Sakarya Üniversitesi eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve kalite, liderlik ve yönetim alanlarında YÖKAK’ın değerlendirmelerinden başarıyla geçerek, 5 yıl süreyle Tam Akreditasyona layık görüldü. Belge SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan bir törenle YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan’a takdim edildi.

Törende konuşan Prof. Dr. Savaşan, 52 yıllık kökeni olan SAÜ’nün kurumsallık ölçütlerinin tamamında önemli mesafe kat ettiğini söyleyerek, “Sakarya Üniversitesi, üniversitelerin tüm fonksiyonlarında sadece ülkemizin değil dünyanın da gözde üniversitelerinden biri haline gelmiştir.” dedi.

Konuşmasında alınan tam akreditasyon için idari personele ayrıca teşekkür eden Prof. Dr. Savaşan, “Üniversitelerin tüm fonksiyonları elbette akademisyenlerimizin üstün gayretleri ile yürümektedir. Fakat idari personelimizin destek faaliyetleri ve SAÜ aidiyeti olmadan bu fonksiyonlardaki gelişmelerin gerçekleştirilmesi mümkün olmayacağı gibi kurumsal akreditasyonun bir bütün olarak kazanılması da mümkün olmayacaktır. Benim en çok dikkat etmeye çalıştığım hususlardan biri de işin mutfağındaki idari personelimizin gayretlerini görmektir. Daire başkanlarımızdan, şube müdürlerimize, güvenlik personelimizden temizlik personeline, hülasa tüm çalışanlarımıza huzurlarınızda ayrı ayrı teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

thumbnail_Kurumsal-Akreditasyon-Belgesi-odul-Toreni-2-scaled

Sakarya Üniversitesinin “öğrenme güvencesi” verdiğinin altını çizen Prof. Dr. Savaşan, “Kalite güvencesi standartlarında olduğu gibi ulusal ve uluslararası tüm öğrenme güvencesi standartlarını sürekli iyileştirme kapsamında eğitim süreçlerine dâhil ediyoruz. Tüm ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerimize kaliteli eğitim sözümüzü yerine getirmek için sürekli çaba içindeyiz. Araştırma görevlilerimize, öğretim görevlilerimize ve öğretim üyelerimize gayret ve fedakârlıkları nedeniyle teşekkür ederim.” diye konuştu.

“Akreditasyon sayısı 52’ye çıkacak”

Sakarya Üniversitesinin bölüm akreditasyonunda devlet üniversiteleri arasında Türkiye birincisi olduğunu hatırlatan Rektör Savaşan, “37 olan akredite bölüm sayısını Mart 2022 itibariyle 44’e çıkararak akreditasyonda liderliğimizi perçinledik. Şu an devam eden ulusal ve uluslararası akreditasyon süreçlerinin tamamlanmasıyla yılsonu itibariyle sayıyı 52’ye taşımış olacağız. Gururla ifade etmek isterim ki, üniversitemizde bir bölüm akredite değilse ya henüz o bölümü akredite edecek yetkilendirilmiş bir kuruluş yoktur veya bölümümüz akreditasyon sürecindedir.” şeklinde konuştu.

Eğitim Modeli İhraç Eden Üniversite

Sakarya Üniversitesinin mesleki uygulamada önde gelen üniversitelerden olduğuna değinen Savaşan, “SAÜ, +1 modelini geliştirip Türk yükseköğretim alanına kazandırmıştır. Bunun dışında UMDE, İşyerim Fakültemde gibi mesleki uygulama modelleri SAÜ farkıyla öğrencimizi sektörle entegre etmektedir. Eğitimde esnek ve hayatın dinamizmine ayak uyduran bir modeli benimsemiş olan üniversitemiz öğrencileri sektörle buluşturan modelleri başarıyla yürütmektedir. Hedef koymalarına imkân tanıyan, var olan hedeflerini revize etmelerini kolaylaştıran bir eğitim felsefesiyle geleceğe yön verme yolculuklarında öğrencilerimizin yanında yer alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

H-Indeksinde Türkiye 3’üncüsü Olduk

Sakarya Üniversitesinin son 4 yılda akademik yayınlarda artan bir ivme kazanarak Türkiye’de birinciliğe yaklaştığına dikkat çeken Savaşan, “Akademisyenlerimizin özverili çalışmaları sayesinde 800 bandında olan WoS yayın sayımızı bin 140’a yükseltmekle kalmadık; çeyreklik dilimlerde Q1 ve Q2 yayınlarının oranını da yüzde 34’ten yüzde 53’e çıkardık. Yüzde 1’lik dilimdeki dergi yayınlarında Türkiye 41’inciliğinden Türkiye 5’inciliğine yükseldik. H-İndeks sıralamasında Türkiye 40’ıncılığından Türkiye 3’üncülüğüne yükseldik.” diye konuştu.

Prof. Dr. Fatih Savaşan konuşmasının devamında şöyle konuştu:

“Tüm olup bitenlerde beni en çok heyecanlandıran şey ise SAÜ Yayınlarının üniversite yayıncılığına getirdiği yeni soluk oldu. Üniversite kimliği için yayınevi faaliyetini önemsedik. İnşallah Türkiye’nin akademik birikimini başta Arapça ve İngilizce olmak üzere yabancı dillerde kitap yayını ile dünyaya taşıyacağız. Sorumuz basit: Neden dünya sosyololojiyi, siyaseti, yönetimi, körfezi, Afrika’yı, Ukrayna’yı Türkiye perspektifinden okumasın? İnşallah ülkemizin akademik ve entelektüel üretimini uluslararası kamuoyu ile buluşturma planlarımız yakında meyvesini verecek.”

“SAÜ’nün kalitede öncü olduğunu herkes bilir”

Törende yaptığı konuşmada SAÜ’den takdirle bahseden YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, “Sakarya Üniversitesinin kurulduğu günden bu yana kalite güvencesiyle ilgili çalışmalarda hep öncü üniversitelerinden bir olduğunu akademik camiadaki herkes bilir.” dedi.

Üniversitelerde kalite artışı için öncelikle kurumun sahiplenilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kar, “Yönetimin üniversiteyi sahiplenmesi, liderlik göstermesi önemlidir ama bu tek başına yeterli değildir. Çünkü akreditasyon için tüm birimlerin ve paydaşların aktif katılımı gerekiyor. Bunun için hem Sayın Rektörümüzü gösterdiği liderlikten hem de siz değerli SAÜ personellerini ve paydaşlarını verdiği katıklılardan dolayı kutluyorum.” diye konuştu.

Tam Akreditasyon Belgesinin takdiminin ardından program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.