Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, geçtiğimiz yıl Arifiye Mollaköy’de Nehir Ada Projesini hayata geçireceklerini açıklamıştı. Yüce’nin vizyon projelerinden Nehir Ada’da çalışmalar start alırken, projenin hayata geçeceği alanda Kamu Yararı kararı alınması için Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine oylanacak.
Maddeye göre 452 hektarlık alanı kapsayan Sakarya Nehri Mollaköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alan Sınırı için meclis üyelerinden kamu yararı kararı alınması için yetki istenecek. Projede kamu yararı kararı alınmasının en önemli sebebi ise, aynı zamanda bu alanın Sakarya Nehri Taşkın projesi kapsamında çalışmaların yapılacak olması.
Erenler-Arifiye- Geyve ilçe sınırlarındaki 14.7 km’lik kesiminde yer alan bu alan, 2021 yılında yapılan Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporunda “Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Alanı” olarak ilan edilmişti.
Aynı toplantıda Sakarya Nehrinin taşkınlarını engellemek için hayata geçirilecek yapıların ve projenin bir rekreasyon alanı olarak planlaması kararı verilmişti.
Özetle proje kapsamında inşa edilecek taşkın kontrol tesislerinin yanında bölgenin ekonomik ve sosyal canlanmasına katkı sunması amacıyla nehrin çevresinde olimpik su spor aktivite alanları, spor sahaları, yürüyüş alanları, çocuk oyun alanları, bisiklet yolları, park alanları vb. donatı alanlarını içeren rekreatif alanlarının inşa edilecek.
Nehir Ada Projesi bu kapsamda hem bir rekreasyon projesi hem de Sakarya Nehri taşkın önleme çalışması olarak 2 aşamalı bir misyon üstlenerek “Kentsel dönüşüm uygulama projesi” kapsamında yürütülecek.