Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında gerçekleştirildi. 

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, odanın aylık faaliyetleri ve ekonomik gelişmeler  hakkında bilgilendirmede bulundu. Pandemi ile birlikte bozulan ve toparlanamayan tedarik zinciri, artan hammadde maliyetleri ve enerji sıkıntısının tüm dünyada sıkıntı yarattığını ifade eden Başkan Altuğ, “Bu sorunlar sadece iş dünyasını ilgilendiren sorunlar olmaktan çıkıp toplumun her kesimini ilgilendiren bir hal aldı. Geçmişte yaşanan krizlerde tüketiciye belli bir noktaya kadar yansıyan ancak gündelik yaşamını belirli ölçülerde etkileyen sorunlar mevcut iken bugün baktığımızda ise gerek üretici gerekse de tüketiciler ciddi sıkıntılar yaşamaya başlamıştır. Ülkede yaşam gerçek anlamda bir mücadeleye dönüşmüştür” dedi. 

FİNANSMANA ERİŞİM ZORLANDI

Akgün Altuğ, “Özellikle bir konuya değinmek istiyorum bildiğiniz üzere BDDK, 24 Haziran’da TL kredi kullanımlarına döviz varlığı sınırlaması getirdi. Bu uygulama ile birlikte iş dünyamızın finansmana erişimi daha da zorlaşmaya başladı. BDDK, 7 Temmuz’da yayınladığı kurul kararları ile bu uygulamayı kolaylaştırıcı bazı değişiklikler yaptı. Bankalara sunulması gereken bilgi ve belgelerin yeminli mali müşavir onaylı olarak da alınabilmesi sağlandı. Doğrudan borçlanma sistemi, kurumsal kredi kartları ve tedarik finansmanı; TL kredi sınırlaması dışında bırakıldı. Leasing ve faktoring işlemleri ise kredi sınırlamasına dâhil edildi. Şirketlerin yurtdışı bağlı ortaklık ve iştirakleri hesaplamadan muaf tutuldu”  dedi.

YATIRIM TEŞVİKLERİ

Yatırım teşvikleri hakkında bilgiler aktaran Altuğ, “2022 yılının ilk 5 ayında Sakarya’da 58 adet yeni yatırım teşvik belgesi verilmiştir. Bu yatırımlar 1 milyar 472 milyon TL değerine ulaşırken 1041 kişiye istihdam sağlanması planlanmaktadır.  Yatırımların sektörel dağılımlarına bakıldığında Enerji Sektörü için 256 milyon TL değerinde 6 yatırım, Hizmetler Sektörü için 88 milyon TL değerinde 3 yatırım, Madencilik Sektörü için 24 milyon TL değerinde 1 yatırım, 2022 yılında verilen tüm yatırım teşvik belgelerinin %83’ünü oluşturan imalat sektörü için 1 milyar 105 milyon TL değerinde 48 yeni yatırım teşvik belgesi verilmiştir. Söz konusu 58 belgenin 52 tanesi yerli sermaye ve 6 tanesi yabancı sermayelidir. Sabit yatırım tutarlarının %94,2’si yerli sermayeden oluşmaktadır ve 1 milyar 387 milyon TL değerindedir. Verilen yatırım teşvik belgeleri destek sınıfı açısından incelendiğinde; 9 tanesi genel ve 49 tanesi bölgesel teşviklerden oluşmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“FINDIK FİYATI 60 TL OLMALI”

Fındıkta fiyat beklentilerini değerlendiren Başkan Altuğ, “ Türkiye’nin 2022 yılı tahmini fındık rekoltesi açıklandı. "2022 yılı fındık rekoltesi” bir önceki yıla göre yüzde 12 artışla 765 bin 287 ton olarak tahmin edilmektedir.  Sakarya ilimizde ise 98 bin 267 ton fındık rekoltesi beklenmektedir. Bu gelişmeler ışığında, fındıkta artan maliyetler göz önüne alınarak taban fiyatın 60 TL olmasını ve üreticinin yüzünü güldürmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.