Yarının Köyleri üçüncü durağı olan Taraklı Dijital Merkezi ile kırsal kalkınmayı desteklemeye devam ediyor.
Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle yürütülen “Yarının Köyleri” projesinin Sakarya ayağında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ortaklığında faaliyet gösteren Taraklı Dijital Merkezi ilk altı ayını tamamladı
SATSO desteğiyle hayata geçirilen merkezde yapılan çalışmalar; Sakarya’daki kamu kurumu temsilcileri ve basın mensuplarının katılımıyla değerlendirildi.
Trendyol ve UNDP iş birliğiyle sürdürülen kırsal kalkınma projesi Yarının Köyleri, SATSO desteğiyle Sakarya’da kırsal bölgeleri teknolojik olanaklarla buluşturarak üretimi güçlendirmeyi, istihdamı artırmayı ve kültürel mirası korumayı hedefliyor.
Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hayata geçirilen “Yarının Köyleri” projesi kapsamında SATSO paydaşlığında Taraklı’da kurulan dijital merkezin resmi açılışı SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın ev sahipliğinde Sakarya Vali Vekili Murat Karasu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilcisi Monica Merino Domínguez, Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Daire Başkanı Çağatay Yasin Karaboğa, Taraklı Kaymakamı Senanur Tunalı, Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı, Trendyol Grup Başkan Yardımcısı Sinan Cem Şahin ve davetli konuklar iştirakleriyle gerçekleşti.
SATSO’nun sahibi olduğu Fenerli Konak’ın tarihi dokusuna uygun şekilde bugünün teknolojisiyle donatılarak Kasım ayında hizmet vermeye başlayan Dijital Merkezde düzenlenen buluşmada, ilk altı ayda gerçekleştirilen eğitimler ve faaliyetler hakkında bilgi verildi.
Etkinlikte; merkezde devam eden dijital okuryazarlık, dijital yetkinlikler, yapay zeka okuryazarlığı, dijital mağaza açma ve satış teknikleri, e-ticaret, etkili sunum ve hitabet eğitimlerinin yanı sıra çocuklara yönelik robotik ve kodlama programları ile kadın üreticilerin güçlenmesine yönelik faaliyetler aktarıldı. Merkezde bugüne kadar yaklaşık 150 kişinin eğitim aldığı; bunların yarısından fazlasının kadın olduğu vurgulandı.
Trendyol Grubu Başkan Yardımcısı Sinan Cem Şahin, etkinlikte yaptığı konuşmada projenin önemini ve Taraklı Dijital Merkezi’ndeki faaliyetlerini tanıttı, “Trendyol olarak, teknoloji ve veri odaklı yaklaşımımızı toplumsal fayda yaratmak için de kullanıyoruz. Kasım ayında faaliyete geçen Taraklı Dijital Merkezimiz, yalnızca bir eğitim ve üretim noktası değil; aynı zamanda kadınların ekonomiye katılımının önünü açan, gençlerin yarına hazırlandığı ve kültürel mirasın teknolojiyle harmanlandığı bir merkez. Burada gördüğümüz ilgi, kırsalda sürdürülebilir kalkınmanın doğru iş birlikleriyle mümkün olduğunu gösteriyor. Yarının Köyleri’ni birlikte inşa ettiğimiz UNDP’ye ve Taraklı’daki güçlü iş birlikleri için Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'na teşekkür ediyoruz” sözleriyle paylaştı.
Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı ise, "Taraklı da böyle bir şeyin yapılması bizleri çok mutlu etti. Gelişi güzel yapılan bir program değil, üzerinde gerçekten çok çalışılmış bir proje. Burada belki bir kişiye e-ticaret öğreteceğiz ama bu bir kişi bir çok kişiye örnek olacak. Taraklımız için çok güzel bir proje. Projeyi hayata geçiren Trendyol ve UNDP Türkiye ekibine, ilimiz ve ilçemize kazandırılmasında yoğun emek sarf eden SATSO Başkanımız A. Akgün Altuğ’a çalışmalarından dolayı teşekkür ederim" dedi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Yarının Köyleri Projesi’ni Sakarya’da yeni neslimizi yeni dünyaya hazırlayan bir çalışma olarak tanımlayarak “Bugün, taraklının tarihî dokusunu geleceğin teknolojisiyle buluşturan önemli bir adımı birlikte atıyoruz. SATSO olarak, Trendyol ve birleşmiş milletler kalkınma programı (UNDP) iş birliğiyle Sakarya ayağını yürüttüğümüz "yarının köyleri" projesi kapsamında, taraklı fenerli Konak’ımızı restore ederek Dijital Merkez haline getirdik.
