Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (SATSO) yönetim kurulu başkanlığı ile asil ve yedek üyelerin belirlenmesi için yeniden sandık kurulacak. Sakarya İl Seçim Kurulu, Murat Ekşi’nin itirazını kabul ederek 24 Ekim’de gerçekleştirilen yönetim seçimlerini iptal etti.

Akgün Altuğ’un 45’e karşı 43 oyla kazandığı seçime ilişkin incelemede kurul, tespit edilen aykırılıkların iki oy farkla oluşan sonucu değiştirebilecek nitelikte olduğunu değerlendirdi. Seçimlerin yenilenmesi görevi Arifiye İlçe Seçim Kurulu’na verildi.

İLK KARAR KALDIRILDI

Süreç, SATSO Meclis Üyesi Murat Ekşi’nin vekili Avukat Ahmet Ilgın Anıl aracılığıyla seçimlere itiraz etmesiyle başladı. Arifiye İlçe Seçim Kurulu’nun başvuruyu reddetmesinin ardından dosya Sakarya İl Seçim Kurulu’na taşındı.

Başkan Bülent Koç ile üyeler Umut Kasım ve Firuzan Akyol’un imzasını taşıyan 2026/6 sayılı kararda, ilçe seçim kurulunun ret kararı kaldırıldı. İptalin kapsamı, yönetim kurulu başkanlığı ile yönetim kurulu asil ve yedek üyelik seçimleri olarak belirtildi.

İKİ ÜYEYE İLİŞKİN İNCELEME

Kurulun değerlendirdiği konulardan biri, itiraza konu olan Ertuğrul Altındaş ve Levent Bal’ın oy kullanma ve seçilme yeterlilikleri oldu.

Karara ilişkin açıklanan bilgilere göre, yönetim kurulu asil üyeliğine seçilen ve 32. sırada oy kullanan Altındaş’ın adli sicil kayıtları incelendi. Kararda, Altındaş hakkında kesinleşmiş müebbet hapis cezası bulunduğu, bihakkın tahliye tarihinin 20 Ekim 2037 olduğu ve yasaklanmış hakların geri verilmesi talebinin mahkemece reddedildiği belirtildi.

Bu değerlendirmeyle Altındaş’ın, 5174 sayılı Kanun’un 83. maddesi ve 298 sayılı Kanun’un 32. maddesi kapsamında seçilme yeterliliğinin ve oy kullanma hakkının bulunmadığına hükmedildi.

Levent Bal hakkında ise yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin mahkeme kararı bulunduğu dikkate alındı. Kurul, Bal’ın oy kullanma yeterliliğine sahip olduğuna karar verdi.

PUSULALARDA NE TESPİT EDİLDİ?

Dosya kapsamında oy pusulaları da fiziki olarak incelendi. Dört pusulada yedek üye isimlerinin üzerinin çizildiği, ancak herhangi bir ekleme yapılmadığı görüldü.

Bir pusulada ise asil üye adayı Nihat Nama’nın isminin çizilerek yerine İbrahim Berat Kara’nın adının elle yazıldığı belirlendi. Kurul, bu pusulayı mevzuata aykırı bularak geçersiz saydı.

AÇIK ZARFLAR KARARA GİRDİ

İtiraz dilekçesiyle sunulan fotoğraf ve kamera kayıtları üzerinden yapılan değerlendirmede, bazı seçmenlerin zarflarının ağızlarını kapatmadan sandığa yöneldiği ve içindeki pusulanın rengini gösterecek şekilde oy kullandığı tespit edildi.

Kurul, oy kullanma biçimine ilişkin bu tespiti, 5174 sayılı Kanun’un 81. maddesi ile ilgili yönetmeliğin 18. maddesinde güvence altına alınan gizli oy ilkesine aykırı buldu.

YENİLEME KARARI OY BİRLİĞİYLE

Seçmen yeterliliği ve oy verme işlemlerine ilişkin değerlendirmeler sonucunda itiraz kabul edildi. Yönetim seçimlerinin iptal edilerek Arifiye İlçe Seçim Kurulu tarafından yenilenmesine, kararın taraflara tebliğine ve SATSO Başkanlığı’na gönderilmesine hükmedildi. Kararın oy birliğiyle ve kesin olarak alındığı belirtildi.

Bahçede dev yılan paniği
Bahçede dev yılan paniği
İçeriği Görüntüle

Akgün Altuğ ise gerekçelerin açıklanmasından önce yaptığı değerlendirmede, kararın henüz kendilerine ulaşmadığını söylemişti. Altuğ, gerekçeli kararın tebliğinin ardından Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz edeceklerini açıklamıştı.