Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin (SUBÜ) 20 akademik ve 11 idari biriminde iki hafta süren iç tetkik süreci tamamlandı. Üniversite yönetiminin sonuçlara ilişkin yapacağı Yönetimin Gözden Geçirme Toplantısı’nın (YGG) ardından iyileştirme odaklı planlamalara geçilerek Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından mayıs ayı sonunda ilk gözetim gerçekleştirilecek. SUBÜ, 2024 yılında TSE’nin akademik ve idari tüm birimleri kapsayan kalite yönetim standardı belgelendirme sürecini başarıyla tamamlayarak TSE EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Belgesi’ni almıştı. Kalite Koordinatörlüğü organizasyonunda yürütülen ve başarı ile sonuçlanan sürecin ardından geçen bir yıl boyunca kalite güvencesi çalışmalarına devam eden SUBÜ, bu kapsamda 2025 yılı birinci gözetim öncesi iç tetkik sürecini de tamamlamış oldu. Süreç boyunca 26 iç tetkikçi görev alarak akademik ve idari birimlerin odak grupları ile görüştü.

İç tetkik ne sağlıyor?

SUBÜ, 2024 yılının ardından ikinci kez iç tetkik süreci geçirdi. Tetkik süreci; Kalite Yönetim Sistemi kapsamında farklı türde denetimlerin planlandığı, bulunan uygunsuzlukların ve denetim sonuçlarının raporlandığı ‘QDMS Denetim Modülü’ üzerinden yönetildi. Uygunsuzluklar sonucu alınan aksiyonlar ya da düzeltici ve iyileştirici faaliyetlere ilişkin modüller ile entegre bir şekilde yürütülen süreç, her bir tetkikin ardından tetkik ekiplerince hazırlanan raporlar eşliğinde tamamlandı.

SUBÜ’den 2025 Aile Yılı’na özel eğitim SUBÜ’den 2025 Aile Yılı’na özel eğitim

Kararlı ve sistemli ilerliyoruz

Kalite odaklı çalışmaların üniversitenin gelişimine yön verdiğini vurgulayan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Kalite yönetim sistemimiz yalnızca belgeli bir süreçten ibaret değil; kurum kültürümüze işlemiş bir yaklaşımı ifade ediyor. 2024 yılında aldığımız ISO 9001 belgesiyle başlayan bu süreç, 2025 yılında tamamladığımız iç tetkiklerle birlikte kurumsallaşarak güçleniyor. Ayrıca yıllardır kalite güvencesi yapımızda sergilediğimiz yaklaşım ve gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından üniversitemize verilen 5 yıllık Kurumsal Tam Akreditasyon Belgesi, kaliteye yönelik sistematik, katılımcı ve sürdürülebilir anlayışımızın bir göstergesi. Bu başarılar, kaliteye dayalı yönetim anlayışımızın ne kadar sağlam temellere oturduğunun da kanıtı. Tüm bu gelişmeler, kalite yolculuğunda ne kadar kararlı ve sistemli ilerlediğimizi gösteriyor. Sürece katkı sunan tüm personelimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.