Hüseyin Cumalı’nın haberi

Eski adı Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ) iken Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde adı Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. (TÜRASAŞ) Sakarya Bölge Müdürlüğü olarak değiştirilen Fabrika, üretim alanı ve personel anlamında zor günler geçiriyor. Fabrikanın uzmanları tarafından yapılan çalışma kapsamında dizi tarzındaki demiryolu araçlarının seri üretimi için 30 bin metrekare ve ayrıca ambar olarak kullanılmak üzere  20 bin metrekare kapalı alana ihtiyaç duyuluyor.

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. (TÜRASAŞ) Sakarya Bölge Müdürlüğü’nün yıllara dayanan köklü ve sağlam bir geçmişi olduğuna dikkat çekilen çalışmada fabrikanın AR-GE bölümü için muhtelif alanlarda 80 mühendis, 60 teknik , planlama, kalite-kontrol ve atölyeler için 40 mühendis, satın alma-mali işler ve İ.K. personeli için 30 uzman personel ve üretim bölümünde çalıştırılmak üzere ise 250 işçiye ihtiyaç duyulduğu belirlendi.

Sakarya Bölge Müdürlüğü'nün atölye yapıları klasik yolcu vagonlarının imalat ve bakım-onarımları yapılacak şekilde yapıldığını ve hali hazırda mevcut atölye kapasiteleri yeterli olmadığının ortaya çıktığı çalışmada son zamanlarda TCDD Taşımacılık konsept değişikliği yaparak dizi tipi dizel ve elektrikli tren setlerine yöneldi. Bu durum dizileri içine alabilecek büyüklükte dizilerin imalat ve bakım onarımları için yeni atölye ihtiyacını ortaya çıkarttığına dikkat çekildi. 

TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğü’nün aynı zamanda, aynı anda farklı araçların (dizel, elektrik tahrikli, klasik yolcu vagonu vs.) test ihtiyaçların karşılayabilmek için test atölyelerine ihtiyaç olduğuna da dikkat çekilen araştırmada fabrikanın aynı anda çok sayıda farklı projeler üzerinde çalışıldığı için imalat ve bakım-onarım süreçlerinde kullanılacak malzemelerin depolanması için ambarlara da had safhada ihtiyaç bulunduğunun altı çizildi. 

Dönemin TÜVASAŞ günümüzün TÜRASAŞ’ı olan fabrikanın bahçesinde bulunan ve 2006 yılında Hyundai Eurotem A.Ş. adı altında kurulan fabrikanın 2 yıldır kapalı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “TÜRASAŞ şu anda kapalı alan olarak büyük sıkıntı çekerken, fabrikanın kendi bahçesinde bulunan ve 2 yıldır kapalı bekletilen Hyundai Eurotem A.Ş. neden TÜRASAŞ’a geçici bir protokol ile devredilmiyor! Neden TÜRASAŞ’ın önü açılmıyor. Bir an önce yapılacak protokol ile Hyundai Eurotem A.Ş.’ye tahsis edilen ve fabrikanın kendi bahçesinde bulunan kapalı alanların TÜRASAŞ’a bir protokol ile devri gerekmektedir” dendi. 

--------------------

İşte TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğü

İmalat ve onarım faaliyetleri

A: Yeni Vagon İmalatları 

1-) Milli tren vagonları – 19 Dizi ( 95 adet vagon ) 

2-) Gaziantep Banliyö vagonları – 9 Dizi ( 36 vagon ) 

3-) Lüks yataklı vagon imalatı – 36 adet TVS 2000 tipi klimalı vagon 

4-) VIP tip yataklı vagon 5 adet 

B: Onarımı Yapılacak Vagonlar 
Toplam 600 adet çeşitli vagon ve metro aracı, jeneratör vagonlar, tren setleri onarımı yapılması gerekmektedir. 

Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere; 

1-) Üzerinde çalışılan yeni vagon imalatları ve bakım onarımlar göz önüne alındığında aynı anda çok sayıda projenin yürütüldüğü görülmektedir. 

2-) Sakarya Bölge Müdürlüğünün atölye yapıları klasik yolcu vagonlarının imalat ve bakım onarımları yapılacak şekilde yapılmıştır. 

3-) Hali hazırda mevcut atölye kapasiteleri yeterli değildir. 

4-) Son zamanlarda TCDD taşımacılık konsept değişikliği yaparak dizi tipi dizel ve elektrikli tren setlerine yönelmiştir. 

5-) Bu durum dizileri içine alabilecek büyüklükte dizilerin imalat ve bakım onarımları için yeni atölye ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. 

6-) Aynı zamanda aynı anda farklı araçların ( dizel, elektrik tahrikli, klasik yolcu vagonu vs. ) test ihtiyaçların karşılayabilmek için test atölyelerine de ihtiyaç vardır. 

7-)Aynı anda çok sayıda farklı projeler üzerinde çalışıldığı için, imalat ve bakım onarım süreçlerinde kullanılacak malzemelerin depolanması için ambarlara da had safhada ihtiyaç bulunmaktadır...