Günümüz şartlarında neredeyse kredi kartı kullanmayan yok. Kredi kartları, nakit sıkıntısı çeken vatandaşın kurtarıcısı gibi görünse de yüksek faiz oranları, birçok kişiyi borç sarmalının içine çekiyor.

Mayıs 2023’te yapılan genel seçimlerin ardından ekonomi yönetimi, enflasyonu kontrol altına almak ve iç tüketimi azaltmak amacıyla faiz oranlarını önemli ölçüde artırdı.Faiz oranlarındaki bu artış, kredi kartı faizleri de dahil olmak üzere çeşitli kredi türlerini etkiledi. Özellikle kredi kartı borçlarının asgari ödeme tutarı üzerine uygulanan maksimum akdi faiz oranı önemli ölçüde yükseldi. Bu durum, kredi kartı borçlularının üzerindeki finansal yükü artırdı. Ancak, bu faiz artışlarına rağmen, vatandaşların harcama alışkanlıklarında belirgin bir azalma olmadı. Alım gücünü kaybeden vatandaşlar, borçlanmaya devam etti. Haziran ayından bu yana, bireysel tüketici kredileri ve kredi kartı borçları göz önüne alındığında, vatandaşların toplam borcu %19.14 artarak 8 Aralık itibarıyla 2.5 trilyon TL'yi aştı.

HALK54 ekibi de konuyla ilgili Adapazarı sokaklarında vatandaşlara mikrofon uzattı, "Alışverişinizi nakit parayla mı yoksa kredi kartıyla mı yapıyorsunuz, ekonominizi nasıl yönetiyorsunuz?' sorusunu sordu. HALK54 mikrofonuna konuşan bazı vatandaşlar, artan faiz oranlarına rağmen kredi kartlarını acil nakit ihtiyaçları için bir çözüm olarak gördüklerini ifade ederken, bazıları ise kendi bütçelerinin dışına çıkmadıklarını, kredi kartı kullanmaktan kaçındıklarını belirtti. Vatandaşlar, nakit kullanmanın harcamaları daha disiplinli hale getirdiğini belirtirken, kredi kartı kullanımının zor duruma düşmelerine sebep olduğunu ifade ettiler.