“Mizah ve gülmenin yaşamdan alınan doyumu artırıyor” diyen Sayar’a göre,  “İnsanlar bir grup içinde birlikte güldüklerinde ve bu kimyasallar salındığında, rahatlık, beraberlik ve güvenlik duygusunu teşvik ediyor. Grubun bir üyesi gülerse, diğerlerinde endorfin salınımını tetikleyerek zincirleme reaksiyona yol açıyor. Endorfinlerin salınması, kişinin öznel mutluluğunun artmasına ve stres düzeyinin düşmesine neden oluyor.”  Rahatlatan mizahı, düdüklü tencerenin emniyet supapına benzeten Sayar, mizahın önemli ve sağlıklı bir baş etme biçimi olduğunu da vurguluyor.

 Dünya Nöroloji Federasyonu tarafından “Dünya Beyin Günü” olarak kabul edilen 22 Temmuz’da, beyin sağlığının önemine dikkat çekilmesi amaçlanıyor. Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi, NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar, psikolojik iyi oluş ve mizahın beyin sağlığına etkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Gülmek neden iyi hissettiriyor?

“Endorfinler,  beyin ve sinir sistemi içinde salgılanan ve vücut üzerinde psikolojik etkileri olan bir grup hormondur. Güldüğünüzde vücudunuz doğal olarak endorfin üretir bu doğal kimyasallar bizi iyi hissettirir ve olumlu bir ruh haline yardımcı olur. İnsanlar bir grup içinde birlikte güldüklerinde ve bu kimyasallar salındığında, rahatlık, beraberlik ve güvenlik duygusunu teşvik eder. Grubun bir üyesi gülerse, diğerlerinde endorfin salınımını tetikleyerek zincirleme reaksiyona yol açabilir. Endorfinlerin salınması, kişinin öznel mutluluğunun artmasına ve stres düzeyinin düşmesine neden olur. Gülme ile kaslar gevşer, vücutta gerginlik azalır, zihin kaygılı düşüncelerden uzaklaşır.”