Meclis toplantısında konuşma yapan SATSO Başkanı Akgün Altuğ, ""Bildiğiniz üzere 3 Ekim’de organ seçimlerimiz var. 2018 nisan ayında hep birlikte başladığımız 4,5 yıllık hizmet sürecimizi tamamlıyoruz.

Bu süreç boyunca üyelerimize ve şehrimize yaptığınız hizmet, gösterdiğiniz özveri, sorunların çözümüne sunduğunuz katkı için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Şunu özellikle belirtmek isterim ki; bizi buralara gücümüzün ve güvenimizin kaynağı, 15 bin üyemiz seçti. Bize emanet ettikleri şey sadece fiziki bir bina ya da maddi bir varlık değil, SATSO’nun 105 yıllık kurumsal gelişimi, artan itibarı, şehrin büyümesi, üyelerin menfaatinin gözetilmesi, kısacası bir Sakarya sevdasının öznesi idi.

Bizler hep birlikte sadece bu emanete sahip çıkmadık, 100 yılı aşkın süredir olduğu gibi üzerine ekleyerek, büyüyerek, “dahası var” diyerek ilerledik. Bugün geldiğimiz noktada odamızın 105 tecrübesinden yola çıkarak, birlik ve beraberlik ruhunu sürekli kılarak, sorumluluk duygusuyla hep birlikte hem üyelerimize hem şehrimize sahip çıktık, katkı sunduk.

Üyelerimizden aldığımız güç ve inançla Sakarya’mızın bütün dünyaya hizmet eden bir üretim kenti olarak markalaşması çalışmalarına destek olduk.

4 yılı aşan hizmet sürecimiz boyunca “Sakarya üreten bir şehir” dedik ve tükettiğimizden daha fazla ürettik.

Üreten şehrimizde “Şifremiz54” sloganı ile üst kimliğimiz olan “Sakaryalılık” çatısı altında birleşip birlikteliğimizi güçlendirdik.

“Gastrosakarya” ile geçmişten bugüne, köyden kente, Sakarya’dan tüm ülkeye yemek kültürümüzü anlattık, anlatmak yetmez dediğimiz yerde SATSO mutfak akademisi ile yöresel lezzetlerimizi tattırmayı hedefledik.

‘tarım bizim önceliğimizdir’ söylemimizi yeni nesil üretim modelleri ile destekledik ve Sakarya tarımsal üretim mükemmeliyet merkezini kurduk, yerli üretime katkı sağladık, bu dönemde kurduğumuz SATSO A.Ş. İle bu ürünlerin ihracatına başladık.

Sorununa dokunmadığımız üyemiz kalmasın anlayışı ile üye hizmetlerimizi kolaylaştırdık, bugün 17 bin metrekare alanda, büyük bir hizmet kampüsü oluşturduk.

Sakarya’mızın gelecek planını hazırladık, stratejilerimizi belirledik, Sakarya stratejik planı ile gelecek vizyonumuzu ön plana koyduk, birçok oda ve borsaya örnek olduk.

Üretim potansiyelimizi düzenli sanayileşme ile entegre etmek amacıyla endüstri master planımızı hazırladık, kuracağımız yeni OSB’leri yeşil üretim ekosistemine uygun olarak tasarladık

İş dünyamızı, küresel ölçekte yaşanan rekabete hazırlayıp, gelişimine katkı sağlayarak başarılarına destek vermeyi hedefledik; UPEP, UTE ve SUTGEM projelerini gerçekleştirdik, SATSO akademiyi kurduk.

İş birliklerimizle güçlendik; okul&sanayi iş birliğinde Sakaryamızın rol model olması için yola çıktık. Nitelikli eleman arayan üyelerimizin ihtiyaçlarını yerinde tespit etmeyi ve çözüme kavuşturmayı hedefledik. Bu hedef ile protokollerimizi imzaladık. Himayemizdeki okulların doluluk oranları ve başarılarıyla gururlandık.

Üyelerimizin ve şehrimizin sorunlarını doğru tespit etmek, bu sorunlara çözüm bulmak, onları geleceğe hazırlamak için kurduğumuz ihtisas komisyonları ile her alanda etkinliğimizi arttırdık.

Yeni gelişmeleri doğru okuyup dijital alt yapılarımızı yeniledik. Üyelerimizin sektörel gelişmelerine kılavuz olmayı hedefledik; festival olarak başlattığımız PSB Anatolia’yı bugün uluslararası bir fuar organizasyonu haline getirdik.

Kurumsal mükemmeliyet yolculuğumuzda bir basamak daha yükseldik. Kaliteli hizmet anlayışımızın, düzenli iş akışımızın ve kurumsal kapasitemizin gücünü “a sınıf mükemmel oda” statüsü ile taçlandırdık.

Sanatta, kültürel faaliyetlerde her zaman yerimizi aldık, ev sahipliği yaptık, sosyal sorumluluklarımızı bilerek ilerledik.

