Saadet Partisi Van eski İl Başkanı Mehmet Necip Yavuzer, 12 Haziran 2025 tarihinde yaptığı yazılı açıklamayla partisinin 24 Kasım 2024’te gerçekleştirdiği 9. Olağan Büyük Kongre’ye sert eleştiriler yöneltti. Yavuzer, kongrenin siyasi, ahlaki ve hukuki nedenlerle geçersiz olduğunu savunarak, 17 Ocak 2025 tarihinde açtıkları dava hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.
Yavuzer’in açıklaması şöyle:
"SAADET PARTİSİNİN KONGRESİ NEDEN İPTAL EDİLMELİDİR?
İnsanlık tarihi bir hak-batıl mücadelesidir. MİLLİ GÖRÜŞ bu mücadelenin hak safında yer alan ve bütün insanlığın saadetini arzulayan kutlu bir harekettir. MİLLİ GÖRÜŞ hareketi çok önemli badirelerden geçerek günümüze kadar varlığını devam ettirmiş ve inşallah kıyamete kadar da devam ettirecektir. Önce ahlak ve maneviyat diye yola çıkmış bu hareketin müessis lideri ERBAKAN Hocamızdan sonra bazı tahribat ve tahrifatlara şahit olduk. Bunu en uygun lisanla anlattık, ikaz ettik ama kovulduk. Aday olduk ancak rencide edildik, hakaretlere maruz kaldık. Özü itibarıyle bir “Islah Hareketi” olan MİLLİ GÖRÜŞ, bizzat içeriden tahrip edilerek ifsat edilmeye başlandı. Bu ifsadın doğal sonucu olarak 47 il ve 750 ilçede üç dönem üst üste kongreler yapılmamış, bu il ve ilçeler münfesih duruma düşürülmüştür.
Susmak, kabullenmek demektir. Davamızın içine düşürüldüğü duruma kayıtsız kalamazdık.
Okçular Tepesi’ni terk etmeyen kardeşlerimizle beraber şu 3 gerekçe ile dava açmaya karar verdik ve 17 Ocak 2025 tarihinde davayı açtık.
1-AHLAKİ AÇIDAN:
“Aldatan bizden değildir.” ile “Müminlerin işleri kendi aralarında istişare iledir.” kaideleri işletilmemiş, teşkilat mensupları her adımda aldatılmıştır. Usulsüz bir temayül süreci ile siyasi partiler kanununa açıkça aykırı bir kongre yapılmış, teamüller ve gelenekler bertaraf edilmiştir. İstişare edilmeden kararların verilmesi, işin ehline verilmemesi; 17 ocak 2025 tarihinde mahkemeye başvurmamızın birinci gerekçesi olmuştur.
2-SİYASİ AÇIDAN:
Yanlış iliklenen ilk düğme misali usülsüz başlayan süreç, Yeni Yol Partisi’ne iltihakla devam etmiştir. Vekillerimizin CHP’den seçilmesi daha sonra Saadet Partisi’ne geçmesi, sonra Yeni Yol Partisi’ne eklemlenmesi bardağı taşıran son damla olmuştur. 47 il ve 750 ilçe kongresinin ihmal edilmesi ve münfesih duruma düşürülmesi affedilir bir durum olmadığı gibi gafletle de açıklanamaz. Zira Saadet Partimiz gelecek seçimlere girememe tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.
3- HUKUKİ AÇIDAN :
Saadet Partisi Tüzüğü'nün 15. Maddesine göre, en az iki, en fazla üç yıllık süreler, büyük kongre delegelerinin seçildiği il kongreleri için de geçerlidir: "İl ve İlçe Olağan Kongreleri bir üst kademe parti teşkilatının uygun görmesi ile belirlenecek yer ve tarihte yapılır. Bu süre 2 yıldan az, 3 yıldan fazla olamaz." Siyasi Partiler Kanununun 19/6. Maddesine göre "İl başkanı en çok üç yıl için seçilir." Kanunun 20/10. Maddesi uyarınca aynı kural ilçe başkanları için de geçerlidir: "İlçe başkanı en çok üç yıl için seçilir.”
24 Kasım 2024 tarihinde yapılan 9. Olağan Büyük Kongrede 47 ilin kongreleri 3 yılı aşmış olduğu görülmektedir. Bu 47 ilden seçilen büyük kongre delegesi olarak görünen 789 kişinin de delegeliği düştüğü halde oy kullandığı görülmüştür. Yine aynı şekilde bu kongrede İl Başkanlığı düştüğü görünen 47 ilden 42’sinin il başkanı büyük kongrede oy kullandığı belgelerde görülmektedir.
Siyasi Partiler Kanunun 14. maddesinin 6. fıkrası gereği büyük kongrenin geçerli sayılabilmesi için salt çoğunluğun sağlanması gereklidir. Yüksek Seçim Kurulu’nun da belirttigi üzere 9. Olağan Büyük Kongrede 1026 kişinin oy kullandığı görülmektedir. Ama delegeliği düşmüş olan 789 kişi çıkarıldıktan sonra oy kullananların sayısı 237’dir. Normal şartlarda 1.264 delegesi olan partimizin kongrede salt çoğunluk delege sayısının 633 olması gerekmektedir. İncelendiğinde kongreye katılan geçerli delege sayısının 237 olmasından dolayı MEDENİ KANUNUN 83. MADDESİNİN SON FIKRASINA GÖRE BÜYÜK KONGRE HUKUKEN YOK HÜKMÜNDEDİR.
Ayrıca 196 olması gereken İstanbul il delege sayısı tezvirat yapılarak 226 ya çıkarılmış ve 24 Kasım 2024 kongresinde oy kullandırılmıştır.
MAHKEMEYİ KAZANDIĞIMIZDA NE OLACAK?
Saadet Partimiz öncelikle aslına, özüne ve tarihine dönecek , kendi değerlerinden ve geleneklerinden zerrece taviz vermeden “Adil bir Düzen” ve “İslam Birliği” parolasıyla yürüyüşüne başlayacak, bütün dava kardeşlerimizi kucaklayıp canla başla ve heyecanla Saadet Partimizin iktidarı için çalışılacaktır.
MİLKOLAR (Millî Görüşçü Kuruluşlar), Genel Merkez ile eylem, söylem, tavır birliği içinde çalışacak, unutulmaya yüz tutan Temel Esaslar Eğitimi asla ihmal edilmeyecek, İslam Dünyasıyla çok güçlü bağlar yeniden kurulacak, KUDÜS ve GAZZE İLK GÜNDEM MADDEMİZ olacaktır.
Gazze ile beraber yüreklerimiz de yanarken AÇTIĞIMIZ DAVALARIN BİR AİLE İÇİ KAVGA OLDUĞUNU ZANNETMEYİN… Teşkilatımız bir çok kez siyonizmin ayak oyunlarına maruz kalmış ve her birinden MİLLİ GÖRÜŞ FERASETİ ile kurtulmuştur. Gazze’miz başta olmak üzere Ümmetin kurtuluşu ve özgürlüğü Milli Görüşün Amiral Gemisi Saadet Partimizin üst yönetiminin ehil ellere teslimi ve tartışılmaz hedeflerine yeniden kilitlenmesiyle olacaktır.
Bu mahkeme sonucunda ; MİLLİ GÖRÜŞ KAZANACAK, GAZZE KAZANACAK, ÜMMET KAZANACAKTIR.
Mahkemenin adil karar vereceğine inanıyoruz.
Kamuoyuna saygılarımızla. 12.06.2025"