Özel haber // Nurettin Eryılmaz //

Geyve ilçesi Akıncı Köyü dağlarında 15 Haziran'da başlayan 45 gün süren altın küpe hasadı sona erdi. Sabahın erken saatlerinde patpat motoru ile dağa ıhlamur çayı hasadına giden köyüler 30 ile 40 metre yükseklikte ağaçlara verdinden dayayarak ve tırmanmak çıkıp ıhlamur çiçeği çayı dallarını keserek çay topluyorlar

Ihlamur ağacına tırmanan Salih Ertürk, “Sabahın erken saatlerinde uzun bir yol kat ederek ormanlık bölgeye geliyoruz. Gelir gelmez de ıhlamur ağaçlarına rastlayamıyorsunuz. Ağaçları bulana kadar belli bir süre geçiyor. Ihlamur ağaçlarının uzunluğu 20 metre ile 40 metre arasında değişiyor. Bu ağaçlara tırmanırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü her an düşme tehlikesi var. Örneğin kuru dallara tutunmamak gerekir. Ayağınızda lastik ayakkabı olması da çok önemli. İşte görüyorsunuz, çok zorlu uğraşlar sonunda birkaç kilo ıhlamur toplanıyor. Çileyi biz çekiyoruz, işin sefasını ise ürünü ucuza alıp pahalıya satan tüccar sürüyor.” dedi.

Ekmeğini çaydan çıkaran Hüsnü Seçkin, “Karaborsayı önlemek için de fındık ofisi gibi ıhlamur ofisinin kurulmasını istiyoruz. Emeği veren biziz, parayı ise aracı kazanıyor. Biz sadece çiçeği topladığımızda kilosunu 60 TL’den satabiliyoruz. Yapraklı toplanırsa kilosu 50-ile 70 TL liraya ediyor. Üretici bu işten pek bir şey kazanamıyor. Bu nedenle çay ofisi kurulmasını istiyoruz ”dedi. Babası ile dağa çay toplamaya gelen lise öğrencisi Mehmet Seçkin “İhtiyaçlarımız çok, durumumuz da çok iyi değil. Ihlamur toplamak tehlikeli, üzerimize bazen dal düşebiliyor. Yaralanma olabiliyor. Ihlamur çayını içmesi kolay ama onu toplamak zor.” dedi.

Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, “Hasat, Temmuz sonuna kadar sürecek. Akıncı köyü ve çevrede bulunan köyler bu dağlardan ıhlamur çiçeği topluyor. Çok tehlikeli ve zahmetli bir iş Ihlamur ağaçlarının dallarını keserken çok itinalı olmalı. Ağaca fazla zarar vermeden budama yapılmalı. Dernek olarak hasat mevsiminde biz de buraya gelerek vatandaşlara gerekli uyarıları yapıyoruz.” dedi.

Çiçekli ve yapraklı olarak iki türde satılan Ihlamur çayını köylülerin kilosunu 60 liradan sattığı çiçeği piyasada iki katına satılıyor. Ihlamur toplayan ailelerin de dediği gibi işin çilesini üretici çekerken sefasını ise tüccar sürüyor. Yurt dışından ıhlamur getiriliyor kalitesi düşük ucuza satılıyor. Burası koca tepe bir başka adıyla ıhlamur vadisi ıhlamur çayı çok kaliteli.

Çay hasadına emek veren Ayşe Tan, ”Evin önünde ıhlamurları ayıklıyor çiçeklerini güneşe koyarak kurutuyoruz altın küpe diyoruz çok faydalı bir çay ürünü dağda bizim insanımız çok çileli bir şekilde topluyorlar tehlikesi var. Bizde ucuza alıyorlar ama aktarlarda 2 yüz üçüyüz TL kadar satılıyor.” diye konuştu.