2014 yılında planlama süreci start alan ancak 8 yıldır izin alma ve ÇED süreçleri devam eden Ferizli ilçesinde kurulacak olan istenen Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için beklenen ÇED Raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Eylül ayında onaylanmıştı.

ÇED Raporunun onaylanmasının ardından kısa adı SOMİ OSB olan Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas OSB’nin imar değişiklikleri ve kamulaştırma çalışmaları da başladı. Sakarya Büyükşehir Belediyesinin Eylül ayı meclisinde, 523 hektar büyüklükteki SOMİ OSB’nin 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına işlenmesi konusu İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilmişti.

Komisyon yaptığı incelemelerin ardından Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi sınırının, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oluru ile belirlenmiş sınıra uygun şekilde işlenmesine yönelik 1/100000 ve 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişiklik teklifini kabul etti.

Bu onay ile Mega OSB’nin imar planları resmen yürürlüğe girmiş oldu. Yürürlüğe giren bu imar planları ile OSB sınırları içerisinde kalan taşınmazların Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca verilen “Kamu Yararı Kararına'' istinaden kamulaştırma işlemlerinin yapılması için OSB yönetimi ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolün de uygulamaya konmasının önünü açtı.

Bu protokol ile kamulaştırma çalışmalarının yapılabilmesi için Büyükşehir Belediye Meclisi Büyükşehir Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Encümeni yetkili oldu.Bu gelişmelerin ardından SOMİ OSB’nin inşaat sürecinin önünde engel kalmadı.

KISA ADI SOMİ OSB OLAN MEGA OSB’DE NELER VAR?

Doğu Marmara Otomotiv ve Metal Sanayicileri Derneği kurulacak olan Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas OSB, 910 Milyon TL’ye mal olacak. Ferizli ilçesi; Seyifler, Doğancı, Tokat ve Abdürrezzak Mahalleleri sınırları içerisinde yaklaşık 523 hektar büyüklüğündeki alanda inşa edilecek olan OSB’de 8 farklı alanda üretim yapılacak.

Projeye göre OSB alanı altyapı inşaat işleri ise kuzey ve güney bölüm olmak üzere iki etapta yürütülecek. Proje kapsamında gerekli satın alma ve kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasını müteakiben inşaat işlemleri kademeli olarak yürütülecek. 1.etap inşaat işlemleri yaklaşık 5 yıl, 2. etabın ise 4 yılda tamamlanması planlanıyor. Buna göre OSB’de inşaat çalışmaları en erken 2023’in ikinci yarısında start alabilecek. İnşaatın ardından OSB içerisinde firmaların faaliyetlerine başlaması için öngörülen süre ise Mart 2024. Bu tarihten sonra OSB içindeki firmalar kademeli olarak faaliyete geçecek.

185 FİRMA YER ALACAK 18 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK

Projenin 5 yıl sürecek ilk etabında Sanayi Parselleri, Teknik Altyapı alanları; İdari Sosyal Tesis Alanı ve Arıtma tesisi alanıtamamlanacak. 4 yılda tamamlanacak 2.etapta ise Sanayi parselleri, Hizmet Destek Alanları ve İdari ve Sosyal Tesis Alanlarının inşaatları tamamlanacak. SOMİ OSB’de 18 bin kişiye istihdam sağlanacak. Şu ana kadar 185 firma OSB’de yer almak için resmen başvuruda bulundu. Bu rakam 205 firmaya kadar yükselebilecek.Ü

HANGİ FABRİKALAR NE ÜRETECEK?

OSB içerisinde yer alacak fabrikalar ise 8 kategoride toplanacak. Buna göre;

1.Grup: Basınçlı-Basınçsız Hafif Metal Enjeksiyon Tesisleri

2.Grup: Hassas Seramik Döküm Tesisleri

3.Grup: Makine İmalatçıları

4. Grup: Elektrik Elektronik Ürünler İmalatı yapan tesisler

5.Grup: Metal Eşya Üreticileri

6. Grup: Metal İşleme -Talaşlı-Talaşsız İmalat İle Yedek Parça Üreticileri

7.Grup: Plastik Enjeksiyon ve Kalıp İmalatçıları

8.Grup: Boru ve profil imalatı yapan tesisler

SOMİ OSB’de otomotiv alanında üretim yapacak firmalarda, bölgenin otomotiv üretim altyapısına ciddi bir tedarikçi desteği sağlayacak. OSB’de otomobil parçaları, gövde, karoser ve römork gibi parça ve aksesuarları, motorlu araçlar ve motor parça ve aksesuarları üretimi, traktör ve İş makineleri için aksam ve parçalar, Motor parçaları üretimi de yapılacak.

AĞIR SANAYİ OLMAYACAK

OSB’yi kurmak isteyen Doğu Marmara Otomotiv ve Metal Sanayicileri Derneği’nin Başkanı Musa Kanitoğlu daha önce yaptığı açıklamada, Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas OSB’nin, Türkiye’nin ve Avrupa’nın yedek parça üssü olmayı hedeflediğini söylemişti. Kanitoğlu, “OSB’miz bünyesinde ağır sanayi ve çevreye zarar verebilecek firmalara yer verilmeyecek” açıklaması da yapmıştı. OSB'nin faaliyete geçtiğinde yıllık 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirilmesi hedefleniyor.