Bu merkezde yerel üreticilerimiz, akıllı tarım uygulamalarıyla verimliliklerini artıracak, el emeği ürünlerimiz dijital platformlar aracılığıyla dünya pazarlarına ulaşacak. Çocuklarımız ise kodlama ve robotik atölyeleriyle geleceğin teknolojilerine bugünden adım atacaklar. UNDP ve Trendyol’un değerli katkıları ile hayata geçirdiğimiz bu güçlü iş birliği modelinin, Türkiye’de dijital dönüşümün yerelleşmesine örnek teşkil edeceğine inanıyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, taraklı dijital merkezimizin hayırlı olmasını diliyorum.” diye ekledi.
Ticaret Bakanlığı E-ticaret Daire Başkanı Çağatay Yasin Karaboğa, şunları kaydetti: “2024 yılı itibarıyla Türkiye'de e-ticaret hacmi 3 trilyon TL'yi aşarken, 2019-2024 yılları arasında dolar bazında yüzde 274 arttı. 2024 yılı verilerine göre ticaret yapan esnaflarımızın yüzde 27,2’si kadınlara ait. Esnafımız, küçük sermayeyle kurulan işletmelerimiz ve kadın girişimcilerimiz, e-ticaret sayesinde düşük maliyetlerle büyük pazarlara erişim imkânı buluyorlar. Trendyol ve UNDP'nin Yarının Köyleri projesi, kırsalda fırsat eşitliğini destekleyen önemli bir proje. Ticaret Bakanlığı olarak biz de dijital dönüşümü teşvik eden ve yerel kalkınmaya katkı sağlayan bu tür projeleri desteklemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Monica Merino Domínguez, “Bu merkez, UNDP Türkiye'nin dijital araçları kullanarak kırsal kalkınmaya odaklandığını gösteriyor ve Trendyol ile stratejik ortaklığımızda önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor. Yarının Köyleri Projesi ile Adana ve İzmir'de kırsal alanlarda dijital merkezler kurduk. Sakarya Taraklı üçüncü durağımız ve bu merkezleri Türkiye geneline yaymayı planlıyoruz. Bu merkezin hayata geçmesini mümkün kıldıkları için Trendyol'a ve yerel ortağımız Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'na teşekkür ederiz. Birlikte, bu dijital merkez aracılığıyla teknolojinin ve fırsatların Taraklı ve çevresindeki kırsal alanlara ulaşmasını sağıyoruz” dedi.
Sakarya Vali Vekili Murat Karasu, " Şehrimiz için çok önemli bir yer. Yeni bir tarım ve kalkınma sürecini birlikte idrak edeceğiz. Güçlü alt yapımızı daha da değerli hala getirmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Atılan her adım da yapılan her çalışmada da maksat vatandaşlarımızı doğdukları yerde doyurmaktır. Tarımsal üretim planlaması, işlenmeyen tarım arazilerin üretime kazandırılması, çiftçi sayısının artırılması gibi çalışmalar hayata geçirilmiştir. Dijitalleşme gibi çalışmalarının da meyvelerini yiyoruz. Taraklı'da açtığımız Yarının Köyleri Dijital Merkezi da çok büyük katkılar sağlayacak. Burada çiftçilerimiz dijitalleşerek yeni pazarlara ulaşacak. Tarım alanında gençlerin iş ve işletme sahibi olmasını önemsiyoruz. Tarım sektörü geliştikçe ülkemizin daha da müreffeh olacağını düşünüyoruz. Projenin gerçekleşmesinde çalışan herkese müteşekkiriz" dedi.
Sınırları aşan yerel ürünler
Yarının Köyleri projesi, yerel üreticilerin emeğini katma değerli hale getirerek yurtiçi ve yurtdışı pazarlara açılmalarını mümkün kılıyor. Böylece, Taraklı’daki yerel üreticilerin enginar, reçel, turşu, kurutulmuş meyve-sebze, şerbet ve mantı gibi yöresel tatları; ahşap işçiliği, ahşap yakma, amigurumi ve kanaviçe gibi el işi ürünleri, ulusal ve uluslararası pazarlarda alıcı buluyor. Projeyle üreticilere sürdürülebilir bir gelir modeli sunulurken, dijital araçlar kullanılarak kırsal kalkınma ve kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanıyor.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın paydaşlığında açılan Yarının Köyleri Taraklı Dijital Merkezi, projenin üçüncü durağı olma özelliğini taşıyor. Aralık 2023’te Adana’nın Sarıçam ilçesindeki Kürkçüler Köyü’nde ve Mayıs 2024’te İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Ulamış Köyü’nde kurulan merkezler faaliyetlerine devam ediyor. 2026 yılı sonuna kadar Türkiye çapında 10 merkeze ulaşılması hedefleniyor.