Melih Ayaz - Merve Nur Korkmaz - Bircan Karaoğlu
Sakarya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde gerçekleştirilmesi planlanan SAMEK projesi için Vali Çetin Oktay Kaldırım, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce ve İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı arasında protokol imzalandı.
Protokol törenine Başkan Yüce’nin yanı sıra Büyükşehir ve Valilik bürokratları katıldı.
Çalışmanın şehre ve ülkeye katkıları hakkında bilgileri kamuoyuyla paylaşan Başkan Yüce, destek sunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Vali Çetin Oktay Kaldırım ve tüm camiaya teşekkür etti.
İmza töreninde konuşan Yüce projeyle ilgili şu sözleri dile getirdi;
“Her hafta şehrimizle ilgi yeni atılımların, yeni yatırımları, yeni açılışları gerçekleştiriyoruz. Bugün de Sakarya’mız için çok önemsediğimiz olmazsa olmazlar arasında olan çok önemli bir projenin temelini atmak üzere bir araya geldik. Bu konuyla ilgili evvela değerli Milli Eğitim bakanımızın bize vermiş olduğu bu teveccühü, Sakarya’mıza göstermiş olduğu bu ilgi alakadan dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Akabinde çok değerli valimize böyle bir çalışma içinde ,bu şehrin kalkınmasında , şehrin tarımsal faaliyetlerinde çok daha farklı yerlere gelmesinde bu tarım lisesinin oluşmasında bize büyük destek verdiği için ve bu protokolü imzalamak için gelmesinde dolayı teşekkür ederim. Aynı zamanda sorumlu kuruluş olan milli eğitim müdürlüğümüz, yine Sakarya’nın eğitim konusunda kalkınmasına ve de bu tarım lisesinin Sakarya için olmazsa olmazlar arasına girmesinde ve Türkiye’ de farklı bir model olması konusunda gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu tabi ki ülkemizin muhterif illerinde var ama “Sakarya bir farklı” diye bir sloganımız var. Sakarya’daki bir farklı olacak. Bu sadece şu anda yapı protokolü, tarım lisesi protokolüdür. Bunu değerli Sakarya Büyük Şehir Belediyesi ,değerli milli eğitim bakanlığımızla ,il müdürlüğümüz ve valiliğimiz ile birlikte iş birliği halinde yapıyoruz. Ama projenin esas öğesinde Türkiye’de tek ve en olmak için bir gayretimiz vardır. İnşallah onu da gerçekleştireceğimize siyasilerimizin , sayın valimizin ve il müdürümüzün katkılarıyla gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Nedir o? Proje tarım lisesi. Normal tarım lisesi değil proje tarım lisesidir.500 hektarlık bir alan üzerine bunu kuruyoruz, uygulamalı çiftçi merkezi haline getiriyoruz. Bunun ilk temellerini atmak üzere bir arada bulunmaktayız. Yerini belirlediğimiz Erenler Aalancuma’da hayata geçireceğimiz AR-GE uygulamalı tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezinin içerisinde yer alacak olan Tarım Meslek Lisesi’nin öncelikle ülkemize, şehrimize ve insanlığa özellikle de tarım sektörüne faydalı olması için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Erenler ‘in Alancuma mahallemizde 500 dönüm üzerinde hayata geçirdiğimiz alan üzerinde ülkemiz ve şehrimiz için tarımın geleceğe en özel çalışmayı armağan ediyoruz. AR-GE 30 yıldır vahşi depolama sahası olarak kullanılan araziyi değerlendirdik. Şu anda bu merkez tamamen tedaviden kalkmıştır. Daha evvelden atık deposu olarak kullanılan alanı tamamen kazıyarak bir dönüşüm başlattık. Bu alana 600.000 metreküp yani yaklaşık 60.000 kamyon toprak taşınmıştır. Bu topraklarla en verimli alan haline getirdik. Toprağı Kuzey Marmara Otoyolu’ ndan alınmıştır. Buradan alınan topraklar tarım merkezimize taşınmıştır. Verimli olan bu topraklarla çevre ödülü olabilecek bir projedir.
Uygulamaya konulacak bu proje sadece Tarım Meslek Lisesi öğrencileri değil tüm Sakarya’daki çiftçilerimizin hatta Sakarya dışındaki tarımla uğraşmak isteyen çiftçilerimizin, ziraatçılarımızın eğitim alacağı akıllı tarım teknikleri uygulandığı bir deneme ve demonstrasyon sahası oluşturulacaktır. Sadece okul ya da tarım sahası olarak sınırlı kalmayacaktır. Teknolojinin sen versiyonları bu 500 hektar üzerinde kullanılacaktır ve model olacaktır. Etaplar halinde hayata geçireceğimiz projenin en kapsamlı tarım projesi olarak Ziraat Fakültesi öğrencilerinin staj yapabileceği uygulama merkezi olacaktır.
Gençlerimiz tarıma karşı biraz soğuk .Tarımı en çok heves edilecek, huzur bulunacak hem kazanç hem de yaşam olarak bir sektör olmasına rağmen gençlerimiz tarımdan kaçmaktadır. Bizler ise bunu yeni teknolojiyle ters döndürmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla köyden şehre akım yerine, şehirden köye akım projesidir ayı zamanda.
Projenin içerisinde meyve bahçesi, plantasyon sahaları ürün işlememe ve değerlendirme üniteleri, tarım müzesi ,gözlem kulesi ve birçok sosyal donatımı ile siz kıymeti hemşerilerimizin hizmetine sunulacaktır.
Meyve bahçesi ile ilgili çalışmalar tamamlanmış olup 16 tür 65 çeşit meyve gelecek ay toprakla buluşacaktır. Sakarya ilinde meyvecilik yapmak isteyen çiftçilerimiz önce bu deneme alanını gezecek daha sonra hangi meyveyi yetiştirmek istiyorsa o meyve konusunda gerekli çalışmaları başlatacaktır.
Tarım Lisesi projesi dışında, SAMEK ile de protokol imzalayan Yüce, SAMEK için; “Beyin gücünün madde dönüşümü, yani insanların hayallerinin el sanatına dönüşümüdür.” dedi.