Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Dicle Üniversitesi (DÜ), Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve Academic Platform iş birliğinde düzenlenen 11. Uluslararası Mühendislik ve Bilim Alanında Akıllı Teknolojiler Sempozyumu (ISITES 2025) ve 7. Uluslararası Doğal Afet ve Afet Yönetimi Sempozyumu (ISHAD 2025) başladı. Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde açılışı yapılan sempozyuma Diyarbakır Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, DÜ Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, KOSTÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış oturumunda sunum yapan Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu radarların çalışma prensipleri hakkında genel bir bilgilendirme yaparak, radarların savunma sanayisinde kullanımı hakkında bilgi verdi ve özellikle savaş uçaklarında kullanılan yenilikçi radarlar teknolojisinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise doğal afetler ve afet yönetimi hakkında genel bilgilendirme yaparak, yapay zekânın eğitimdeki rolünün önemine değindi.

Önemli misyona sahip

Sempozyum açılış konuşmasını yapan DÜ Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, “Bu iki önemli ve uluslararası sempozyuma, köklü geçmişiyle bilime ve eğitime önemli katkılar sunmuş bir üniversite olarak ev sahipliği yapmaktan ve sizi kadim şehir Diyarbakır’da ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Dünya çapında ve özellikle ülkemizde yaşanan doğal afetler, tehlike ve risk analizlerinin, depreme hazırlıklı olmanın, afet ve sağlık yönetiminin, afete duyarlı kentleşmenin, afet iletişiminin kısaca afet öncesi ve sonrası tüm hazırlık, önleme ve yönetim aşamalarının önem ve aciliyetini bir kez daha gösterdi. Özellikle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen 11 ilden biri olan Diyarbakır’da ISHAD 2025’in gerçekleştiriliyor olması büyük önem taşıyor. Depremlerden dolayı Diyarbakır’da ilk anda 6 bina yıkıldı, binlerce bina ağır hasar aldı ve yüzlerce can kaybı yaşandı. Bu tür bilimsel toplantılar, bu kayıp ve acıların bir daha yaşanmaması adına önemli bir misyon üstleniyor” diye konuştu.

Özcan Ovalı basın toplantısı düzenleyecek Özcan Ovalı basın toplantısı düzenleyecek


Kritik başlıklara temas ediyor

Uluslararası katılımın giderek azaldığı pandemi sonrasında kadim bir şehirde iki uluslararası sempozyumu aynı anda gerçekleştirmenin hem bilimsel hem de sembolik olarak anlamlı olduğunu kaydeden SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Bu yıl ISITES ve ISHAD sempozyumlarının bilimsel kapsamı, günümüzün en kritik başlıklarına doğrudan temas ediyor. Yapay zekâ, büyük veri, akıllı sistemler, çevre dostu teknolojiler, sürdürülebilirlik, dijitalleşme gibi kavramlar yalnızca teknoloji çevrelerinin değil; ekonomiden eğitime, tarımdan sağlığa kadar tüm yaşam alanlarının merkezinde yer alıyor. Aynı şekilde, iklim krizi, deprem riski, sel ve yangınlar gibi doğal afetlerin sayısının ve etkisinin arttığı bir çağda, afet yönetimi ve dirençli toplum inşası üzerine yapılacak her bilimsel çalışma, insanlığın geleceğine yapılmış bir yatırım. Bu güzel birlikteliği mümkün kılan organizasyon ekibine, bilim kurullarına ve değerli bilim insanlarına en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu sempozyumların; verimli, ilham dolu ve kalıcı iş birliklerine zemin hazırlayan örnek birer bilimsel buluşma olarak hafızalarımızda yer almasını diliyorum” ifadelerini kullandı.