İYİ Partili yetkililer, ziyaret sırasında esnafın sıkıntılarını dinledi. Konu ile ilgili konuşan Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır “ Türkiye’de eşi görülmemiş bir yöntemle adeta hal esnafına eziyet çektirmek üzere planlanmış bir sistemle karşılaştık. Kendilerinden alınan fahiş kira bedelleri nedeniyle zor durumda olduklarına, bu kira bedellerini ürünlere yansıtmak zorunda kaldıklarına ve Türkiye’nin en pahalı meyve ve sebzesini tarım şehrinde yaşayan Sakaryalıların yediğine bir kez daha şahit olduk. 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ise konu ile ilgili hiçbir müdahalede bulunmadığını, alternatif bir proje geliştirmek istemediğini öğrendik. Sadece adı “hal” olan bu organizasyonun,  özel bir işletme tarafından inşa edilerek, esnafı burada ticaret yapmaya zorlamasından ibaret bir durum söz konusu. Büyükşehir belediyesinin acilen bu konuya çözüm bulmasını gerekiyor” dedi.

Türkiye’deki hal işletmelerinde ortalama kiranın 2.000TL civarında olduğunu belirten esnaf, burada 6.000TL kira ödediklerini, vatandaştan giriş ve çıkışlarda para alındığını ve yüksek rüsum bedelleri nedeniyle vatandaşa pahalı ürün satmak zorunda kaldıklarını söyledi. 

Meseleyi Ticaret Bakanlığı’na taşıyacağını belirten Dikbayır ve İYİ Parti Heyeti esnafa hayırlı işler dileyerek halden ayrıldı.