Her yıl bir kez buruk bir şekilde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da bir diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Dünyada ve ülkemizde kadının işi çok zor. Kadınların ev işçiliği çok ağır olurken, kadınların yaşam koşulları çok zor. Ya şiddete ya da tacize maruz kalıyor, ya da çalıştıkları yerde mobbing uygulanıyor. Yıllardır çözüm bulunmayan ya da caydırıcı cezalar ile önlenemeyen kadın cinayetleri dur durak bilmiyor. Yuvalar sönüyor, çocuklar öksüz kalıyor, kadınlar kara toprağa giriyor.
Kısacası kadınlar erkek şiddetine maruz kalıyor. Kadınlar, eşleri tarafından acımasızca öldürülüyorlar. Geçtiğimiz 2021 yılında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, Türkiye'de 280 kadın öldürüldü, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Ocak 2022 raporuna göre, ocak ayında 26 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 28 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Sakarya’da geçtiğimiz hafta Hacıoğlu mahallesinde koca dehşeti yaşanmış, karısına tüfekle ateş ederek ağır yaralarken kaynanasını da darp ederek iddiaya göre evde katliamı polis son anda önlediği öğrenilmişti. Ağır yaralanan kadın halen yaşama tutunabilmek için yaşam savaşı veriyor.
Sakarya’da olduğu gibi ülke genelinde de kadına yönelik şiddet ve öldürme olayları yaşanıyor. Kadına şiddet uygulayan koca ya da her kim olursa kamu hizmetlerinden men edilmeli. Kadına yönelik öldürme olayı gerçekleştiren kişiler de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmalı. Belirttiğim bu iki ceza uygulanarak kadına şiddetin bitirilmesi için daha sert adımların atılması şarttır.
Her yıl bir kere 8 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü kutlanırken kadına yönelik şiddetin durdurulması yönünde alınması gereken tüm tedbirler ağırlık kazanıyor. Kadınların yüzünün güldüğü gün yok. Kadının öldürülmediği şiddete uğramadığı gün yok. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlama sevinci maalesef yaşanamıyor. Biz erkekler şiddeti kanunlarla en ağır cezalarla durduralım.
Evlilik bir toplumda sağlıklı ailelerin oluşması için kurulur. Evlik öncesi Evlilik Danışmanlığı evlilikle aile olma eğitimlerinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Evlilik öncesi psikolojik ve sosyal eğitimler verilerek evlenecek çiftler hazır olduklarında evlenme işlemlerine başlamaları sağlanmalıdır.
Eşinden boşanan kadınlara ekonomik şiddette maruz kalıyorlar. Eşi tarafından çalışmasına izin verilmeyen kadın evde mahkûm gibi kapalı kapılar ardında kalıyor. Oysa ülkemizin iş gücüne katılmaları sağlanmalıdır.
Kadın istihdamıyla kadınının üretime katkı vermesi olanağı sağlanmalı. Kadının kendi başına çalışıp para kazanarak tek başına ayakta kalarak yaşamını sürdürmesi gerekir. Günümüz şartlarında kadınların iş bulması da çok zor oluyor. İŞKUR, kadınların iş bulmasında öncelik sağlamalıdır.
Kadınların öldürülmediği, kadınların huzurlu yaşadığı bir dünyada 8 Martta Kadınlar Günü huzurlu ve mutluluk içinde kutlanacak günlerin gelmesi dileğiyle.