Nurettin Eryılmaz

Bir tarafta afet, bir tarafta bereket: Sapanca Gölü'nde son iki yılın en yüksek su seviyesi
Bir tarafta afet, bir tarafta bereket: Sapanca Gölü'nde son iki yılın en yüksek su seviyesi
İçeriği Görüntüle

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla yürütülen Adapazarı Tığcılar Mahallesi 1. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi’nde saha çalışmaları gece gündüz aksamadan sürüyor. Proje kapsamında mahalle içindeki binalar birer birer temizlenirken, iş makineleri artık Atatürk Bulvarı üzerindeki çok katlı iş yerlerine dayandı.

Halk54 kameraları, kentsel dönüşüm bölgesinde yıkımı tamamlanan alanları ve bulvar tarafında yıkılmayı bekleyen yüksek katlı binaları hem karadan hem de havadan görüntüledi.

Gündüz İş Makineleri, Gece Mesaisi

Atatürk Bulvarı’ndaki araç ve yaya trafiğini aksatmamak adına gece saatlerinde de sürdürülen yıkım çalışmaları, çevredeki vatandaşların zaman zaman gürültüden şikayet etmesine neden olsa da sahadaki tempoda aksama yaşanmıyor. Atatürk Bulvarı ile Yeni Cami aksı üzerinde yer alan 5 katlı binalardaki ofis ve ticari alanlar tamamen tahliye edildi.

Etrafı güvenlik amacıyla saç levhalarla çevrilen yüksek binalar yıkım sırasını beklerken, bulvardaki bu yapıların kalkmasıyla birlikte Yeni Cami semtinin çehresi ve görünümü tamamen değişmiş olacak.

7 Milyon TL’lik İhale Bedeli

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürütülen dev projenin yıkım ve enkaz kaldırma işi, 7 milyon TL + KDV muhammen bedelle ihale edilmişti. İhaleyi alan yüklenici firma, alandaki yapıların yıkımı karşılığında çıkan moloz ve hurda malzemelerin tahliyesini üstlenerek sahadaki temizlik operasyonunu sürdürüyor.

Geriye Kalan 65 Bina Kaç Günde Yıkılacak?

17 Eylül’de sahaya giren iş makineleri, geride kalan ilk 30 günlük süreçte planlanan 109 yapıdan 45’inin yıkımını tamamladı. Şartnamede sabit bir toplam bitiş süresi yerine aşamalı ilerleme öngörülürken, sahada yıkılmayı bekleyen 65 bina daha bulunuyor. İlk aydaki çalışma temposu dikkate alındığında, kalan binaların yıkımının da önümüzdeki bir iki ay içinde kademeli olarak tamamlanması hedefleniyor.

Binlerce Ton Demir ve Moloz Çıkıyor

Toplam 88 bin 820 metrekarelik yapı alanını kapsayan dönüşümde, binaların kat sayıları ve büyüklükleri göz önüne alındığında sahada yoğun bir malzeme hareketliliği yaşanıyor. Yıkımlarla birlikte alandan binlerce ton geri dönüştürülebilir demir ve moloz çıkıyor. Yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından bölgede modern ve dirençli yeni yaşam alanlarının yükselmesi bekleniyor.