HALK54.COM/Fuat KOÇER'in özel haberi

MOTORLU TEKNELER
Sapanca Gölü içme suyu kaynağı olduğu için motorlu tekne kullanmak yasak ve kullananlar hakkında yasal işlem yapılıyor. Gölün Sakarya sınırları içinde kalan kesiminde bu yasak nedeniyle elektrikli tekne kullanımına izin veriliyor. Eğer bu kurala uymadığınız takdirde Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) anında devreye giriyor. SASKİ Çevre ekipleri, polis veya jandarma gölün içinde yasak olmasına rağmen 4 zamanlı olarak bilinen motorlu tekne kullananlar hakkında yasal işlem yaparken, gölün diğer sınırında bu kural pekte uygulanmıyor.

BÜYÜK TEPKİ VAR
Sapanca Gölü’nün Kocaeli kesiminde 4 zamanlı tekne kullananlar yasak olmasına rağmen kural dinlemiyor. Yine Sapanca Gölü’nün Eşme kesiminde tarlada ilaçlama yaptıktan sonra traktörünü gölün içine sokarak temizleyenler zaman zaman habercilerin objektiflerine yansıyor. Sapanca Gölü’nün Sakarya’nın içme suyu kaynağı olduğunu anımsatan vatandaşlar ise bu duruma tepki gösterdi.

BU NASIL İŞ
Gölün Eşme kesimde dün motorlu tekne ile gezintiye çekenleri görüntüleyen Halk54.com takipçisi, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yasalar herkese eşittir. Hal böyle olunca gölün Sakarya sınırları içinde olan kesiminde kurallar tam uygulanırken, Kocaeli kesiminde ise bu kurallar neden uygulanmıyor! Gölde ilaçlama yaptıktan sonra traktörünü gölün içinde yıkayanda var, gölde 4 zamanlı tekne ile gezende var. Bu nasıl iş” diye sordu.

KUZEY-GÜNEY KORE BENZETMESİ
Sapanca gölündeki yaşanan olayları “Kuzey ve Güney Kore’ye benzeten takipçimiz” tepkisini sert sözlerle sürdürdü. Kimsenin yasaların üzerinde olmadığını ve Türkiye Cumhuriyeti yasalarında çifte standart kesinlikle olamayacağını anımsatan okurumuz, “Devlet aynı, yasalar aynı, kurallar aynı ama iki komşu arasında uygulamalar farklı, bu nasıl oluyor! Sakarya, Sapanca Gölünü içme suyu kaynağı olarak kullanırken Kocaeli’nin Yuvacık Barajı var. Bu nedenle Sapanca Gölünü alternatif olarak bakıyor. Bu nedenle mi Sapanca Gölü’nün kendi kesiminde işi sıkı tutmuyor. Bu yaşanan kabul edilebilir bir tutum değil” dedi.

TARİHTE SAPANCA
Bilindiği gibi Kocaeli’de bulunan TÜPRAŞ gölden istediği kadar su çekebiliyor. SASKİ bu konuda yaptığı girişimler ve açılan mahkemelere rağmen herhangi bir  Yine susuzluk dönemlerinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sapanca Gölünden sanayiye su çekiyor. Susuzluk dönemlerinde Sakarya’da halı, araba yıkamak yasaklandığı dönemlerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sapanca gölündeki kuraklığa rağmen gölden aldığı suyla sulama yapıyordu. Yetki anlamında SASKİ ‘Gölün kullanım ve koruma hakkı bize verilsin’ diyerek yaptığı hukuksal girişimler ise nedense bir türlü sonuçlanmadı.