Sakarya İl Jandarma Komutanlığı, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak, trafik düzenini korumak ve özellikle yaz aylarında artan motosiklet kullanımıyla birlikte meydana gelebilecek kazaların önüne geçmek amacıyla denetimlerini artırdı.
2025 yılı içinde Jandarma Trafik Timleri tarafından toplam 16 bin 466 motosiklet kontrol edildi. Yapılan denetimlerde bin 959 motosiklet sürücüsü ve araca çeşitli kural ihlallerinden dolayı işlem yapıldı.
En çok ceza kask takmamaktan
En çok ceza, kask takmayan sürücülere uygulandı. Hayati önem taşıyan kask kullanmayan bin 94 sürücüye cezai işlem uygulandı. Bunun yanı sıra, çevreye rahatsızlık veren abartı egzoz kullanan 56 sürücüye, karayolunda tehlike oluşturan akrobatik hareketler yapan 34 sürücüye, karayolu üzerinde yarış düzenleyen 26 sürücüye ve plakasız motosiklet kullanan 183 kişiye cezalar kesildi. Denetimler sonucunda toplam 383 araç ve 448 sürücü trafikten men edildi.
Öte yandan 2023 yılında Sakarya'da jandarma sorumluluk bölgesinde 95 yaralanmalı trafik kazası meydana gelirken, 2024 yılında bu sayı 2’si ölümlü olmak üzere 145'e yükseldi. 2025 yılı içerisinde ise bugüne kadar 1 ölümlü ve 71 yaralanmalı olmak üzere toplam 72 motosiklet kazası meydana geldi. Bu kazalarda 1 kişi olay yerinde, 4 kişi ise hastanede hayatını kaybetti. Toplamda 85 kişi ise yaralandı.
Kazaların büyük çoğunluğu aşırı hız, kavşaklarda geçiş önceliğine uymama, dikkatsizlik ve alkollü araç kullanımı gibi sürücü hatalarından kaynaklandı. Ayrıca ölümlü ve yaralanmalı kazaların yüzde 94’ünün kask ve koruyucu ekipman kullanılmaması nedeniyle meydana geldiği belirlendi.
Sakarya İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamada, "İlimizde trafik güvenliği ile vatandaşlarımızın huzur ve sükûnunu bozan motosikletlere yönelik denetimler artan ivme ile devam edecektir. Trafik kurallarına uyan, trafik düzeninin sağlanmasına ilgi ve destekleriyle katkı sağlayan değerli vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Trafik kazalarının azaltılması için, sürücü ve vatandaşlarımızın daha duyarlı olmaları, Kask ve Koruyucu Ekipman kullanmaları, ışık donanımının çalışması, Abart egzoz gibi gürültü çıkaran motosikletleri kullanarak çevreye rahatsızlık vermemeleri, akrobatik hareketler ile yasadışı yarış yapmamaları, hem kendilerinin hem de diğer yol kullanıcılarının can güvenliklerini sağlamak için önemlidir. Kural ihlali yapanların 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbar edilmeleri hususlarında vatandaşlarımızın ilgisi ve desteklerine büyük ihtiyaç vardır." denildi.