Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (SATSO) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın başkanlığında; Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Meclis toplantısının bu ayki onur konuğu Sakarya İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Nejdet Karaca oldu.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Nisan ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomik zorluklarla mücadele eden iş dünyası için vergi borçlarının taksitlendirilmesi veya ötelenmesi gerektiğini vurguladı. Altuğ, bu adımın üretim, istihdam ve ekonomik canlılığın sürdürülebilmesi için önemli bir destek mekanizması olacağını belirtti.

Küresel ve yerel ekonomik koşulların iş dünyasını derinden etkilediğine dikkat çeken SATSO Başkanı Altuğ, “Tüm dünyada dengelerin sarsıldığı, risklerin büyüdüğü, üretmenin ve pazarda var olmanın her zamankinden daha zorlaştığı bir zamandayız. Uluslararası ticarette birçok bilinmeyen artık hayatımıza yön veriyor; jeopolitik gerilimler geleceğe dair umutlarımızı zaman zaman gölgeliyor. Türkiye de bu fırtınalı süreçten elbette etkileniyor; sanayicimiz, tüccarımız, ihracatçımız, üreticimiz, esnafımız, sanatkarımız her gün bu zorlu koşullarla mücadele ediyor. Hepimizin ortak dileği, hem dünyada hem ülkemizde bu belirsizlik perdesinin aralanması ve daha öngörülebilir, daha güvenli bir ortama kavuşmak. 2025 yılının ilk çeyreğini geride bırakırken, ülkemizin ve bölgemizin ekonomik seyrini yakından izlemeye devam ediyoruz” dedi.

Nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 256 oldu Nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 256 oldu

İş dünyasının yüksek enflasyonla mücadele ederken aynı zamanda üretim ve istihdamı sürdürmek için büyük çaba gösterdiğini belirten Başkan Altuğ, “Enflasyon, halen ekonomik gündemin en önemli başlıklarından biri olmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun mart 2025 verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (tüfe) yıllık bazda yüzde 38,10 artış göstermiştir. Aylık bazda ise tüfe yüzde 2,46 oranında yükselmiştir. Yurt içi üretici fiyat endeksi'ne (yi-üfe) baktığımızda ise, mart 2025’te yıllık yüzde 23,50, aylık yüzde 1,88 artış kaydedildiğini görüyoruz. İç piyasada nakit akışında ciddi sorunlar yaşanırken, faiz indirimlerinin ticari kredilere de yansıtılmasını istediğimiz bir dönemde; merkez bankası politika faizini 350 baz puan artırarak yüzde 42,5'tan yüzde 46'ya yükseltti. Bu iş dünyamızın beklentisiyle örtüşmedi” ifadelerine yer verdi.

Altuğ, “Kredi faiz oranlarının yüzde 60’lara ulaştığı bir ortamda işimizi sürdürebilmek ve rekabet gücümüzü korumak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bu durumu, işletmelerimiz farklı ölçekte de olsa hepimiz hissediyoruz. Karar alma süreçlerimizi etkiliyor. Bununla birlikte yüksek faiz oranları nedeniyle krediye erişim zaten oldukça maliyetli hale gelmiş durumdayken bu zorlu ortamda ticari kredilerin hatta kredi kartı limitlerinin sınırlandırılması, reel sektörün nakit akışını daha da olumsuz etkiliyor. Bu konuda iş dünyasının beklentileri var. Ayrıca işletmelerin üretimlerine devam edebilmesi, istihdamın korunması ve ekonomik canlılığın sürdürülebilmesi adına vergi borçlarının taksitlendirilmesi ya da ötelenmesi önemli bir destek mekanizması olacaktır. Vergi ertelemesi, geçici değil yapısal bir nefes alma alanı yaratacak; piyasadaki güveni ve istikrarı destekleyecek önemli bir adım olacaktır. Bu nedenle reel sektörün sesine kulak verilerek, bu yönde bir düzenleme yapılması beklentimizdir. Bu doğrultuda bugün sona erecek olan kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri de 5 Mayıs'a kadar uzatıldı” dedi.