HALK54.COM
Avukat sistemi değiştirilerek Çoklu Baro sistemine geçiş tartışmaları Türkiye’nin gündemlinden düşmek bilmiyor. Çoklu Baro’nun sakıncalı olduğunu dile getiren baroların tepkisi giderek büyürken, Sakarya Barosu avukatları bugün saat 17.00’de Adapazarı Yenicami’de bir araya gelerek, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na yürümek ve burada basın toplantısı yapmak için bir araya gelmeye başladı. 

Sakarya Valiliği’nin yürüyüşe izin vermediğini belirten Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü toplanan avukatları ablukaya aldı. Cami önünde ablukaya alınan avukatların arasına yeni gelenler katılmak istedi. Ancak her geçen dakika kalabalık olduğunu ve Koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında buna izin verilemeyeceğini belirten polis, yeni gelenleri abluka içine aldı.

Abluka içindeki ve dışındaki avukatlar kendilerinin Anayasal haklarından mahrum edildiğini ileri sürerek tepki gösterdi. Sakarya Barosu Yönetim Kurulu üyesi bir bayan avukatında abluka içine alınmaması tansiyonu bir anda yükseltti. Sakarya İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya’nın izni ile kadın yönetim kurulu üyesi abluka içine alındı. Yürüyüşe izin vermeyen ve yürüyüş yapmak isteyen iki tarafında kanunu iyi bilmesi beraberinde kanun maddeleri üzerinden bir tartışmayı getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 34. maddesini anımsatan Sakarya Barosu Başkanı Abdürrahim Burak, “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir” dedi.

Ancak megafon ile kalabalığa seslenen üst düzey bir polis müdürü 34. maddenin “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir” kısmını anımsattı. Sakarya Valiliği’nin izin vermediği yürüyüşle ilgili gerekli önlemlerini aldığını belirten polis yetkilisi, “Burada basın açıklamanızı yapabilirsiniz” dedi. Ancak bunu kabul etmeyen Başkan Burak ve avukatlar Demokrasi Meydanı’na kadar yürüyerek açıklama yapmak istedikleri yeniledi. 

İl Müdürü Kaya ile Başkan Burak arasında birkaç kez yapılan görüşmeler sonuç vermedi. Avukatlar döviz ve pankartlarıyla yürümek isterken, polis ise dövizsiz, pankartsız, 3’lü gruplar halinde ve belli aralıklarla yürüyüşe izin verdi. Meydanda bir araya gelecek olan avukatların basın açıklaması yaptıktan sonra dağılması gerektiğini belirten polis, gerekli önlemleri de alacaklarını dile getirdi.

İki taraf arasında üzun süren diyaloglar sonuç vermeyince avukatlar Adapazarı Yenicami önünde oturma eylemine başladı. Polisin çevre güvenliği aldığı oturma eylemi sırasında basına açıklama yapan Başkan Burak, “Nasıl Sakarya’da bir tek Sakarya Valiliği var ise yine Sakarya’da bir tane Sakarya Barosu var. Hukuk ve adalet anlamında çoklu baro kabul edilemez. Savunma hakkı susturulamaz. Çoklu baroyu karşıyız” dedi.