.Covid 19 pandemisinin yol açtığı bu sürece , bireylerin stres ve endişelerinin hastalıklara yol açtığı bu sürece, evde yada bahçede beslemiş olduğumuz  hayvanlar bizlerin sağlığını  olulumlu yönde etkilerler. Evcil hayvanlar ayrıca terapi hayvanları veya duygusal destek hayvanları olarak çalışabilir; ancak, refakatçi hayvanlar, sahipleriyle birlikte aynı ortamı paylaşan  ve onlara eşlik eden hayvanlardır.

Biz veteriner hekimler, hayvan edinme döneminde sahipsiz hayvanları öncelikle tercih edilmesini tavsiye ediyoruz. Halkımıza sağlıklı ,mutlu  güzel günler dileriz.