Üniversite İdari Personel Sendikası Sakarya Üniversitesi Temsilcisi Erdoğan Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonu ÖSYM tarafından gerçekleştirilen YKS sınavlarında evrak kontrolü için genç bir esnafın görevlendirildiğini ve bazı salonlarda kameraların olmadığını iddia etti.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de

ÖSYM bürosu önünde sendika üyeleriyle birlikte açıklama yapan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hafta sonu yapılan ÖSYM YKS sınavında Oğlum Alikaan’ı Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği M6 Binasında sınava girmek için sınav yerine götürdüğümde Bina girişi kısmında sınav giriş belgesi ve kimlik kontrolü yapan çocuk yaşta denilebilecek bir görevli dikkatimi çekti, görevlinin yanına gittim görevli kişi genç ve yakasında (Hizmetli) unvanlı görevli kartı vardı. Kurumda Sendikacı olduğum ve kurumdaki personellerin çoğunu tanıdığım için ve bu genci tanımadığımdan dolayı kimsiniz diye sordum, genç ise ben burada esnafım dedi. Bu genç 08.06.2024 Cumartesi ve 09.06.2024 Pazar olmak üzere iki gün saat:08:50'den 10:00 a kadar sınava girenlerin kimlik belgeleri ve Sınav giriş belgelerini kontrol etti. 

Burada Kamu görevlisi (Memur) olmayan ve ÖSYM’nin Sınav Görevlileri Belirleme, atama ve ücret ödeme ilkelerine uymayan sivil bir gencin biz veliler ve çocuklarımız için bu kadar önemli bir sınavda bu görev bir sivile nasıl verilir inanılır gibi değil. Hâlbuki kurumumuz Sakarya Üniversitesinde Memur statüsünde Hizmetli ünvanlı ve 657’ye tabi 4/B Sözleşmeli personel olmak üzere en az 80 idari personel olduğunu bizzat biliyorum ve hatta konu hizmetli görevlendirmekse Üniversitemizin bir birleşeni olan kadrolu yeterliliğe sahip olan Sürekli işçi statüsünde yaklaşık 300’den fazla kamu görevlisi olmasına rağmen neden kamu görevlisi olmayan hiçbir yetkisi, yeterliliği ve sanki yoldan geçene görev vermişler gibi sivil birine  bu görevi yaptırırlar ve buna ÖSYM bina sorumlusu ve ÖSYM il koordinatörü nasıl izin verir.

Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Ayrıca dün kurumumuzdaki Hizmetli Ünvanlı yaklaşık 50 idari personelimize kendilerine bu sınavda görev verilip verilmediği yada görev almak için bilgi verilip verilmediğini sordum birkaç kişi hariç herkes kendilerine görev verilmediği ve görev için aranmadıklarını ifade ettiler. Bu durumun ÖSYM İl koordinatörünün mevcut SAÜ Yönetiminin karşı çıkmasına rağmen Eski Yönetimin Genel Sekreteri olan Doç.Dr. Yaşar Kahraman’ın ÖSYM’nin eş dost akraba mantığı ile ÖSYM'de Yönetici statüsünde olan bir arkadaşının mevcut SAÜ yönetiminin istememesine rağmen bu kişinin ısrarıyla Yaşar Kahraman’ın görevlendirildiği iddiasıda bulunmakla birlikte, bu iddia doğrumudur bununla ilgili ÖSYM açıklama yapmasını beklemekteyiz.

Yaşar Kahraman daha önceki yönetimde 4 yıl Genel Sekreter olarak idari yönetici olarak görev yapmış ve İdari personele bir şey katmadığı gibi görev sonrasında da kurumdan bir haber olduğu bu olayla ortaya çıkmıştır. Bu yapılan görevlendirme yasal mıdır ve bu gencin evrak kontrolü için yeterliliği/yetkisi var mıdır? Ayrıca bazı illerdeki sendikamız temsilcisi olan personeller ve ilimizde edindiğimiz gelen bilgilere göre sınav salonlarında kamera sisteminin olmadığı ve bazı sınav sorumlularına sorulduğunda da " kamera yetişmediği" gibi söylemler olduğudur.

Bu ihmallerle ilgili ÖSYM gereğini yapacak mıdır? Üniversitemizde toplamda sürekli işçi personel arkadaşlarla birlikte 400'e yakın Üniversite personeli Hizmetli ve yaklaşık 550 idari personel olarak bu görevi yapacak seviye ve yeterliliğe sahip olmasına rağmen neden idari personellerimize bu görevler verilmemiş ya da verilmemektedir. ÖSYM 1981 yılında 2547 yükseköğretim kanunun 10. ve 15 maddesiyle Öğrenci Seçme ve yerleştirme (ÖSYM) adını alarak YÖK’ün bir alt kuruluşu haline dönüştürülmüştür.

ÖSYM yine 03.03.2011 tarih ve 27863 Sayılı resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 17.03.2011 tarih ve 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme hizmetleri hakkında kanunla ÖSYM adını almıştır. ÖSYM yine 15 Temmuz 2018 tarihli 30479 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile YÖK’ten ayrılarak Merkezi Ankara’da bulunan Özel Bütçeli bir kuruluş haline getirilmiştir.

Bu kuruluş özellikle bu tarihten sonra hizmet alanının neredeyse %100’ü Üniversitelerin Kampüslerindeki binalar ve Üniversitelerin ilçelerindeki binalar olmasına rağmen özellikle bu tarihten sonra Sendika il temsilciliklerimizin ve Genel merkezimizin Resmi yazılı uyarılarına rağmen keyfi görevlendirmeler yapmakta ve Üniversitelerdeki İdari personellere görev vermemektedir. Bu konuda örneğin biz idari personeller 7-8 sene öncesine kadar ÖSYM ve AÖF sınavlarında kurum personeli olarak görev almamıza rağmen özellikle bu tarihten sonra bu görevler ilk önce sözde yetkili bir sendikanın girişimleriyle kurumla ilgisi olmayan MEB Personeli olan Öğretmenlere verilmekte ancak MEB’’de yapılan Sınavlara Üniversite personeline görev verilmemektedir.

Bir daha bu tür durumların yaşanmaması için Üniversitelerde yapılan özellikle ÖSYM ve AÖF Sınavları tekrar kurumu bilen, bu görevi bilen ve bu görevde yeterliliğe sahip idari Personellerimize görev verilmesi zorunlu hale gelmiştir. Sakarya ÖSYM il koordinatörlüğü bu sene yapılan MSB sınavın dada koordinatör SAÜ yönetimin yetkisinde biri olmadığından kurum içinde organizasyon eksikliğinden dolayı 200’den fazla öğrencimizin sınava giremediği ve mağdur olduğu bizlere de ulaşmış ve yerel basında yer almıştı.

Geleceğimizin mimarı çocuklarımızın daha fazla mağdur olmaması için mevcut ÖSYM il koordinatörünün görevden alınarak yerine Sakarya Üniversitesinin mevcut yönetiminin belirleyeceği bir ismin koordinatör olarak atanmasını ve bundan sonraki özellikle ÖSYM ve AÖF sınavlarında kurumu ve bu görevleri bilen tecrübeli ve liyakat sahibi kurum personellerimiz olan idari personellere öncelik sağlanmasını ve bu yaşanan olayla ilgili kurumumuzun ve ÖSYM’nin ihmali olanlar hakkında soruşturma açması talep ederiz. "

5080E0Ba 8F24 408F 8F18 A43C5527780BAa6B3769 05Ce 46B3 B9B9 A4733B79D97355A2Afaf Dfda 4Fe1 9F7C Afbaa0294716