Nadir Kurtulan

Bu sene 6'ncısı 6-9 Eylül tarihleri arasında Sapanca Kırkpınar’da düzenlenen olan PSB Anatolia 2023 Uluslararası Peyzaj, Süs bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı, görkemli bir törenle ziyaretçilerine kapılarını açtı. 

Fuarın açılış töreninde kurdeleyi Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Başkan Ekrem Yüce ve protokol üyeleri birlikte kesti.

Programa Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Genç, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, MHP İl Başkanı Oğuz Alkaş, İYİ Parti İl Başkanı Serdip Dokumacı, ilçe belediye başkanları, STK il temsilcileri ve davetliler katıldı.

Süs bitkisi, peyzaj ile bahçe sanatları ürünleri, iş makineleri ile ekipmanları, sulama sistemleri, saksı üretimi, kent ve bahçe mobilyaları, çocuk oyun grupları gibi geniş bir yelpazenin sunulduğu fuarı 6-9 Eylül tarihleri arasında tüm vatandaşlar ücretsiz olarak ziyaret edebilecek.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren fuar koordinatörü Remzi Adıyaman, "Fuar 60 bin metrekare alanında gerçekleşiyor Türkiye’nin en büyük açık hava fuarı, toplam 20 üniversitenin katıldığı bir fuar. Yurtdışında 20 ülkeyi de tamamladık, ihracata çok ciddi bir katkı sağlayacak, 25 bin ziyaretçi bekliyoruz. Emeği geçen SATSO Başkanımıza teşekkür ediyorum, diğer emeği geçenlere de teşekkür ediyorum. Bunlarla birlikte yol alıp daha da büyüyeceğiz, her şeyden önce bugün bu fuar yapılabiliyorsa, 4 yıl boyunca bizim kahrımızı çeken Ekrem başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu ekip işiydi kenetlendik ve bu noktaya geldik. Bu benim bir projem değil ekip olarak Sakarya’nın projesi. Sakaryaspor’un stadının çimi için desteğini alacağız stadın çimini böyle görmek istemiyoruz. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum." dedi.

Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Yasin Otuzoğlu,"Bizler olumsuzlukları gidermek ve insanlarımıza yaşanabilir bir ülke bırakmak için çalışıyoruz. Bugün burada 20 üniversitelerimizden 120 öğrencimiz yarışacak. Peyzaj kampları ve atölyeler düzenledik. Peyzaj mimarlığı artık göz önünde olan bir meslek. Peyzaj mimarlarının kamuda artması gerektiğini düşünüyoruz. Yerli üretimin desteklenmesi, süs bitkiciliğinin desteklenmesi gerekiyor. Biz sektörle, üniversitesiteleri destekliyoruz. Bu fuarı destekleyen ve içinde bulunan herkese teşekkür ederim." diye konuştu. 

STB Başkanı Mustafa Genç, "Ülkemiz bitki ve çiçek yetiştiriciliği bakımından dünyada 12. Sırada yer almaktadır. İlimiz için konuşacak olursak, Sakarya; Türkiye’de peyzaj ve süs bitkiciliği sektöründe ekili alan bakımından 2. Sıraya sahiptir. Bu alan yaklaşık olarak 11 bin dekardır. Dünyada, ülkemiz ve ilimizde bu denli önem arz eden ve gelişim gösteren bu sektöre Sakarya Ticaret Borsası olarak önem vermekteyiz. Bu sebeple 2017 yılında Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, TOBB nezdinde yaptığımız girişimler ile Türkiye’de 113 borsa arasında sadece Sakarya Ticaret Borsası kotasyonuna Süs Bitkisi ve Ağaç Toptan Ticareti alınmıştır. Buna ilaveten Sapanca Yanık’ta yer alan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı alanda canlı mezat yapılması hususunda çalışmalarımız devam etmektedir. Sakarya Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı’nın üreticimize, şehrimize, bölgemize, ülkemize, sektörlerimize ve iş dünyasına hayırlı olmasını diler, şahsım ve Sakarya Ticaret Borsası camiası adına hepinize teşekkür ederim." dedi.