“iyi ki var” dediğimiz üyelerimizle hep birlikte yürüdük. Yönetim kurulumuz, siz değerli meclis üyelerimiz, komite, komisyon ve kurullarımız ile her zaman sahada olduk. Sakaryamızın ve üyelerimizin ihtiyacı olan her yerde bulunduk.

Üstelik tüm bunları yaparken 2,5 yıla yakın bir süre pandemi kaynaklı kısıtlamalara maruz kaldık. Pandemideki mücadelemiz ve dik duruşumuza tüm Sakarya şahit oldu.

Ve değerli meclis üyesi arkadaşlarım

Özetini geçtiğim tüm bu çalışmaların hayata geçmesinde verdiğiniz tüm katkılar için / emekleriniz için / desteğiniz için tekrar ve ayrı ayrı teşekkür ederim. Bu süreçte yola birlikte çıktığımız ve vefat ederek aramızdan ayrılan arkadaşlarımızı da rahmetle anıyorum.

Ayrıca, görev süremiz boyunca şehrimizin sorunları, gündemi, üyelerimizin konuları ile ilgili kamuoyu oluşturmamıza destek veren değerli basın mensuplarına ve görevlerini profesyonel bir şekilde yürüten oda personelimize teşekkür ediyorum.

Sözlerime son verirken önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek organ seçimlerimizin üyelerimize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Kazanan Sakarya olacak diyor ve hepinize saygılar sunuyorum." dedi.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, "Seçim var. Ama sorunlar devam ediyor. İç borçlanma ve ithalattan doğan sorumlulukları devlet kısma adı altında bir takım kurallar getirdi. Taksitli satışlar emtiyalarda 5 bin TL’ye kadar müşterilerimize 12 taksitle cep telefonu satabiliyoruz. Bunu kağıt üzerinde faturaya yansıtarak yapıyoruz fakat; geçen seneki 5 bin lira ile bu seneki 5 bin lira arasındaki farka bakarsak yüzde 200 civarında bir zararımız var. Bu da ne demek cirolarımızın aşırı bir şekilde düşmesi demek. Yarın son meslek komitesi toplantımızı yaptığımızda yönetim kuruluna ve sonraki gelecek yönetim kuruluna bilgilendirme amaçlı olarak bunun değişmesi konusunda bir talebimiz olacak. Bizim inancımıza göre özellikle pandemi dönemini geçirmiş olan memleketimizin kendi komitemle alakalı iyi bir sınav verdiğimizi düşünüyorum. Şehrin içerisinde bir sürü dağınık durumda bulunan cep telefonu bayilerinin özellikle bir bölgede toplanması ile alakalı özellikle önümüzdeki iyi bir proje yapmak niyetindeyiz. Küçük kobilerin desteklenmesi, küçük kobilerin içerisinde artık perakende işyerlerinde bulunması gerektiğini düşünüyorum. " diye konuştu.

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, "Mısır hasadı başladı. Sakarya’da tarım için ekonomik değeri çok yüksek olan bir ürün. Ciddi bir nemalanma var ve herkese bir pay olarak düşüyor dolayısı ile. Mısır hasadı yapıldığı zamanda dahi yurt dışından gelen ürünlere sıfır fon devam ediyor. Bu da ne oluyor. Geçen seneden beri gübre fiyatları yüzde 200 arttı. Çiftçimizin ayağa kalkması hasebiyle fazla bir şey istemiyoruz aslında. Yurt dışından gelen ürünlerin değeri düşük fon da sıfır. Yurt dışından gelen ürünlere bilhassa mısır için söylüyorum fonun artırılması. Çiftçinin yurt dışındaki çiftçi ile rekabet edebilecek hale gelmesine yardımcı olmak anlamında sesleniyorum. Hiç olmazsa Ocak, Şubat ayına kadar. Bu çağrıyı Ziraat Odalarına ve Tarım Bakanlığına yaptık ama bir de burada seslenmek istedim." dedi.

Necmettin Kırık, "Bilişimciler olarak geçtiğimiz dönem temsil edilmeye başladık. Bilkişim sektörü geleceğin sektörü geleceğin mesleği diye cümleler kuruluyordu. Artık geleceğin değil günümüzün sektörü olan bilişim sektörü ile ilgili meslek sektörüne ne gibi katkılar yapabiliriz ne gibi çalışmalar yapabiliriz. Bununla ilgili görev aldık ve geldik. İki döenmdir de mecliste meslektaşlarımızı temsil etmeye onların haklarını korumaya onların menfaatlerini olabilecek çalışmalar yapmaya çalışıyorum. Bu önemde muhasebe yaparsan çok iyi bir dönem geçirdiğimiz kanaatindeyim. Ülkemizde olmayan birçok çalışmayı, Bilişim Meslek Lisesi’nin oluşması, Bilişim Organize Bölgesinin oluşması, bununla birlikte meslek mensuplarının uzaktan çalışma ile ilgili hakları, birçok çalışmayı burada gerçekleştirdik. Bunun fitilini SATSO Ticaret Sanayi içinde ateşledik ve bizimle beraber ülkemizin diğer bölgelerinde olan ticaret odaları bizim çalışmalarımızı örnek aldılar ve meslek mensuplarına faydalı çalışma yaptılar. Bizim sektör kalıba sığmayan sektör. Çok kural koyarsak da problem oluyor, koymazsak da problem oluyor. Kural oymamak en büyük sıkıntı. Baktığımızda bir kalıbı yok, standart. Bir bakkal dükkanı açmak için birçok belge istiyorlar, ama bilişim meslek mensubu için hiçbir belge istemiyorlar. Öyle bir şey yok. Bu biz

