Hendek'te Havai Fişek Fabrikasında 7 kişinin öldüğü yaşanan patlamanın ardından, buradaki havai fişeklerin imha edildiği sırada 3 askerin şehit olduğu Taşkısığı Mahallesi'nde patlayıcı madde tedirginliği yaşanıyor. 2017 yılında alınan özel izinle mahalle yerleşim alanına 100 metre mesafede kurulan bu depolarının kaldırılması için Mahalle Muhtarı ve köylüler harekete geçti.

FABRİKA SAHASINDA 60 TOPLUK PATLAYICI DEPOSU
Mahalle Muhtarı Muharrem Bektaş ve azalar Miktat Akyıldız, İsmail Barmaksız ve Mustafa Yakupoğlu imzasıyla İçişleri Bakanlığı'na, Sakarya Valiliği'ne ve Büyükşehir Belediyesi'ne dilekçe gönderdiler. Muhtar Bektaş ve azalar buradaki imalathane ve fabrika sahasındaki 60 tonluk patlayıcı depolarının, 3 Temmuz'da Hendek'te ve ardından Taşkısığı'nda yaşanan patlamalarının kendilerinde büyük tedirginlik yarattığını belirterek,  depoların kaldırılmasını istediler.

MAHALLE HALKI DEPOLAR KALDIRILSIN İSTİYOR
Yazıda bu depolara çok yakın bir bölgede Doğalgaz Çevrim Santrali bulunduğu, santrale doğalgaz taşıyan hattın depoların yanından geçtiğini, köy içinde Komanda Tugayı ve cephaneliğinin bulunduğunu belirtildi. Özellikle 3 Temmuz'daki Hendek 9 Temmuz'daki Taşkısığındaki patlamalar sonrasında mahalle halkının tarlalarında çalışamaz hale geldiği vurgulanan dilekçede mahalle halkının ortak talebinin depoların kaldırılması olduğu vurgulandı.

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK SORUN YOK DİYOR
Öte yandan söz konusu üretim ve depolama alanının sahibi Cenk-Er Patlayıcı Madde Sanayi Ticaret Ltd. Şti.'nin kendisinin kullandığı ve kiraladığı depolarla ilgili olarak 3 Temmuz'daki patlamanın ardından 7 Temmuz'da Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü'ne yazarak, yaptıkları kiralamaların ÇED Kapsam Dışı olarak aldıkları ruhsatla ilgili bir sorun yaratıp yaratmadığının sorulduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre firmaya Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü depoların kiralanmasının mevzuat açısından bir sıkıntı yaratmadığı belirten bir yazı yazdı.

OTOYOL ŞANTİYESİNE BOŞALTIN UYARISI
Konuyla ilgili bir başka gelişme ise 60 ton patlayıcının bulunduğu işletmenin hemen yanında bulunan ve yaklaşık 1500 kişinin kaldığı Kuzey Marmara Otoyolu şantiyesine şifahi olarak burada var olan tehlike bilgisi verilerek biran önce taşınmaları yönünde uyarıldıkları bilgisi oldu. Bu bilgi Taşkısığı halkında tedirginlik yarattı. Vatandaşlar “ Otoyolun şantiyesindekileri düşünüyorlar. Onlar zaten 3-5 ay sonra gidici. Biz burada yanıbaşımızda patlayıcılarla bir ömür tüketeceğiz. Bizi bu stresten kurtarsınlar” şeklinde tepkilerini dile getirdi. (t54)