SATSO Başkanı Akgün Altuğ, "Üreten şehir Sakarya’nın önemli marka değerlerinden biri olan bu sektörü tanıtmak ve üreticilerin ürettiği ürünleri pazarlamak için başlanan ve şu an uluslararası alana getirdik bundan dolayı mutluyum. Bu şehrin tek çıkışı üretmek ve ürettiğini dünyaya satmaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, fuarın sektöre Sakarya ekonomisine ülke ekonomisine katkı sağlamasını diliyorum." dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Şehrimizin sahip olduğu avantajları tespit ediyor ve bu avantajları çevreye ve doğaya zarar vermeden, şehrimiz için faydalı şekilde ele alıyoruz. Üstelik bunu yaparken sadece bugünü değil yarını da düşünüyoruz. Gelecekte gerçekleştireceğimiz faydalı işleri şimdiden planlıyoruz. Biliyorsunuz ki günümüz dünyasında teknolojik gelişmeler çok hızlı ilerliyor. Teknoloji geliştikçe günlük rutinlerimizi ve ihtiyaçlarımızı da ona göre şekillendiriyoruz. Teknolojinin getirdiği konfor alanı şehirleşmenin artmasını kırsal nüfusun azalmasını teşvik ediyor. Tüm bunlarla birlikte kentler bu değişime ayak uydurmak için gelişiyor ve değişiyor. Bu yeni duruma ayak uydurmak isteyen şehirlerde ve mimari anlayışta peyzaj önemli bir yer tutuyor. Dünya’da Süs Bitkisi üretimi incelendiğinde, süs bitkileri üreticiliği çok eskilere dayandığını görüyoruz. Zaman içerisinde savaşlar, salgınlar, sosyolojik ve kültürel değişimler bu üretimi etkilemiştir. Son yirmi yılda süs bitkilerine olan talebin artması, teknolojik imkânların fazlalaşması, ticari kazanımların artması gibi etkenlerle üretim ivme kazandırmış ve talebi hızla artırmıştır. Bugün görüyoruz ki Avrupa ülkeleri de artık bu talebi karşılayamıyor. Sakarya’mızın Süs Bitkisi Yetiştiriciliğine uygun ekolojisinin olması bizlere çok uygun bir üretim sahası sunuyor. Buna ilaveten üretim konusunda teknik altyapılarımızın olması bizleri sürekli çalışmaya, üretmeye yönlendiriyor. Doku kültürüyle laboratuvarda üretim yapıyor, üretilen bitkilerin dış ortama alıştırma çalışmalarını yürütüyoruz. Böylece Doku Kültürü Laboratuvarında ürettiğimiz bitkiler ile üst kalitede ürünü elde ediyoruz. Dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliğinde kendi ihtiyacımızı, diğer belediyelerimizin ihtiyacını karşılıyoruz. Sakarya olarak ülkemizin dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği üretiminin %44’ünü karşılıyoruz.  Şehrimizin avantajlarını sektörde lider olmak için kullanacağız. Türkiye’nin süs bitkiciliği ve peyzaj sektöründe uluslararası kapısı hale gelen Sakarya’mızda bugün 3. PSB Anatolia Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarının açılışını gerçekleştiriyoruz. Fuarımız sayesinde katılımcılar ilgili kurumlarla doğrudan iletişim kurabilecek, yenilikleri tanıyacak, sektördeki gelişmeleri ve beklentileri yakından takip edebilecek. Bu düşünceyle fuarımızın sektörel işbirliği ve yeni pazar ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olmasını temenni ediyorum. Süs Bitkileri, Peyzaj, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarımızın gerçekleşmesine katkı sunan herkese teşekkür ediyorum." dedi. 

Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz ise "Burada hiç yoktan bir sektör bulunmuş ve buraya kadar gelinmiş. Sektörün buraya kadar gelmesinde Sakarya'nın verimli topraklarının da büyük katkısı var. Büyükşehir Belediyemizin de katkısıyla fuarımız böyle güzel bir şekilde büyümüş. Emeği geçenlere herkese teşekkür ediyorum. Fuara katılanlara da bol kazançlar diliyorum." diye konuştu.

6-9 Eylül tarihleri arasında 230 katılımcı firma ve 20 farklı ülkeden sektör temsilcisi ve birbirinden farklı ürünlerle ilgili vatandaşları, sektörü ve temsilcileri bir araya getiren PSB Anatolia’nın 25 binden fazla misafiri ağırlayacağı öngörülüyor.

cd9d2b02-94ce-4ed3-9ec1-aa639bf1c7e8

43cc0144-3cbf-4e92-802b-467e26bd2fdc

Erenler Meclisi toplandı! 9 gündem maddesi karara bağlandı Erenler Meclisi toplandı! 9 gündem maddesi karara bağlandı

f55bc383-7147-463f-a24e-08306f91778fa013ae2b-824e-4472-9d42-032faa30a15a92a3124e-6765-40a3-83cd-227cb4703b36

e6c99797-6fb2-49ac-86e3-bfd2000e72b69809fbb5-8112-4001-8cb8-8783b0b83431002cac3c-005b-4e8e-b126-ce4e644a0319