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, "Bildiğiniz gibi bizim okullarımızın servis problemi var. Çünkü, okulların çıkış saati ile fabrikaların çıkış saati giriş saatleri nerdeyse çakışıyor. Dolayısıyla S plaka sayısının az olması mı nedir, servis bulmada servis ücretlerini ayarlamada okullarımız çok zorluk çekiyor. Acaba belediyemiz S plaka sayısını artırabilir mi! bu konuda serviste çalışan arkadaşlarımızda konuyu dile getirsinler. Servis bulmada sorunumuz var. Velilerimiz çocuklarının geç gelmesini istiyor. Servisçilerimiz çocukları biran önce götürüp fabrikalara gitmek istiyor. İki arada bir derede kaldık. Ne velilerimizin gönlünü yapabiliyoruz ne de servisçilerimizin gönlünü yapabiliyoruz. Bu konuda sayın başkanım sayın Vali ile görüşülse acaba fabrikaların çalışma saati ayarlanabilir mi! Yani bir düzen getirilebilir mi! ya da belediye başkanımızla görüşülse bu S plakaya ödenen ücretlerin azaltılıp plaka sayısı artırılabirlir mi! bizim sorunuzum bu." dedi.

SATSO Meclis üyesi Ahmet Serbes, "Bütün komiteleri ilgilendiren bir konuyu dile getirmek istiyorum. Merkez bankası faizleri düşürüyor ama piyasaya çıktığınızda faizler neredeyse 2-3 misli. Maalesef son günlerde bankalarda kredilerini durdurdu. Buna sebep olarak da diyorlar ki yüzde 30 karşılık yatırma problemi var. Özellikle büyük meblağda isterseniz kesinlikle kredi vermiyorlar zaten. Bir tarafı yapalım derken bir tarafı bozuyoruz.  Bunun bir seçim stratejisi olduğu da söyleniyor bankalar tarafından bilemiyorum temel neden nedir. Bu iş böyle giderse sanayi durma noktasına gelir. Üretim düşer." ifadelerini kullandı.

14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır, "Orta ölçekli ve küçük sanayicinin arsa sorunu. Yatırım yapacak ya da yatırım yapılabilecek arsa sorunu. Daha önceden de söylemiştik. Aynı zamanda hurdacılarımızın da bir yeri yok. Ondan dolayı yeniden gündeme gelmesi için söz aldım. Bu bay bir sıkıntı yaratıyor. Organizelerimiz var ama küçük ve orta ölçekli sanayicilerimize hitap etmiyor. Elektrik kesintileri yine devam ediyor. Elektrik kesintileri sıkıntı. Son zamanlarda hakikaten hat safhaya geldi. Yeniden gündeme gelsin. " diye konuştu.

Turgay Çelik, “Bu konu ile alakalı kooperatif kurma aşamasındayız. Ekonomik tabanlı sivil toplum örgütleri ile beraber bu aşamada bir yer seçimi çalışması var” dedi.  

26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman, "Üzüldüğüm birkaç huşu var. Birincisi seçimlere istinaden arkadaşları gezerken arkadaşlar bir soru ile karşılaşıyorlar. SATSO’nun bize ne faydası oldu ki! Bu sorunun sorulmaması lazım. SATSO kişiye özel hizmet yapan bir kuruluş değil ki! Hasan’a Mehmet’e ayrı ayrı baksın. Ha onların işi olau halleder o ayrı. Onun haricinde sektörlerin sorunlarını tartışmak halletmek için bir yerdir. Onun için bunu nasıl telafi ederiz, insanların bu düşüncelerini nasıl yok ederiz. Bunun üzerinde durulması lazım." dedi.

SATSO SEÇİMLERİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kanunu`nun 84. maddesi gereğince; Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği Seçimleri 3 Ekim 2022 Pazartesi Günü 09.00-17.00 saatleri arasında SATSO Kampüsündeki Oda hizmet binasında gerçekleştirilecek.

TOBB Organ Seçimleri hakkında yönetmelikte yazılı esas ve usullere göre SATSO'nun Meclis ve Meslek Komitesi seçimlerine ilişkin kesinleşen seçim listeleri SATSO hizmet binasında askıya çıkarıldı.

Seçimlerde esas alınacak olan Arifiye İlçe Seçim Kurulu tarafından kesinleşen seçim listeleri; 27-28-29 Eylül (Salı-Çarşamba-Perşembe) tarihlerinde 08.00 - 17.00 saatleri arasında SATSO Hizmet Binasında 3 iş günü ilan edilecek.