Dünya çapında 858 binden fazla insanı hasta eden ve 42 binden fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü ile ilgili çarpıcı bir iddia ABD’nin saygın eğitim kurumlarından MIT’den geldi…

MIT’de doçent doktor olarak çalışan Lydia Bourouiba, corona virüsü salgını patlak verdiği dönemde uzmanların, “Virüs havadan bulaşıyor ve 1.5 metre uzaktaki insana yapışabiliyor” açıklamasını eleştirdi. Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde (Journal of the American Medical Association) yayınlanan makalesinde Bourouiba, virüsün 1.5 metre gidebileceğine dair tahminin 1930’lardan kalma teknik ve modellemelerle yapıldığını öne sürdü.

Kariyerinde salgın hastalıkların bulaşması ve öksürük ve hapşırığın dinamiklerini yıllardır çalışan Bourouiba, corona virüsünün de 8 metreye kadar yayılabildiğini ve saatlerce kalabildiğini söyledi. Bourouiba’nın arşatırmasında, “Patojenik partikül ve damlacıklar, boyutlarına bakılmaksızın 8 metreye kadar ilerleyebilir” dedi. Bourouiba, “Şu an hazırlanan corona virüsü rehberlerinin çok basitleştirilmiş olmasından ve müdahalenin etkisini azaltacağından korkuyorum” dedi.

Öte yandan İsviçreli Bilim Adamları'da salgın döneminde öksürük ve hapşırmada maske takanların yinede ağızlarını dirsek içleri ile kapatmaları gerektiğini anlatan bir video yayınladı. Videoda maskeli yada maskesiz en iyi korunma yönteminin dirsek içine hapşırmak olduğu vurgulandı.