Hüseyin Cumalı’nın özel haberi 

NELER OLMUŞTU!
İzmir Barosu’na kayıtlı Ergün Bademci, 2009 yılında ANMASAN, ESBİR, BESAŞ, ANMASAN Madencilik, TÜTSAB şirketlerinin sermayedarları ve bu şirketlerin yöneticisi olan 43 kişi hakkında şirketleri zararı uğrattıkları iddiasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Avukat Ergün Bademci 32 müvekkili adına yaptığı suç duyurusuyla birlikte Tekel Çalışanları Vakfı ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayetçi olmuştu. 

ALİŞAN’I GEZİ AVUKATI SAVUNDU
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bu suç duyurusuyla birlikte 6 yıl süren soruşturma yapmış ve 2015 yılında 14 şüpheli hakkında "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçundan 7'şer yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açmış. Ancak süreç içinde sanık sayısı 17'ye yükselmişti. İzmir’de yapılan yargılamalarla birlikte SESOB Başkanı Hasan Alişan kendisini savunması için Av. Tuğçe Duygu Köksal’ı tuttu. Bilindiği gibi Av. Tuğçe Duygu Köksal dün karara çıkan İstanbul Gezi Parkı olaylarındaki savunmalarıyla medyada geniş yer aldı.

13 GÜN ÖNCE KARARA ÇIKTI
Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan'ın da aralarında bulunduğu dönemin İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam ve şimdiki Başkan Zekeriya Mutlu gibi isimlerin yargılandığı davanın 24. duruşmasında karar çıktı. Kamuoyunda BESAŞ davası olarak bilinen ve 13 Nisan 2022 günü kararı çıkan davada İzmir 3. Asliye Ceza Mahkemesi sanıklara ceza yağdırdı.

BAŞKAN HASAN ALİŞAN
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) müdahil olduğu Birleşik Esnaf Tedarik Şirketi (BESAŞ) davasında Mahkeme heyeti ‘Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’ iddiasıyla 10 Mart 2009 ve 11 Mart 2009 tarihindeki eylemlerden dolayı Başkan Hasan Alişan 3 yıl 4 ay hapis ve 80 bin lira para cezasına çarptırıldı. Öte yandan Alişan hakkında 2006 tarihini kapsayan ilk eylem ise 15 yıllık zaman aşımı uğradı. 

SEÇİLME HAKKININ ELİNDEN ALINMASI
Mahkeme ayrıca seçme ve seçilme hakkıyla ilgili de 5327 sayılı kanunun 53'ncü maddesi gereğince seçme ve seçilme hakkının yasaklanmasıyla ilgili karar verdi.Dava, Yargıtay tarafından onaylanmasıyla kesinlik kazanacak. Bütün bu gelişmelerle ilgili olarak Hasan Alişan dün bir açıklama yaptı. 

GERÇEK DIŞIDIR
Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Biz ekip arkadaşlarımız ile birlikte beraberlik içerisinde çalışmaya devam ediyoruz. Haberlere konu olan seçme ve seçilme hakkımızın elimizden alındığı iddiası tamamen gerçek dışıdır. Kongremize kısa bir süre kala yeniden gündeme getirilerek farklı bir algı oluşturmaya çalışılmaktadır” sözlerine yer verdi. Alişan, “Seçme ve seçilme hakkımızın olmaması söz konusu değildir. 7 Mayıs'ta gerçekleştireceğimiz kongremize ekip arkadaşlarımızın tümü ile birlik beraberlik içerisinde gireceğimizi bu vesile ile yeniden belirtmek isterim” sözleriyle açıklamasını bitirdi.

KİMLER VARDI?
İzmir kamuoyunun da yakından bildiği tarihi BESAŞ Davası’nda Mehmet Ali Susam ile birlikte İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin şimdiki başkanı Zekeriya Mutlu, Altay Spor Kulübü eski Başkanı Melih Tunç Tandoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Meclis Üyesi ve İESOB Başkanlık Danışmanı Mustafa Ak, İdris Keskinci, Adil Levent Coşkun, Ali Mihmallı, Gürkan Suner, Hakan Muzaffer Sevuktekin, Haluk Recai Köse, Hasan Alişan, Mehmet Arslan, Ömer Aydın, Salih Sarı, Serdar Uslular ve Ziya Meral gibi Bazı isimler geçmişte görülen farklı davalarda beraat etmişlerdi.