Sakarya Makina İmalatçıları Birliği’nin (SAMİB) başlattığı “SAMİB Talks” programı, iş dünyasının önde gelen isimlerini buluşturarak güncel ekonomik gelişmelerin tartışılmasına zemin hazırladı. Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen programın ilk konukları ekonomi yazarları Şeref Oğuz ve Vahap Munyar oldu.
Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, Türkiye’de sanayinin son yıllarda büyük bir gerileme yaşadığına dikkat çekerek, “Türkiye son 5 yıldır sanayiyi, sanayileşmeyi kaybediyor. Önümüzdeki günlerde sanayi daha da kötüye gidecek. Sanayileşmiş tarım da geriye doğru gidiyor, biz Türk sanayisini yabancılara satıyoruz, veriyoruz. Türkiye uyanmalı” dedi.
Oğuz, bazı sanayicilerin üretimden uzaklaştığını vurgulayarak, “Bazı sanayici kesim, parayı faize yatırarak para kazanmaya başladı. Paradan para kazanma dönemi başladıysa, bu ekonominin kötüye gittiğinin göstergesidir. Sanayici ruhunu kaybediyor” ifadelerini kullandı.
Gündelik hayattan örneklerle de konuşmasına renk katan Oğuz, “Köy bakkalında ‘köy yumurtası geldi’ diye yazıyor ama o yumurta başka yerden geliyor. Muhlamalık peynir bulunur deniliyor ama o peynir de dışarıdan geliyor. Biz elimizdeki değerleri kaybetme noktasına geldik” sözleriyle dikkat çekti.
Türk milletinin yüksek vatan sevgisi ve üretken yapısına rağmen gençlerin ve beyinlerin yurtdışına göç ettiğini hatırlatan Oğuz, “Bugün Türkiye’yi ayakta tutan en önemli unsurlar OSB’lerdir. Sakarya sanayileşme konusunda çok dikkatli olmalı” diye konuştu.
Deneyimli gazeteci Vahap Munyar ise Türkiye’nin üretim gücüne dikkat çekerek, “Türkiye üretim gücüne kavuştu ama bunu kaybetmemeli. Sanayi olmadan ekonomi mümkün değil, sanayi olmadan olmaz” dedi.
Son 2-3 yıldır ekonomide kötü bir gidişat yaşandığını söyleyen Munyar, “Bugün yaşadığımız sıkıntıların başlangıcı 9 Temmuz 2018’dir. Ekonomi toparlanmaya doğru gidiyor gibi görünüyor ancak bu süreçte sanayinin ayakta tutulması kritik önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Sanayicilerle yaptığı görüşmelerden çarpıcı bir örneği paylaşan Munyar, “Bir sanayici bana ‘Fabrikayı kapatacağıma kiraya versem daha çok kazanırım’ dedi. Sanayicinin böyle bir noktaya gelmiş olması, durumun vahametini gözler önüne seriyor” diye konuştu.
Munyar ayrıca Cumhurbaşkanı’nın ABD ziyaretlerinden, uçak ve doğalgaz alımlarıyla ilgili anılarından da bahsederek, faiz politikalarının ekonomi üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
SAMİB Talks’un ilk programına iş dünyasından yoğun bir katılım gerçekleşti. Programa; SAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kar, ŞAM’ın Kurucu Başkanı Metin Kar, geçmiş dönem başkanları Günay Güneş ve Turgay Çelik ile SAMİB Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Katılımcıların büyük ilgi gösterdiği program, soru-cevap bölümüyle sona erdi. İş dünyası temsilcileri ve sanayiciler, konuşmacılara yönelttikleri sorularla gündemdeki ekonomik gelişmelere dair merak edilen başlıkları tartışma fırsatı buldu.