HALK54.COM

Sağanak yağışlardan sonra Karadeniz’de yaşanan RİP akıntısı bugün 18 kişinin ölümle yaşam arasında gidip gelmesine neden oldu. Karasu ve Kocaali sahillerinde serinlemek için denize giren 18 kişiyi Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı cankurtaran ekipleri ölümün kıyısından kurtardı. Karasu’da denize giren 2 çocuktan biri çırpınmaya başladığı anda çevredekiler durumu fark etti. Olay yerine gelen ekipler, bir kız çocuğunu güçlükle hırçın sulardan aldı.

Karasu’ya serinlemek için gelen 35 yaşlarındaki bir Suriyeli kadın da ölümle yaşam arasında gelip gitti. Heyecan ve panik yaşanan o anlarda cankurtaran ekipleri yabancı uyruklu kadını ölümün kıyısından aldı. RİP akıntısı nedeniyle yaşanan boğulma vakalara sürerken, yetkililer denize ailesi olmadan giren çocuklara kısıtlama getirdi.

RİP akıntısı nedeniyle yaşanan boğulma vakalarında sayı hızla artarken, ekipler yüzmek için dalgakıranları geçenlere kısıtlama getirdi. Ancak yapılan bütün uyarılara rağmen suda yaşanan can pazarı bir türlü son bulmadı. Karadeniz’in hırçın dalgalarında yaşam savaşı verenleri ekipler tek, tek sudan alırken olay yerine gelen 112 Acil servis ekipleri ise durumları sıkıntılı ve ciddi olanları Karasu Devlet Hastanesi’ne sevk etti.

Yüzerek suda açılmak isteyenleri ekipler uyardığı o anlarda bazı vatandaşlar ile ekiplere arasında tartışma çıktı. Özellikle bazı gençler “Bize bir şey olmaz” diyerek derinliklere doğru kulaç atarken bu kez de devreye Jet-Ski’li ekipler devreye girdi. Gün boyunca ekiplerin uyarılarını dinlemeyen bir çok kişi suda can pazarı yaşadı. 

RİP Nedir
Halk arasında çeken akıntı olarak da bilinen, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. Rüzgarlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.

RİP ne zaman olur
RİP akıntısı tüm Karadeniz sahillerinde özellikle Rüzgarlı, fırtınalı, dalgalı havaların yanı sıra sağanak yağışlar sonrasında da görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.

Nasıl anlarsın!
Denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklı ise ve birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa ise dikkat etmek gerekir. Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa ve kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa yine RİP akıntısından şüphelenmek gerekir.

Bunlara dikkat!
Dalgalı havalarda denize girmeyin ve yetkilileri kesinlikle dinleyin. Denize girmek için cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajları tercih edin. Kendiniz ve çocuklarınız için, denizde su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi can kurtarma malzemeleri bulundurun.  Denize mutlaka deniz kıyafetiyle girin.

Ne yapacaksın!
Akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa doğru sürükler. Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz.Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin.

Akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun. Her zaman su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.